BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev bankalarda ikramiye havuzu kurudu----

Dev bankalarda ikramiye havuzu kurudu

Dev bankalarda ikramiye havuzu kurudu
23 Ocak 2023 - 18:13 www.finansgundem.com

Yatırım bankacılığı alanında başarısız geçen 2022 yılı ve düşen kârlar ikramiyelerde de karşılık buldu. Bankalar ikramiye havuzlarını yüzde 50 oranında daralttı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street bankaları en iyi sözleşme bankacıları için ikramiyeleri düşürdü. Durumdan rahatsız olan binlerce bankacı yeni iş bulmak için uğraşıyor. Bu arada işten çıkarmalarsa sektörün dört bir yanında iş piyasasını daha rekabetçi hale getirdi.

Financial News’in haberine göre, 2021 yılındaki göz kamaştıran ikramiyelerin ardından sözleşme bankacılığı faaliyetlerini olağanüstü bir hızla düştü. Bankalar da ikramiyeler konusunda acımasız bir yaklaşımı benimsedi.

Wall Street’in en büyük bankaları arasında ikramiyelerdeki en sert düşüş Goldman Sachs’taydı. Habere göre bankanın ikramiyeler için ayırdığı kaynak %40-50 oranında düştü. Morgan Stanley, yatırım bankacılığındaki genel müdürler için ikramiye ücretlerini %30-40 oranında azalttı. Citigroup'ta da kıdemli bankacılar için benzer bir düşüş görüldü.

JPMorgan'da, kaynaklara göre, yatırım bankacıları için ikramiyeler %30'a kadar azaldı. Bank of America ikramiyeleri 25 Ocak'ta ikramiye ödeyecek.

Haberde bir ABD bankasında çalışan kıdemli bir sözleşme bankacısı, “Gelir daralması ve rakiplerin nasıl ödeme yaptığı göz önüne alındığında kimse duruma şaşırmıyor. Ancak özellikle de 2021’deki patlamanın ardından rakamlar şok edici derecede düşük” ifadelerine yer verdi.

İstihdam danışmanlık firması Vici Advisory’nin kurucularından Stephane Rambosson, “Bu ikramiye turu alışılmadık derecede sert geçti. Birçok bankacıya hiçbir şey verilmedi ve kıdemli bankacılara normal ödemelerinin küçük bir kısmı olan 50.000 sterlin ikramiye ödendiğini duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan ve Morgan Stanley sözcüleri ikramiye ödemeleriyle ilgili açıklama yapmayı reddetti.

PwC İngiltere’nin ödül pratikleri birimini yöneten Phillippa O’Connor, “Çok daha küçük ödeme havuzlarıyla, bankalar paralarını nereye harcayacakları konusunda zor kararlar alıyorlar. Yıldızlara öncelik verdiler ve diğerlerine yapılan ödemeleri kestiler. Bu kararların potansiyel iş piyasası hareketi üzerinde ne gibi etkileri olacağı önümüzdeki günlerde görülecektir” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street bankaları, yükselen faiz oranları, volatilitesi yüksek piyasalar ve sıkılaşan finansman fırsatları nedeniyle 2022’de yatırım bankacılığı alanında sert düşüşlere tanık oldu.

Citigroup’un bankacılık ücretleri yıllık bazda %53 düştü. Golrman Sachs, JPMorgan ve Morgan Stanley’nin yatırım bankacılığı gelirleri ise %50 civarında geriledi. Bank of America’nın yıllık bazdaki sözleşme ücretleri %41 düştü.

Satın alma ve şirket evliliği (M&A) anlaşma ücretleri ABD bankalarında görece daha iyi durumdaydı. Ancak hisse senetleri sermaye piyasaları gelirleri Wall Street’in en büyük beş yatırım bankasında da en az %70 azaldı.

Bankacılara ve istihdam uzmanlarına göre bu düşüşlerden en fazla etkilenenler üst düzey sözleşme bankacıları oldu. Analistler ve ortaklarsa ikramiyelerinde geçen yıla oranla %15-25 gibi oranlarla daha az düşüş gördü.

Goldman Sachs ezeli rakibinin bir adım gerisinde

 

Goldman Sachs, varlık yönetimi yatırımlarını azaltacak

 

JPMorgan: Resesyon olasılığı keskin şekilde azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)