BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDeutsche’in killt Rusya birimi uçurumun kıyısında----

Deutsche’in killt Rusya birimi uçurumun kıyısında

Deutsche’in killt Rusya birimi uçurumun kıyısında
04 Mart 2022 - 13:25 www.finansgundem.com

Deutsche Bank’ın killt Rusya bilgi teknolojileri (IT) birimi tehlike altında. Yatırım bankasının her dört bilgisayar uzmanından biri Rusya’da çalışıyor. Bankadan yapılan açıklamada, “tüm seçeneklerin masada” olduğu söylendi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle ülkeye uygulanan sert yaptırımların ardından, Rusya’da bulunan yatırım bankacılığı bilgi teknolojileri (IT) uzmanlarının dörtte birini kaybetmek üzere. Yaptırımlar, bankanın Moskova ve St. Petersburg’da bulunan kilit yazılım teknolojisi merkezlerini tehdit altında bıraktı. Almanya bankası Rusya Teknoloji Merkezi’nde (RTC) 1,500 çalışana ev sahipliği yapıyor. Bu çalışanlar, küresel yatırım birimi ve temel kurumsal bankacılık sistemi için yazılım geliştirme ve sistemleri denetlemekle yükümlü.

Ukrayna krizi ortaya çıktığından beri banka RTC’nin operasyonlarına devam edememesi ya da burada bulunan çalışanlarına maaş ödeyemeyecek duruma gelmesi halinde ortaya çıkacak kayıpları hesaplamaya çalışıyor. Deutsche şimdiden Rusya’da IT personeli işe alımlarını durdurdu ve çalışanlarının bir kısmını ya da tamamını diğer ülkelere transfer etmeyi değerlendiriyor. Financial Times’ın haberine göre üst düzey bir Deutsche Bank yöneticisi, “tüm seçeneklerin masada” olduğunu söyledi.

Bankanın yatırım yazılımlarının birçoğu Avrupa birliği temelli donanımlarda bulunuyor ve Rusya’da saklanan herhangi bir veri yok. Buna rağmen, Rusya’da bulunan ekibin uzmanlığını kaybetmenin ani ve sert sonuçları olacak. Deutsche Bank’tan yapılan açıklamada, “bu bölgede geliştirilen yazılımlar olmadan yatırım bankacılığı işleyemez” dendi. Devamında, “yatırım oldukça karmaşık ve her gün gerçek zamanlı destek gerektiriyor… Rusya ekibinin işbirliği olmaksızın rüzgar anında tersine dönebilir” ifadeleri kullanıldı.

Bir başka banka yöneticisi bankanın Rusya’nın IT uzmanlığına olan ihtiyacına dikkat çekerek, bunun sonucunda “büyük bir başarısızlık” ortaya çıkabileceğini söyledi. Deutsche’den yapılan açıklamada, “Rusya tüm dünyada sahip olduğumuz birkaç teknoloji merkezinden biri” dendi. Açıklamada, “bankanın günlük işleyişinin savaştan etkilenmeyeceği konusunda emin olunduğu” ifade edildi. Geçtiğimiz hafta üç gün süren stres testinin ardından, Deutsche düzenleyicilere IT altyapısıyla ilgili herhangi bir risk bulunmadığını söyledi.

Ancak Banka içerisinden bazı isimler, kilit yazılım güncellemelerinin, gecikebileceğini açıkladı. Düzenleyiciler de konuyla yakından ilgileniyor.

Deutsche’nin Rusya karmaşası ise batının tarihin en sert yaptırımlarının henüz ortaya çıkmamış olan sonuçlarının sinyallerini veriyor. Teknoloji biriminin yaptırımlardan doğrudan etkilenip etkilenmeyeceği henüz belirsiz olsa da, Rusya’yla iş ilişkileri Almanya’da hoş karşılanmıyor. Geçtiğimiz hafta perşembe gününe kadar bankanın Rusya birimi için 20 açık pozisyon ilanı vardı. Daha sonra iş ilanlarının hepsi kaldırıldı. Ukrayna’nın işgali öncesinde Deutsche Rusya’yla ilişkilerini azaltma çabası içerisindeydi. Son üç yılda Rusya birimlerindeki çalışan sayısı %50 azaltıldı. Ancak bu süreç tamamlanmadı.

Son günlerde banka Rusya’daki çalışanlarını Avrupa Birliği ve ABD’ye transfer etme çabası içinde. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Deutsche’nin Rusya’daki geçmişi de oldukça karanlık.

Banka Rusya’da 10 milyar dolarlık kara para aklama faaliyetleri nedeniyle küresel düzenleyicilerden yüzlerce milyon dolar ceza aldı. Bankanın yürüttüğü bir iç soruşturmada, 2011 ve 2014 yılları arasında, Rusya’da 175 milyon dolarlık ‘kirli para’ işlemi yapıldığı ortaya çıktı. O dönemden bu yana kredi kurumu Rusya’daki yatırım bankacılığı faaliyetlerinin büyük bir bölümünü durdurdu. Banka 2020 yılı sonunda Rusya’da 1 milyar dolarlık kredi riski bulunduğunu açıkladı.

Ne kadar kaybettiler? Rus oligarklara yaptırımların faturası!

 

Airbnb'den Rusya ve Belarus'ta faaliyet durdurma kararı

 

Rusya Eski Dışişleri Bakanı'ndan işgal tepkisi: Barbarca!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Bilen 06 Mart 2022 22:24

    Emisyon hilebazı yanacı dolandırıcı Volkswagen den sonra ikici Alman yalacısı 2088 gayrimenkul krizinin müsebbibi DeutscheBank. Alman dvleti bir türlü batmasına izin vermedi