BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDeutsche Bank on yıl sonra yeniden ödeme alanında ----

Deutsche Bank on yıl sonra yeniden ödeme alanında

Deutsche Bank on yıl sonra yeniden ödeme alanında
22 Haziran 2021 - 15:15 www.finansgundem.com

Deutsche Bank ABD’nin ödeme devi Fiserv ile yaptığı anlaşmayla birlikte on yıl önce çıkış yaptığı ödeme pazarına geri dönüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’nın en büyük kredi kurumu Deutsche Bank, son dönemde giderek daha da değerli hale gelen dijital ödeme alanına geri dönüyor. Banka neredeyse on yıl önce ödeme alanından çekilmişti. Deutsche bank ABD’nin ödeme devi Fiserv ile müşterilerine ödeme işleme hizmetleri sunmak için işbirliğine imza attı. Ortak girişim Deutsche Bank’ın kurumsal müşterilerine, müşterilerinden ödeme kabul edebilme imkanı tanıyacak.

Ödemeler hem yüz yüze hem de dijital olarak kabul edilebilecek ve Fiserv’in Clover adını taşıyan platformu üzerinden gerçekleşecek. Platform kredi kartları, banka kartları ve mobil cüzdanları okuyabiliyor ve siparişleri kaydedip envanter tutabiliyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Deutsche Bank ödeme birimini ABD merkezli EVO Payments International’a 2012 yılında satarak ödeme pazarından çıkış yapmıştı.

O dönemde dijital ödemeler bankalar için riskli bir alan olarak kabul ediliyordu. Bunun nedeni ise alanda bulunan bazı şirketlerin kumar platformları ve porno siteleri gibi yüksek riskli sitelerden oluşuyor olmasıydı. Ancak o dönemden bu yana ödeme alanı e-ticaretin yükselişiyle birlikte giderek büyüdü ve kartla ödemeler, nakitle ödemeleri geçti.

Geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte de değişim hızlandı ve geleneksel olarak nakit kullanımıyla bilinen Almanya’da bile dijital ödemeler öne çıktı. Brookefield merkezli Fiserv dijital ödemelerin yükselişe geçmesinin bir parçası olarak güçlü büyüme gösterdi. Şirketin piyasa değeri ise Alman kredi kuruluşunun neredeyse üç katı. Deutsche Bank son yıllarda bazı zorluklarla mücadele etti.

Banka birkaç kez sermaye artırımında bulundu ve mortgage menkul kıymetlerin satışıyla ilgili yatırımcıları yanlış bilgilendirmesi nedeniyle ceza ödemek zorunda kaldı. Banka aynı zamanda kara para aklama kontrolleri nedeniyle de ceza ödedi. 2019 yılında bankanın önemli ölçekte bir yeniden yapılandırma sürecine girmesiyle birlikte sonuçlar geçtiğimiz yıl iyileşme gösterdi ve bankanın hisse fiyatları yükseldi.

Buna rağmen, on yıl önceki seviyelerine kıyasla oldukça düşük seyrediyor. Deutsche Bank ve Fiserv arasındaki işbirliği sistemden geçen her alışverişten komisyon alarak gelir sağlayacak. Anlaşmanın finansal koşulları ya da gelir hedefleri ise açıklanmadı. Deutsche Bank’tan yapılan açıklamada, bankanın Almanya’da bulunan 800 bin küçük işletme müşterisine yeni hizmetlerin sunulacağı söylendi.

İşbirliğinin merkezi Frankfurt’ta yer alacak ve 100 kişiye istihdam sağlayacak. Deutsche Bank’ın Kurumsal Bankacılık Başkanı Stefan Hoops işbirliğinin rakiplerinden müşteri almayacağını, bunun nedeninin ise ülkedeki birçok şirketin şimdi e-ticarete yöneliyor olması olduğunu söyledi.

Bunlara ek olarak müşterilerin geçtiğimiz yıl Wirecard’ın iflas ettiği skandalın ardından hizmeti sağlayan kurum konusunda oldukça dikkatli olduğunu da belirtti. Hoops, “güven konusu oldukça öne çıktı” dedi. Deutsche Bank ödeme işlemlerinin bankacılık sektöründe en hızlı büyüyen alanlardan biri olduğunu söyledi ve 2023’te küresel gelir büyümesinin %6 oranında olmasının beklendiğini ifade etti.

Ancak finansgundem.com'un derlemesine göre yeniden ödeme alanına girmek Avrupa bankaları için zorluklarla dolu. Birçok banka gelişen teknolojiye yetişecek kaynaklara sahip değil. Bu nedenle de işbirlikleri ya da şirket alımları öne çıkıyor. Avrupa’da aralarında Adyen ve Nexi gibi şirketlerin de bulunduğu bazı ödeme devleri ortaya çıktı. Ancak bu şirketler, bankaların satın alabileceğinden daha pahalı.

Adyen’in piyasa değeri kıtada bulunan birçok bankadan daha yüksek. Nexi ise piyasa değeri açısından Deutsche Bank’a yakın. Banka geçtiğimiz yıl iflas eden Wirecard’ın varlıklarından bazılarını satın almayı düşünmüş ancak rekabet nedeniyle çekilmişti. İspanya’nın Banco Santander’i ise Wirecard’ın teknoloji varlıklarını satın aldı ve alanda ilerlemeyi hedefliyor.

Akbank’ın bulut tabanlı dönüşümde program ortağı ThoughtWorks oldu

 

Döviz borcu olan şirketlere Fitch’ten denge uyarısı!

 

Türkiye dünyanın akıllı telefon üretim üssü haline geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)