BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDepremlerin maliyeti 150 milyar doları bulabilir----

Depremlerin maliyeti 150 milyar doları bulabilir

Depremlerin maliyeti 150 milyar doları bulabilir
03 Mayıs 2023 - 13:59 www.finansgundem.com

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, “Kahramanmaraş Depremlerinin Ekonomik Etkileri” konulu seminerde “Türkiye’ye depremlerin direkt ve dolaylı maliyeti 100 – 120 milyar doları bulacak. Belki 150 milyar dolara kadar gidebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Toplum ve Afet Risk Yönetimi” seminer dizisinin beşincisi 2 Mayıs Salı günü gerçekleşti. “Kahramanmaraş Depremlerinin Ekonomik Etkileri” başlığıyla Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Orhan Erem Ateşağaoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen seminerin konuğu İktisatçı-Yazar ve Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez oldu. 

"Maddi manevi kayıplarımız çok büyük"

Seminerin konuk konuşmacısı İktisatçı-Yazar ve Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, “Türkiye’ye depremlerin direkt ve dolaylı maliyeti 100 – 120 milyar doları bulacak. Belki 150 milyar dolara kadar gidebilir” değerlendirmesinde bulundu. Depremin ekonomik maliyetine ilişkin yaptığı ilk hesaplamaların 600 bin konut üzerinden 50 milyar dolar olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez, şöyle konuştu:

“3.3 milyar dolarlık ihracat kaybı”

“Cumhurbaşkanlığı tarafından ekonomik veriler bir ay sonra yayınlandı. Bu verilere göre 518 bin konut üzerinden depremin maliyeti 94 milyar dolar olarak çıkıyor karşımıza. Depremin maliyetini ikiye ayırıyorum. Birincisi doğrudan maliyetler. Bunlar yıkılan binaların yeniden yapılması, evlerin döşenmesi, destekler… Dolaylı maliyetler neler? 200 bin istihdam kaybı var. Bu birkaç ay sürecek. Sonrasında inşaatlar başlayacağı için bu kayıp kapanacak. 3.5 milyar dolar civarında ihracat kaybımız olacak bölgeden. 1.1 milyar dolar vergi, 7.5 miyar dolar GSYİH kaybı olacak. Bu hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan finansman ihtiyacı kabaca 98 milyar dolar. Bu en düşük tahmin.”

"Kültürel kaybımız maddi manevi çok büyük"

Mahfi Eğilmez, “Bölgede çok büyük insani kayıp var. Bugün konumuz itibarıyla maddi yönden bakıyoruz ama manevi yönden çok büyük kayıpları olan insanlarımız var. Bölgeden ayrılan insanların yeniden oraya dönmesi, moral anlamında da büyük sıkıntıları var. Yakınlarını, organlarını, kaybeden insanlar var. Kültürel kaybımız hem manevi hem maddi çok büyük” dedi. 

Depremin demir yolu ulaşımına maliyeti 15,3 milyar lira

 

Varank: Depremin sanayiye maliyeti yaklaşık 170 milyar lira

 

Depremin enerji sektörüne maliyeti 11,2 milyar lira

 


 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)