BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDenizbank Citi’yi bu yaz alacak!----

Denizbank Citi’yi bu yaz alacak!

Denizbank Citi’yi bu yaz alacak!
21 Mart 2013 - 11:53 www.finansgundem.com

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Citibank Türkiye'nin bireysel bankacılık biriminin satışına talip olmalarıyla ilgili konuştu

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Citibank Türkiye'nin bireysel bankacılık biriminini bünyelerine geçirme işini yaza kadar bitirmek istediklerini söyledi.
Ateş, Citibank Türkiye'ye talip olmalarıyla ilgili gelişmelerin KAP'a yapılan açıklamalar düzeyinde gittiğini söyledi.
Bunun bir süreç olduğunu ve her iki tarafın da elinden geleni yaptığını aktaran Ateş, görüşmelerini sürdürdüklerini ancak işin teknik boyutları olduğunu ifade etti.
Citibank'ın Türkiye'den gitmediğini, sadece bireysel faaliyetlerinin satışının söz konusu olduğunu vurgulayan Ateş, sözlerine şöyle devam etti:
''Mevcut yapıdaki bir şeyi almak, bir yapıyı tümüyle almaktan daha zordur. O çerçevedeki teknik çalışmalar biraz daha sürecek. Dolayısıyla imzaya biraz daha vakit var. Sonra da Rekabet Kurumu'ndan geçtikten sonra close edeceğiz, kapatacağız. Citbank'a talip olma işi bizim önerimizle oldu ve yönetim kurulumuzdan geçirdik. İnşallah yaz aylarında bu işi halledeceğiz. Ama kesin tarih vermem şu açıdan imkansız. Çünkü bunun teknik altyapısı, her iki tarafın IT'leri de görüşüyor. O yüzden daha close edilmemiş, yani daha imzalanmamış bir aşamadayız. Onun için onlarda mutabakat sağlanıp, ondan sonra imza, sonra da kapanış olacak.''
Ateş, yaz aylarında imzaların atılıp atılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, ''Umut ediyorum yani, inşallah. Biz öyle hiç bir işi uzatmayız, onlar da uzatmaz'' dedi.
İKİ  ÜLKE ARASINDAKİ TİCARETİ DENGELEMELİYİZ
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ''Rusya'dan gelen doğrudan yabancı yatırımlar turizm alanında çok yoğun. 2004 yılında Türkiye'ye ancak 500 bin Rus turist geliyordu. Geçen sene bu rakam 3,4 milyona ulaştı'' dedi.
''Türkiye ve Rusya-Bölgesel Kalkınma için Ekonomik Entegrasyon'' panelinde konuşan Ateş, iki ülke arasında yaklaşık 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğunu, ancak bunun asimetrik bir dağılımı olduğunu söyledi.
Ateş, ''Rusya'dan çoğu ham petrol ve doğal gaz olmak üzere 24 milyar dolarlık ithalat yapılıyor. Bu ülkeye 6,4 milyar dolar da ihracat yapılıyor. Bunların içinde deri, tekstil, makine gibi kalemler var'' dedi.
İki ülke dış ticareti arasındaki asimetrinin düzeltilebilir olduğunu öne süren Ateş, şunları söyledi:
 ''İki ülke başbakanları arasında yapılan anlaşmayla 2015 yılında 100 milyar dolar ticaret hacmi gibi ciddi ve agresif bir hedef de konuldu. Zamanla bu simetri belli bir miktarda düzeltilebilir ama şunu da söylememiz lazım, Türkiye geçen sene sonu itibarıyla 52 milyar dolarlık bir cari açığa sahip.
Rusya'da ise 80 milyar dolarlık bir cari fazla var. Enerji ihracatını çıkaracak olursak eksi 250 milyara iniyor bu. Yani iki ülke arasında ciddi bir asimetri var. Biri enerji zengini diğeri enerji yoksunu bir ülke.''
Ateş, iki ülke arasındaki dış ticaret asimetrisinin çok kısa sürede dengelenebilmesinin zor olduğunu belirterek bunun biraz zaman alacağını söyledi.
Sberbank'ın Türkiye'ye yatırım yapmasının önemli bir aşama olduğunu dile getiren Ateş bu yatırımla birlikte iki ülkenin birbirini koruma altına almaya başladığını ifade etti.
KEŞKE TİCARİ GEZİLER İÇİN DE KALKSAYDI VİZE
Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkinin sadece ihracat ve ithalata sınırlı olmadığını anlatan Ateş, görünmez bazı kalemlerin bulunduğunu belirterek, Rusya'dan gelen doğrudan yabancı yatırımların turizm alanında çok yoğun olduğuna dikkati çekti. ''2004 yılında Türkiye'ye ancak 500 bin Rus turist geliyordu. Geçen sene bu rakam 3,4 milyona ulaştı'' diyen Ateş, Türkiye'nin mevzuatını yeterince iyileştirememesine rağmen Rusya'dan gelen otel ve rezidans yatırımlarının da 2 milyar doları aştığını belirtti.
İki ülke arasındaki dış ticaret rakamlarının kolaylıkla 4'e katlanabileceğini ifade eden Ateş, hizmet ihracının da önemli bir kalem olduğunu kaydetti.
Rusya ile vizelerin kaldırılabileceği ihtimalini yıllar önce söyleseler kesinlikle inanmayacağını dile getiren Ateş, bu gelişmenin çok büyük bir adım olduğunu vurguladı.
İki ülke arasında vizenin sadece turistik amaçla serbest olduğunu anımsatan Ateş, ''Rusya'ya gittiğinizde iş mi turizm mi diye soruyorlar. İş derseniz giremiyorsunuz. İki ülke arasındaki anlaşmaya göre sadece turistlere giriş serbest. Mutlaka ülkeye girerken turizm demeniz lazım. Ticari geziler de turistik geziler kadar önemli. Keşke ticari geziler için de kalksaydı vize'' diye konuştu.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)