BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDemirbank kararı kimler için alındı?----

Demirbank kararı kimler için alındı?

Demirbank kararı kimler için alındı?
24 Temmuz 2015 - 11:53 www.finansgundem.com

Demirbank’ta AİHM kararının kimler için alındığı ortaya çıktı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirbank için aldığı tazminat kararının asıl olarak bankanın eski ortağı Cıngıllı Holding için alındığı ortaya çıktı. Önceki günlerde haber ajansları AİHM’nin Demirbank kararında Sema Cıngıllıoğlu ve Alman vatandaşı Michael Reisner’in başvurularında Türkiye’yi haksız bulduğu belirtiliyordu. Oysa AİHM’nin 21 Temmuz’da yayımladığı karar, Demirbank’la ilgili olarak mahkemeye iki ayrı başvuru olduğunu ve bunlardan ilkinin Demirbank’ın ana ortağı Cıngıllı Holding olduğunu gösterdi.

Habertürk'ün haberine göre, karar metninde holdingin yanı sıra ikinci olarak yine holdingin ana ortaklarından biri olan Sema Cıngıllıoğlu’nun da başvuru yaptığı belirtildi. AİHM’nin Demirbank’ın Tassarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrine ilişkin Türkiye’yi haksız bularak Demirbank ortaklarına tazminat yolunu açan kararının Cıngıllı Holding adına alınmış olması dün gazetemizde çıkan, “holding ortaklarından Halit Cıngıllıoğlu’nun devletle anlaşma yoluna giderek sadece bankacılık izni alması karşılığında tazminat talep etmediği” yönündeki bilgileri de çürüttü.

KÜÇÜK YATIRIMCININ DURUMU BELİRSİZ

Çünkü böylece Halit Cıngıllıoğlu da dahil olmak üzere Cıngıllı Holding’in tüm ortakları tazminat hakkını elde etmiş oldu. Diğer yandan Halit Cıngıllıoğlu’nun Demirbank’ı el konulduktan sonra satın alan HSBC ile Londra’ya giderek anlaştığı ve bu nedenle tazminat için AİHM’ye başvurmadığı yönündeki iddianın da doğru olmadığını ortaya koydu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin internet sitesinde yayımlanan Demirbank’a ilişkin kararlarda, Cıngıllı Holding’in yanı sıra Alman Michael Raisner’in de başvurusu olduğu görüldü.

Demirbank’ın İstanbul Borsası’ndaki hiçbir ortağının ise AİHM’ye başvuru yapmadığı anlaşıldı. Dünkü haberde yer aldığı üzere bu durum küçük yatırımcılarının avukatı Suna Altun’un, “müvekkillerinin Danıştay’da Halit Cıngıllıoğlu’nun davasına müdahil olduğu ve bu nedenle tazminat alamadığı” tezini de böylece gerçek dışı bir iddia olarak bıraktı. Bu konuda dün gazetemizde yer alan haberle okurlarımızı istemeyerek yanıltmaktan ve işadamı Halit Cıngıllıoğlu’nu anlaşma yapıp küçük yatırımcıları zarara uğratmış gibi göstermekten ötürü de üzüntümüzü paylaşmak isteriz. Kararda Mahkeme’nin, 2006 ve 2009 yılında yapılan iki başvuruyla ilgili

“Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı maddesini ihlal ettiğine hükmettiği ifade edildi. AİHM’den yapılan açıklamada, tazminat kararının daha sonra verileceği bildirildi. BDDK, 2000’de Demirbank’ın varlıklarının bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle TMSF’ye devredilmesini kararlaştırmıştı. Banka daha sonra TMSF tarafından 2001 yılında HSBC’ye satılmıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)