BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDanıştay krizi büyüyor----

Danıştay krizi büyüyor

Danıştay krizi büyüyor
06 Temmuz 2013 - 02:06 www.finansgundem.com

Danıştay başkan seçemiyor. 20 yıl şartına ilişkin yasal değişiklik tepkisinin yanı sıra, ‘’Cemaat iddiası da’’ var

Hüseyin Karakullukçu’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla birlikte, yargı tarihinde ilk kez kriz yaşanıyor. Danıştay Başkanlığına kimse aday olmadığı için başkan de seçilemiyor.
Krizin 27 Haziran 2013 günü TBMM’de benimsenen ‘’Yargı Hizmetleri ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik’’ yasası ile ilgili olduğu belirtiliyor. Bu yasanın 4. maddesi ile Danıştay kanunu değiştirildi ve ‘’Danıştay üyesi seçilebilmek için hâkimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıl çalışmış olmak şarttır” hükmü getirildi. Bu süre mevcut yasa uyarınca, ‘’Birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcılar için 3 yıl’’ olarak uygulanıyordu.
Danıştay’da boşalan üyelikler için yapılacak ilk seçimde yeni kanun yürürlüğe girerse 20 yıl şartı aranacak. Bu durum da bazı Danıştay üyelerinin tepkisini çektiği için, Başkanlığa aday çıkmıyor. Bu durumun, yeni yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi konusunda bir uyarı olarak gündeme getirildiği de vurgulanıyor.
CEMAAT İDDİALARI
CHP lideri Kemal Kılıçaroğlu bu konuda ‘’Bir gecede 160 militanı Yargıtay ve Danıştay'a yerleştirdiler. Danıştay Başkanı emekli oldu. Başkan seçilemiyor. Neden, kapı arkasında pazarlık yapılıyor. Önceden en eski üye başkan oluyordu. Bu kültürü yok ettiler.’’ yorumu yaptı.
CHP Antalya milletvekili Gürkut Acar ise ‘Danıştay Başkanlığı seçimi yapılamıyor. Çünkü orada cemaat-hükûmet çatışması iddiası var. Eğer bir ülkenin en üst idari yargı organının başkanının seçiminde cemaat tartışmaları yaşanıyorsa yazıktır o ülkeye’’ dedi.
Eski Başkan Karakullukçu ise, farklı bir bakış açısı getirdi ve ‘’Başkanlık için birden çok aday var ama bu adaylar kendilerini göstermedikleri için süreç tıkandı. Belli bir oy  oy alamayınca refüze olmak istemiyorlar’’ diye yorumladı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)