BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDang humması vakalarına karşı genetiği değiştirilmiş sivrisinek fabrikası ----

Dang humması vakalarına karşı genetiği değiştirilmiş sivrisinek fabrikası

Dang humması vakalarına karşı genetiği değiştirilmiş sivrisinek fabrikası
22 Nisan 2023 - 18:55 www.finansgundem.com

Dünya Sağlık Örgütü, giderek artan dang humması vakalarına karşı modifiye edilmiş sivrisinek fabrikası kurulacağını duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü Amerika Bölgesi verilerine göre Latin Amerika'da 2023 yılında sivri sinekten bulaşan dang hummasına bağlı olarak 288 kişi yaşamını yitirdi, 1 milyondan fazla kişi ise hastalandı. En fazla vakaların olduğu Brezilya’da sivil toplum kuruluşları, DNA’sı modifiye edilmiş sivrisinek fabrikası kurarak dang humması virüsüyle savaşmayı planlıyor.

Latin Amerika’da Aedes aegypti sivrisinekleri tarafından yayılan dang humması vakaları özellikle Brezilya ve Arjantin’de artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü Amerika Bölgesi verilerine göre, Latin Amerika'da 2023 yılında toplamda 288 kişi dang hummasından hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla kişi hastalığa yakalandı.

Aedes aegypti sivrisinekleri dang humması, Zika, chikungunya ve diğer virüsleri bulaştıran bir sivrisinek türü ve özellikle Brezilya’da geçen yıl 2 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalandı.

YILDA 5 MİLYAR MODİFİYE EDİLMİŞ SİVRİSİNEK 

Avustralya merkezli sivil toplum kuruluşu Dünya Sivrisinek Programı (WMP), bu ayın başlarında Brezilya’da bir kamu bilim kurumu olan Oswaldo Cruz Vakfı (Fiocruz) ile ortaklaşa proje geliştirerek DNA’sı modifiye edilmiş bir sivrisinek fabrikası kuracağını duyurdu. Modifiye edilmiş sivrisineğin, virüs bulaştırmasını engelleyen bir Wolbachia bakterisi taşıdığı ve daha önce Avustralya, Brezilya, Kolombiya, Endonezya ve Vietnam’da test edildiği ifade edildi. Wolbachia bakterisi taşıyan sivrisinek, doğaya salınacağı ve genetiğini üreme yoluyla diğer sivrisineklere taşıyacağı belirtildi.

Proje kapsamında, Brezilya’da 2024 yılında faaliyete geçecek bir sivrisinek fabrikası inşa edilecek ve yılda beş milyara kadar modifiye edilmiş sivrisinek üretilecek. WMP, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada Kolombiya’nın Aburra Vadisi’nde Wolbachia metodu sayesinde dang humması vakalarının son 20 yılda en düşük seviyesinde olduğunu belirtti.

Pakistan'da en az 30 kişi, dang hummasından öldü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)