BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse Archegos fiyaskosunun faturasını personelden çıkaracak----

Credit Suisse Archegos fiyaskosunun faturasını personelden çıkaracak

Credit Suisse Archegos fiyaskosunun faturasını personelden çıkaracak
13 Nisan 2021 - 13:40 www.finansgundem.com

Archegos ve Greensill fiyaskoları nedeniyle büyük kayıplar veren Credit Suisse personelin ikramiyelerini aynı oranda azaltıyor. Kayıplar haricinde on yılın en başarılı performansını gösteren banka personelindeyse hayal kırıklığı hakim


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse, aile yatırım ofisi Archegos Capital'in çöküşünden 4,7 milyar dolar kaybetmesinin ardından, personel ikramiyelerini düşürdü. Finans çevrelerinde banka personeli için ciddi bir önem teşkil ettiği bilinen ikramiyelerin Financial Times’ın haberine göre yüz milyonlarca dolar azaltıldığı belirtiliyor.

Eski bir riskli fon yöneticisi olan Bill Hwang tarafından yönetilen Archegos Capital’ın çöküşüyle birlikte varlıkları bakımından İsviçre’nin en büyük ikinci kredi kuruluşu olan Credit Suisse, birçok küresel rakibi arasında en sert darbeyi aldı. Aile yatırım ofisi, Credit Suisse'in ana aracılık biriminde, riskli fonlar için nakit ve menkul kıymetler kredisi sağlama ve ticaret yürütme alanında müşterisiydi.

Credit Suisse'in şimdiye kadar ortaya çıkardığı 4,7 milyar dolarlık zarar, banka için 18 aylık ortalama net kâra eşdeğer. İsviçre bankası birkaç hafta öncesinde de çöken tedarik zinciri finans şirketi Greensill Capital ile bağlantılı fonlarını içeren başka bir kriz nedeniyle kayıp vermişti.

Archegos ve Greensill fiyaskoları bankada birçok iç ve dış soruşturmaya, bir dizi yöneticinin görevden alınmasına ve Credit Suisse'in risk yönetim sistemleri hakkında sorular sorulmasına yol açtı.

Credit Suisse geçen hafta yaptığı açıklamada, Archegos'un değer kaybetmesinin bankayı yılın ilk üç ayında 960 milyon dolar zarar etmesine yol açacağı, hatta on yılın en güçlü çeyreğini geçirdikten sonra bile analistlerin beklentilerinin önemli ölçüde gerisinde kalacağı belirtildi.

Haberde bankanın üç aylık dönem için vergi öncesi gelirinin 3,7 milyar doların biraz üzerinde olmasının beklendiği ve ikramiye havuzu tahakkukları ve diğer bir kereye mahsup rezervasyonlu kalemlere yapılan indirimlerle yaklaşık 600 milyon dolar elde edildiğine dikkat çekildi.

Finansgundem.com’un derlediği verilere göre ikramiyeler bankalarda her çeyrek için oransal olarak tahakkuk ettirilir. Bu nedenle Credit Suisse'in bu yıl beklenmedik kayıplar harici güçlü performansını devam etmesi halinde kesintilerin geri yapılması için hala zaman var.

Ancak İsviçre bankasının üst düzey yöneticileri personelin moralini desteklemek için ikramiye ödeme konusunda bir ikilemle karşı karşıya kalmış durumdalar. Hissedarlarsa Archegos ve Greensill fiyaskolarına bağlı kayıpları takip ediyorlar. Credit Suisse'in hisseleri, dört tedarik zinciri fonunu askıya alınmak zorunda kalındığı 1 Mart'tan bu yana dörtte birden fazla değer kaybetti.

New York merkezli yatırım bankacılığı şirketi Keefe, Bruyette & Woods Analisti Thomas Hallett konuyla ilgili yorumlarında, “Bir Banka için çok zor bir durum. Negatif geri bildirimlerin döngü haline geldiği hoşnutsuz çalışanları kimse istemez” ifadelerine yer verdi.

Credit Suisse'in Yatırım Bankası ve Asya-Pasifik Birimi özellikle ilk çeyrekte güçlü bir performans sergiledi. Ana aracı kurum dışında çalışan yatırım bankacıları, bu yılki çabaları iki krizin gölgesinde kaldığı için hayal kırıklığına uğradılar.

Bir yatırım bankacısı durumu özetlerken, “Kesintiler yeni gelen çalışanlardan çok daha fazla kıdemli personeli etkileyecek. Zira bizim maaşımızın büyük bir kısmı ikramiyeler. Bu nedenle sadece ortak havuz için kesilen miktardan dolayı değil aynı zamanda düşen banka hisseler sebebiyle de büyük bir darbe alacağız. Yani çifte hayal kırıklığı. Herkes personelin burada tutulmasının zor olacağının farkında” açıklamasında bulundu.

Hallett, yatırım bankasının güçlü performansının büyük oranda Credit Suisse'in SPAC olarak da bilinen özel amaçlı satın alma şirketlerinin altına imza atarak pazar lideri olmasından kaynaklandığını da sözlerine ekledi. Analist, “Bunun sürdürülebilirliği konusunda da sorunlar olacaktır” dedi.

Geçen hafta Archegos zararını açıklarken, İsviçre bankası 1,6 milyar dolarlık hisse geri alım programını askıya aldı ve temettüleri de üçte iki oranında azalttı.

Bankanın üst düzey yöneticileri bu yılki ikramiyelerini geri çekti. Görevinden ayrılmaya hazırlanan Credit Suisse Yönetim Kurulu Başkanı Urs Rohner’e 2020 yılında önceki yıla oranla değişim göstermeyerek 4,7 milyon İsviçre Frankı ödeme yapılması geçtiğimiz dönemde eleştirilere konu olmuştu. Rohner eleştirilerin ardından 1,5 milyon frank ödemesinden feragat etti.

Şubat ayında Credit Suisse, grup genelindeki 2020 ikramiye havuzunu yüzde 7 küçültürken, yatırım bankası birimindeki yıllık gelirlerini yüzde 18 artırmasının ardından personele "çift haneli" ödemeler yapmıştı.

Credit Suisse konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Credit Suisse, yatırımcıların Greensill zararını tazmin edecek

 

10 yılın finans krizi Archegos skandalı mı?

 

Credit Suisse büyük batığın faturasını yöneticilere kesti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)