BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCitigroup’tan yeni küçülme hamlesi----

Citigroup’tan yeni küçülme hamlesi

Citigroup’tan yeni küçülme hamlesi
12 Ocak 2022 - 14:10 www.finansgundem.com

Citigroup, küresel perakende bankacılığında küçülmeye devam ediyor. Dev banka CEO Jane Fraser’ın tüketici bankacılığında küçülme hedefi doğrultusunda Meksika’da bulunan perakende bankacılık biriminin satışını planlıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citigroup Meksika’da yaklaşık 100 yıl boyunca faaliyet göstermiş olsa da, ülkede bulunan perakende bankacılık alanından çekiliyor. Bankanın bu hamlesi, CEO Jane Fraser’ın küresel hedeflerinde küçülmeye gitme planlarının sonuncusu oldu. Gruptan yapılan açıklamada bankanın Meksika’da bulunan tüketici ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik bankacılık hizmetlerinden çekileceği söylendi. Citigroup Meksika’daki operasyonlarını Banamex isimli bir yan şirket üzerinden yürütülüyordu.

Hamle Fraser’ın Citi için planladığı “stratejik yenilenmenin” bir parçası. Financial Times’ın haberine göre bu planlar dahilinde, küresel ticari operasyonlarının büyük bir bölümünden çekilerek, daha büyük ABD rakipleri ile aradaki karlılık uçurumu kapatılmaya çalışılıyor. Citi’den yapılan açıklamada bankanın operasyonlarından satış yoluyla ya da halka arz yöntemiyle çekilebileceği söylendi. Citi Meksika’da bulunan bireysel bankacılık birimi ile ülkedeki kurumsal müşterilere hizmet veren biriminde faaliyet göstermeye devam edecek.

Fraser, “Meksika Citi için öncelikli pazarlardan biri ve bu durum değişmeyecek” dedi. 1929 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren banka, sermayesini Meksika’da bulunan tüketici biriminden, bankanın “kilit güçleri ve rekabet avantajı” bulunan alanlara yöneltecek. Yatırımcılar uzun yıllardır Citi’nin Meksika’da bulunan tüketici bankacılığı birimini satması için baskı yapıyor. Ancak yöneticiler daha önceki dönemlerde Meksika’nın düşük getirilerine rağmen stratejik olarak önemli bir pazar olduğunu dile getiriyordu.

Meksika’da bulunan tüketici bankacılığı birimi geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde bankanın gelirlerinin %15’ini oluşturdu ve yaklaşık 3,5 milyar dolarlık gelir sağladı. Bankanın tüketici bankacılığı alanındaki karlarının ise %11’ini oluşturdu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre hamle Citigroup’un nisan ayında Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da bulunan tüketici bankacılığı birimlerinin büyük bölümünden çekilme kararı almasının ardından gerçekleşti.

O dönemde banka çekilmek istediği 13 pazar tespit etti. Bu açıklamanın ardından bu pazarların yarısından azındaki varlığını azalttı. Bu süreçte ise 2 milyar doların üzerinde zarar edildi. Tespit edilen pazarlardan çıkışlar tamamlandığında Citigroup’un ABD dışında perakende bankacılık faaliyetleri kalmayacak.

Bu da bankanın eski CEO’su Sandy Weill döneminde küresel bir tüketici bankası olma çabalarının sona erdiğini gösteriyor. Tüm tüketici bankacılığı operasyonlarından çekilmek, Citi’nin gelirlerini yaklaşık %14 oranında düşürecek olsa da karlılık üzerinde etkili olması beklenmiyor.

Citigroup: Avrupa 1 trilyon dolarlık elektrik faturasıyla karşı karşıya

 

Credit Suisse küresel ekonomik büyümede beklentilerini açıkladı

 

Coinbase kullanıcılarının hesap bilgilerine erişim sorunu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)