BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarÇin’in kripto yasağı hakkında bilinen 3 yanlış----

Çin’in kripto yasağı hakkında bilinen 3 yanlış

Çin’in kripto yasağı hakkında bilinen 3 yanlış
28 Eylül 2021 - 17:46 www.finansgundem.com

Çin’in kripto paralara getirdiği işlem ve madencilik yasağına yönelik bazı yorumlar oldukça hatalı. Çin’in sürpriz hamlesinin etkilerinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in sürpriz bir hamleyle kripto para işlemlerini ve madenciliğini sınırları içinde yasa dışı ilan etmesinin ardından, kripto para piyasasının geleceğine yönelik endişeler yükseldi. Konuyla ilgili birçok yorum yapılmasına rağmen, Çin hükümetinin kripto yasağının sonuçlarının ne olacağı henüz bilinmiyor. İşte Çin’in kripto yasağı hakkında bilinen 3 yanlış.

1. Çin’in kripto yasağı kripto piyasalarının sonunu getirecek

Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralar Çin’in yasak haberinin ardından sert düşüşler yaşadı. Bazı kripto paralarda yalnızca 4 saat içinde %9’luk düşüşler gerçekleşti. Kripto yatırımcıları milyonlarca Çin’li yatırımcının hemen piyasalardan çıkış yapmasını bekledi. Ancak birkaç gün sonra fiyatlar toparlanma gösterdi. Bu durum ciddi bir etkinin olmadığı anlamına gelmese de, kripto para piyasalarının Çin’in sürpriz hamlesine hazırlıklı olduğunun sinyallerini verebilir.

Coindesk’in haberine göre Çin’in kripto paralara karşı sert tutumu ve özellikle de yaz aylarında kripto para madencilerine yaptığı baskılar daha sert bir hamlenin gelebileceğine yönelik beklentileri artırdı. Piyasaların genelinde likiditenin oldukça yüksek olması nedeniyle herhangi bir şokun ardından varlıklarda tetiklenecek bir dip, birçok kişi tarafından yatırım fırsatı olarak görülecek. Geçtiğimiz hafta cuma günü dipten alım yapan kişiler şimdiden %3’lük bir kar elde etti.

2. Çin özgürlüğe karşı olduğu için kriptoyu bitirmek istiyor

Bu görüş özellikle de kripto savunucuları için oldukça çekici. Çin baskıcı bir ülke olabilir ve kriptoya yönelik yasakların bu nedenle gerçekleştiği düşünülebilir. Elbette kripto paralar Çin’in otoritesine ve hedeflerine karşı tehdit oluşturuyor. Özellikle de sermaye kontrolü açısından. Ancak ülkenin kripto paralara yönelik hamlelerinin ardında finansal risklerin engellenmesi var.

Kripto para yasağıyla eş zamanlı olarak fintek ve hatta geleneksel bankacılık ile yatırım şirketlerine yönelik de bir dizi hamle gerçekleştirildi. Örneğin yakın zamanda Çin’in en büyük 25 finansal kurumuna yönelik finansal denetim süreci başlatılacağı açıklandı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Fintek şirketi Ant Group’un planlanan halka arzının engellenmesi de dikkat çekti. Bu açıdan bakıldığında Çin’in kripto borsalarında yaşanan gelişmeler yalnızca büyük resmin bir parçası.

3. Çin’in yasağı kripto piyasasını etkilemeyecek

Kripto para piyasaları kötü haberleri atlatmış olsa da bu durum kötü etkilerin ortaya çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Bu etkiler ise uzun vadede ortaya çıkacak ve neler olacağını tahmin etmesi güç. 

Ancak orta vadedeki etkileri öngörülebilir. Örneğin yakın zamana kadar Çin’in en büyük kripto borsalarından biri olan Huobi, Çin’de bulunan müşterilerine hizmet veremiyor. Şimdi bu borsaların kullanıcıları paralarını geri alıyor. Başka bir deyişle birçok Çinli yatırımcı yüksek ihtimalle piyasalardan çekilecek. Kripto para işlemleri diğer yerlerde devam ediyor olsa da büyük bir işlem hacmi kaybedilecek.

Küçük bankalar fintekler için büyük fırsat

 

Çinli e-ticaret devi madencilik malzemelerinin satışını durduruyor

 

Kripto yatırımı için ETF tercihi doğru mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)