BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'de yeni yılın yasama gündeminde, ekonomik toparlanma ve güven inşası odakta olacak----

Çin'de yeni yılın yasama gündeminde, ekonomik toparlanma ve güven inşası odakta olacak

Çin'de yeni yılın yasama gündeminde, ekonomik toparlanma ve güven inşası odakta olacak
04 Mart 2024 - 21:43 www.finansgundem.com

Kovid-19 salgını sonrası toparlanmanın sıkıntılarını yaşayan Çin'de 2024 yılının yasama gündeminde, ekonomi ağırlıklı yer tutacak

Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Sözcüsü Lou Çincien, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, yasama organının yarın başlayacak yıllık genel kurul toplantısı öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Çin ekonomisinin toparlanma ve uzun dönem büyüme temellerinin sağlamlığına güvendiklerini ifade eden Sözcü Luo, "Yasama gündemi, yüksek kalite kalkınma ve ekonomik reformları kurumsallaştıracak yasal düzenleme ve değişikliklere odaklanacak." dedi.

Luo, Çin'in üst düzey dışa açılma sürecini sürdüreceğini ve bunun için yasal temeli sürekli olarak güçlendireceğini belirterek, "Çin, dışa açılma ve reform sürecine ulusal politika olarak bağlıdır ve dış ilişkilerini ve alışverişlerini geliştirmeye, yabancılara ve yurt dışındaki şirketlere kucak açmayı sürdürecektir. Çin'in kapısı dünyaya daima açık olacak, asla kapanmayacaktır." diye konuştu.

- "Casuslukla Mücadele Yasası, normal ticari faaliyetleri hedef almıyor"

Çin'in geçen yıl kabul edilen Casuslukla Mücadele Yasası ve bu yıl onaylanan Devlet Sırlarını Koruma Yasası'nda yapılan değişikliklerin ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerde yarattığı endişelerin yersiz olduğu görüşünü dile getiren Luo, "Casusluğun tanımı genişletilmedi aksine suçları kesin sınırlarla daha net şekilde tanımladı. Bu normal ticari faaliyetleri, iş anlaşmalarını ve akademik alışverişleri hedef almıyor." ifadelerini kullandı.

Casuslukla Mücadele Yasası'nda Temmuz 2023'te yürürlüğe giren değişiklikle, kamu otoritelerinin ulusal güvenlikle bağlantılı konularda soruşturma yetkileri genişletilmişti.

Değişikliğin ardından, ülkede faaliyet yürüten uluslararası danışmanlık şirketlerinin ofislerine yapılan baskınlar, yabancı yatırımcıları tedirgin etmişti.

Yatırımların planlaması için kritik önemdeki ekonomik ve ticari bilgi sağlayan kuruluşlara yönelik baskınlar ülkede neyin açık piyasa bilgisi, neyin devlet sırrı olduğuna ilişkin sınırların belirsizleştiği algısına yol açmıştı.

Merkez Bankasının rolü güçlendirilecek

ÇUHK, yeni yasama dönemi için özel sektörü desteklemeye yönelik yeni bir yasa ile yeni bir gümrük tarife yasasının yanı sıra, sınır sağlığı ve karantina yasalarında değişiklikler ve yabancılarla bağlantılı yasalarda iyileştirmeler planlanıyor.

Ayrıca Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyinin çalışma esaslarını belirleyen 1980 tarihli Devlet Konseyi Organik Yasasında, Merkez Bankasının ulusal politikaların uygulanmasındaki rolünü güçlendirecek değişiklik yapılması öngörülüyor.

Çin'in 2023'te ihracatı yüzde 4,6, ithalatı ise yüzde 5,5 azalmış, ülkeye gelen yabancı yatırımlar 25 yıl sonra ilk kez yıllık bazda düşüş kaydetmişti.

Küresel jeopolitik gerilimler, batı ülkelerinin Çin'e ekonomik bağımlılığa bağlı riskleri azaltma yaklaşımı ve tedarik zincirlerindeki değişimler, ülkenin tedarik ve yatırım destinasyonu olarak rolünü olumsuz etkilemişti.

Asya borsalarında Çin'deki kritik toplantı öncesi karışık seyir

 

Çin ikinci uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)