BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin tehdidine karşı imzalar atıldı! Japonya ve Avustralya’dan tarihi anlaşma----

Çin tehdidine karşı imzalar atıldı! Japonya ve Avustralya’dan tarihi anlaşma

Çin tehdidine karşı imzalar atıldı! Japonya ve Avustralya’dan tarihi anlaşma
06 Ocak 2022 - 15:49 www.finansgundem.com

Kanberra ile Tokyo arasındaki Pekin'e karşı oluşturulan yeni savunma paktı, Pasifik’te askeri güç dengeleri yeniden şekillendirebilir.

Japonya ile Avustralya "tarihi" olarak nitelendirilen bir savunma anlaşmasına Çin'in bölgede askeri ve ekonomik etkisini artırdığı bir dönemde imza attı. "Bölgesel istikrara katkı sağlaması" hedeflenen anlaşmada her ne kadar Çin'den bahsedilmese de metin, Kanberra ile Tokyo arasındaki Pekin'e karşı oluşturulan ittifakın bir işareti olarak yorumlanıyor.

PASİFİK'TE GÜÇ DENGELERİ DEĞİŞİYOR

Euronews'te yayınlanan habere göre, Avustralya Başbakanı Scott Morrison imza töreni sonrası yaptığı konuşmada anlaşmayı "tarihi" olarak nitelendirirken, iki güç arasında artan bir iş birliği ve ortak çalışma çerçevesinin ilk defa net bir şekilde çizildiğini ifade etti. İki ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hindistan'ın da bulunduğu resmi olmayan bir grup "Quad"ın da üyesi durumunda. Quad, "Pasifik'teki hayati öneme sahip deniz yolları üzerinde büyüyen Çin tehdidine" karşı son yıllarda ittifak oluşturma çalışmalarına hız vermeyi hedefliyor.

ÇİN: PASİFİK BİR BARIŞ OKYANUSU KALMALI

İkili anlaşma konusunda bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Devletten devlete ticaret ve iş birliği, üçüncü bir tarafın çıkarlarını hedeflemekten veya baltalamaktan ziyade, bölge ülkeleri arasında karşılıklı anlayış ve güveni güçlendirmeye elverişli olmalı" dedi.

Wang, Pasifik'in "dalgalandırılan değil barışın hakim olduğu" bir okyanus olmasını umduklarını da sözlerine ekledi. Geçen eylülde ABD, İngiltere ve Avustralya "Aukus" adlı yeni bir ittifak kurduklarını ilan etmişti. Bu anlaşma çerçevesinde Avustralya Fransa ile olan milyon dolarlık nükleer reaktörlü denizaltı satın alım anlaşmasını iptal etmiş ve ABD ile anlaşmıştı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)