BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin Merkez Bankası krize karşı harekete geçti----

Çin Merkez Bankası krize karşı harekete geçti

Çin Merkez Bankası krize karşı harekete geçti
21 Ocak 2014 - 07:08 www.finansgundem.com

Çin Merkez Bankası, para piyasalarında yeni bir likidite krizini yaşanmasını önlemeye yönelik adımlar attı

Çin Merkez Bankası kredi krizini erkenden önlemek için harekete geçti. Çin Merkez Bankası büyük bankalardan kaynaklanan nakit talebindeki hızlı yükselişi karşılamak üzere harekete geçti ve para piyasalarında yeni bir likidite krizini yaşanmasını önlemeye yönelik adımlar attı. Çin Merkez Bankası pazartesi günü büyük kreditörlere fon sağladığını açıkladı. Merkez Bankası bügün 7 günlük ters repo yolu ile piyasalara 75 milyar yuen yani yaklaşık 12.39 milyar dolar sağladı. 21 günlük ters repo ihalesi ile ise 180 milyar yuen tutarında fonlama gerçekleşti. Bu arada, Çin Merkez Bankası bu tarz fonlama aracını genellikle her salı ve perşembe günü kullanıyor. İlk kez pazartesi günün böylebir hamle yapmış oldu.
Ay takvimine göre yeni yıl tatili öncesinde oluşan yüksek nakit talebi sonucunda borçlanma maliyetlerinde gözlenen sert artışın önüne geçilmeye çalışıldı. Merkez Bankası'nın açıklamasında bir yıl önce yürürlüğe giren kredi imkanı penceresi aracılığı ile nakit enjekte edildiği ifade edildi. Ancak başka detay verilmedi.


FAİZLER DÜŞÜŞE GEÇTİ

PBOC'nin fonlaması sonrası Çin'de faizler geriliyor. Çin'de ay takvimine göre yeni yıl Tatilinin yaklaşıyor olması nakit talebini artırdı. Bunun sonucunca yükselişe geçen faizlere karşı Çin Merkez Bankası kredi imkanı penceresinden alışılmadık büyüklülte fonlamaya gitti. Merkez Bankası'nın bu harektinin ardından para piyasasında faiz oranları gerilerken, hisse senedi piyasaları da yükselişe geçti. Merkez Bankası geçtiğimiz yıl kredi piyasaları iyice kötüleşinceye kadar fonlamam yapmamış ve faizlerde çalkantı yaşanmıştı. Bugün atılan adım erken bir proaktif adım olarak nitelendirildi ve piyasalara moral verdi. Sağlanan büyük ölçekteki likiditeye karşen merkez bankasının ana politikalarının sıkılaşma yönünde olduğu ifade ediliyor.
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)