BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇılgın Proje için düğmeye basıldı!----

Çılgın Proje için düğmeye basıldı!

Çılgın Proje için düğmeye basıldı!
13 Nisan 2013 - 11:36 www.finansgundem.com

Kanal İstanbul Projesi'nde gözler artık ihalenin tarihinde. Peki Çılgın Proje ne kadara mal olucak?

Başbakan’ın ‘Çılgın projem’ olarak nitelediği Kanal İstanbul Projesi ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı tamamlandı. Gözler ihalenin tarihinde.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın projem’ olarak adlandırdığı Kanal İstanbul Projesi için resmen düğmeye basıldı. Başbakan’ın ilk olarak 24 Nisan 2011’de kamuoyuna duyurduğu Çılgın Proje, 2 yıl sonra hayata geçiyor. Proje ile Yüksek Planlama Kurulu kararı tamamlandı. Karar, Bakanlar Kurulu’nda onaylandıktan sonra ihale sürecine çıkılacak. İhaleye 2013 yılı içinde çıkılması planlanıyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kanal İstanbul Projesi ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı bu hafta içinde tamamlandı” dedi. Önlerinde çok önemli vizyon projeleri bulunduğunu söyledi. Bu projelerden en önemlisinin Kanal İstanbul Projesi olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:
‘Çok mu çılgın’ dedik
‘Kanal İstanbul Projesi ile alakalı kanal yapıldığında bazı yolların yerinin değişmesi gerekecek. Köprüler gerekecek. İşte bunun ilgili YPK kararı bu hafta içinde tamamlandı. Çünkü öncelikle yol, köprü çalışmalarının başlaması gerekiyor, arkasından da Kanal İstanbul Projesi’ni gerçekleştirelim. Bu ilk etapta bakanlar olarak ‘Acaba olur mu, olmaz mı, çok mu çılgın, acaba gerçekleştirilebilir mi?’ şeklinde şüpheler hissettik ama Sayın Başbakanımız bunu açıkladı. Olmayacak olsa zaten açıklanmazdı. Biz, bunun gerçekçi bir proje olduğuna inanıyoruz. Türkiye için, hatta dünya için çok konuşulacak bir proje olduğuna da inanıyoruz. İstanbul’u çok rahatlatacak bir proje haline gelecek. Aynı zamanda İstanbul’un daha sıhhatli, daha düzenli büyümesini de beraberinde getirecek proje olacak.”
50 milyar dolara malolacak
Çılgın Proje’ye göre, İstanbul içinden deniz geçen iki şehre dönüşecek. Kanal İstanbul kapsamında İstanbul’un Avrupa yakasında, batısında, Karadeniz ve Marmara Denizi’nin arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapılması planlanıyor.
Kanalın Marmara girişi Silivri’den başlayacak. Bu projeyle beraber iki yarımada ve bir ada oluşacak. Kanalın su derinliği 25 metre, su yüzeyinde genişlik 145-150 metre olacak.
Kanalın inşası sırasında, milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak. Kazı malzemesi 3. havalimanının yapımında ve o bölgedeki sönmüş maden ocaklarının kapatılmasında kullanılacak. Kanal İstanbul ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, bu kapsamda bir projenin 50 milyar dolara malolacağını belirtmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)