BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇiçek ile Erdoğan görüştü----

Çiçek ile Erdoğan görüştü

Çiçek ile Erdoğan görüştü
10 Temmuz 2013 - 16:42 www.finansgundem.com

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasayla ilgili, "Bütün mazeretleri bir tarafa bırakıp bu saatten itibaren daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız gerekir. O nedenle yarın 13.30'dan itibaren komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum” dedi.
Çiçek, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yeni bir anayasa yapılacaksa şerhler başta olmak üzere anlaşılamayan konuların yoğun bir çalışmaya tabi tutulması, herkesin görüşlerini, düşüncelerini gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Çiçek, şunları söyledi:
"Herkes kendi şerhinde ısrar ederse, kamuoyuna yazılan çizilen şekliyle, herkes kendi kırmızı çizgisinde ısrar ederse ‘bu olursa olur, bu olmazsa olmaz' denildiği takdirde bu uzlaşma olmaz. Komisyonun ismi ise uzlaşma komisyonudur. Şimdi bu tabloyu dün ve bugün genel başkanlara ifade etmeye çalıştık. Önemli bir çalışma yapıyoruz. Bu ayrıntının kamuoyu tarafından bilinmesi lazım ve milletimizin beklediği bir sonucu ortaya koymamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken husus, son zamanlardaki tartışma ‘masa anayasa’ meselesi. İşin özüne yoğunlaşarak biz bu işi başarıyla sonlandırabiliriz. Masa, anayasanın önüne geçtiği takdirde o zaman milletin beklentisi bu değildir. Bu masa ne maksatla kurulduysa o masadan beklenen çabanın, gayretin azami ölçüde gösterilmesi gerekir ki milletimiz bakımından bu masa bir şey ifade etsin. Elbette bu masada Türkiye'nin anayasaya konu olabilecek her türlü konusu konuşulacaktır, her türlü sorunu konuşulacaktır. Kimse ‘şu konuşulsun bu konuşulmasın’ demez, dememiştir. Sonuçta da bir uzlaşmaya varılarak bir metin ortaya çıkarmak gerekecektir.
Eğer bir ciddi sonuca ulaşacaksak, bu işi Türkiye'nin bunca sorunları içerisinde bir politik tartışmaya meydan vermeden sonlandırmak istiyorsak, daha yoğun  bir çalışma içerisinde olmamız gerektiği ortadadır. 450 gün, 449 saat çalışma çok tatmin edici bir çalışma değildir. Her gün bir saat zaman ayırarak anayasa gibi önemli sorunu sonlandıramayız. Milletimizin beklentisine cevap veremeyiz. Dolayısıyla bütün mazeretleri bir tarafa bırakıp bu saatten itibaren daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız gerekir. O nedenle yarın 13.30'dan itibaren komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum.”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi partilerin genel başkanlarının, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürmesine destek verdiklerini, artık komisyonun sorumluluğunun eskisinden daha fazla olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından liderler turunu tamamlayan Çiçek, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, 19 Ekim 2011 tarihinden bu yana çalıştığını anımsatan Çiçek, ilk etapta, çalışmaların 2012 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını ıifade etti. Ancak bunun mümkün olmadığını kaydeden Çiçek, 2013 yılı başında, siyasi parti liderlerini ziyaret ederek kendilerine zaman tanınmasını talep ettiklerini hatırlattı.
Komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Çiçek, 450 günde 449  saat çalışma yapıldığını, 177 maddenin müzakere edildiğini, 48 madde üzerinde görüş birliğine varıldığını söyledi.
Çiçek, şöyle devam etti:
"İki partinin önerdiği madde sayısı 9. CHP ile MHP'nin önerdiği made sayısı 4, CHP-BDP 4 ve AK Parti-BDP bir madde.
Üç siyasi parti tarafından 23 madde önerilmiş. Dört partinin, üzerinde hiç mutabakat olmayan maddeler var. Eğitim öğretim hakkı, Diyanet İşleri Başkanlığı, başlangıç metni, Cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı, başkenti, sembolleri, değiştirilemeyecek hükümler, vatandaşlık... Bu başlıklarda dört siyasi partinin hiç mutabakatı yok.
Dört partinin şerh koyduğu maddeler var. Özel hayatın gizliliği, din ve vicdan hürriyeti, düşünce ve ifade hürriyeti, hak arama hürriyeti, yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı gibi 17 maddede dört partinin de şerhi var."
"Çalışma heba edilmemelidir"
 Komisyonun çalışmalarına destek verdikleri için genel başkanlara teşekkür eden Çiçek, şunları kaydetti:
"Bu saatten itibaren komisyonun sorumluluğu eskisine nazaran kat kat artmıştır. Komisyona üye arkadaşların kişisel mazeretleri olabilir ama hiçbir partinin mazereti olamaz. Çünkü her parti  kişiyle temsil ediliyor. Bir tek üyenin dahi katılması, çalışmaların yapılabilmesi bakımından kafidir. Bu nedenle yeri geliyorsa 'Cumartesi Pazar' da denilmeden çalışılmalı. Hiçbir şekilde komisyon çalışmalarını aksatmamak gerekecek.
48 maddede mutabakat olması önemlidir. Siyasetin bu kadar gergin geçtiği bir ortamda dışarıda ve içeride çok sıcak gelişmelerin olduğu bir ortamda 48 maddede anlaşabilmişiz. Demek ki daha yoğun bir çalışmayla herkes taleplerini, görüşlerini bir defa daha gözden geçirerek bu sayıyı çok daha yukarı çıkararak milletimizin beklediği anayasayı ortaya koyma imkanı vardır. Çalışma heba edilmemelidir. Bugün itibariyle, bundan sonra daha yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürmeliyiz.
Meclis tatile girdikten sonra, bana göre komisyonun tatil yapması söz konusu olamaz. Belki en büyük tatili, böyle bir işi olumlu şekilde başardığımız zaman hak ederiz."
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki her siyasi partinin "Benim dediğim olacak" demesi halinde uzlaşma olmayacağını belirterek, "Uzlaşabilmek için herkesin taleplerini bir kez daha gözden geçirmesi, revize etmesi lazım" dedi.
Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin liderler turunun ardından Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
AK Parti'nin Meclis tatile girdiğinde çalışmaların da sona ermesini istediği, ancak bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çalışmaların devam etmesi gerektiğini söylediği anımsatılan Çiçek, "Demek ki çalışmamız lazım" dedi.
Çiçek, önümüzdeki yıl seçim olduğunun ifade edilerek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına belli bir süre konulup konulmadığının sorulması üzerine, "Seçimin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama bu bizim az çalışmamız için sebep değil. 450 gündür günde 1 saat çalışmayla ne bu dönem yeter ne gelecek dönem yeter. Evvela vatandaşın, bizim ne kadar çalıştığımızı görmesi, buna inanması lazım. Toplantı salonunun ışıklarının gece 01.00'e, 02.00'ye kadar yanması lazım. Madem tarihi sorumluluğumuz var bütün dikkatimizi, enerjimizi, sorularımızı bunun üzerine yöneltelim" diye konuştu.
Komisyon üyelerinin başkanlık sistemi dahil her konuyu konuşacağını belirten Çiçek, "Herkes 'benim dediğim olacak' derse uzlaşma olmaz. O zaman her parti, kendi anayasasını hazırlamalıdır. Uzlaşabilmek için herkesin taleplerini bir kez daha gözden geçirmesi, revize etmesi lazım" şeklnde konuştu.
Sayın Genel Başkanlarla pazarlığa gitmedim
Anayasa içinde sistemle ilgisi olmayan birçok madde bulunduğuna işaret eden Çiçek, temel hak ve özgürlüklerin, ifade özgürlüğünün, din ve vicdan özgürlüğünün parlamenter demokraside de başkanlık sisteminde de yarı başkanlık sisteminde de olduğunu söyledi.
Sistemle ilgisi olmayan maddelere daha fazla yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, temel hak ve özgürlüklerin 66 maddelik bölüm olduğunu, ancak siyasi partilerin üzerinde anlaştığı maddelerin toplamının 48 olduğunu anlattı. Çiçek, "Bunların hepsi, bize, nasıl çalışmamız gerektiğini, neyi nasıl yapmamız gerektiğini öğretiyor" dedi.
Çiçek, komisyon çalışmalarına belli bir süre biçilip biçilmediğine ilişkin sorunun tekrarlanması üzerine, "450 günde 449 saat çalışırsanız, hangi tarihi koyayım? Süreyi yürüyüşünüz tayin eder" diye konuştu.
TBMM Başkanı Çiçek, uzlaşılamayan maddelerde liderlerden herhangi bir işaret alıp almadığına ilişkin soruyu, "Sayın genel başkanlarla müzakereye, pazarlığa gitmedim. Onun yeri masadır" diye yanıtladı. Tüm liderlerin çalışmanın devam etmesi yönünde irade ortaya koyduğunu dile getiren Çiçek, herkesin taleplerini yeniden gözden geçirmesiyle orta noktanın bulunacağını ifade etti.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun mutabakat zaptında değişikliğin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Çiçek, siyasi partilerin görüş birliğine varması halinde 15 maddelik çalışma usul ve esaslarında değişikliğe gidilebileceğini belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)