BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP'li Erdoğdu: Cari açık büyüyemediğimiz için azalıyor----

CHP'li Erdoğdu: Cari açık büyüyemediğimiz için azalıyor

CHP'li Erdoğdu: Cari açık büyüyemediğimiz için azalıyor
11 Nisan 2019 - 13:53 www.finansgundem.com

Dış ticaret açığının azalmasını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu "Dış ticaret açığı ülkede ekonomi durduğu için, büyüyemediğimiz için azalıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, döviz kurlarının ve  ekonomik durgunluğun normal sonucu olarak cari açığın daraldığını  belirterek, “Dün üretemediğimiz malları bugün ürettik, dışarıdan  almadık diye açık azalmıyor.  Açık, ülkede ekonomi durduğu için,  büyüyemediğimiz için azalıyor” dedi.
Erdoğdu, Merkez Bankası (MB) tarafından bugün açıklanan Şubat 2019  dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine ilişkin yaptığı  değerlendirmede, açığın geçen seneye göre 3.7 milyar dolar azaldığına  işaret ederek şunları söyledi:
"İktidar ve ekonomi yönetimi bu durumu halka iyi bir şey gibi  pazarlamaya çalışıyor. Oysa ekonomi durgunlaştığı, hatta küçüldüğü  için azalıyor. İhracat birim değer endeksinin bir yıl önceye göre  yüzde 6,3 azalmasına paralel olarak ilk iki aylık ihracat  performansının sadece yüzde 3,2 oranında artması ve ithalatın da yüzde 23,2 oranında azalması ekonominin yerinde saymaya devam ettiğini  gösteriyor. Otomotiv üretiminin azaldığına dair veriler ve sanayi  üretim endeksi verileri ile birlikte düşünüldüğünde 2019’un ilk  çeyreğinde de ekonomi küçülmeye devam edecek."
 
Yıllık cari açık azalmaya devam etse de Aralık ayından itibaren  aylık cari açıktaki artma eğiliminin devam ettiğine dikkat çeken Erdoğdu, Şubat ayı cari açığı 129 milyon dolar artarak 718 milyon  dolar oldu. Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 4.7 arttı, ithalat ise  yüzde 22.4 azaldı. Yani büyüyemediğimiz için cari açık azalıyor. Ekonomik faaliyet daralınca ithalat azalıyor, ithalat azalınca da dış  finansman ihtiyacı azalıyor, bu da cari açık oranını düşürüyor” diye  konuştu.
KAYIT DIŞI SERMAYE GİRİŞİ ARTIYOR

Erdoğdu, iki aylık dönem itibariyle bakıldığında yabancıların Türkiye’ye yönelik sermaye hareketlerinde yaklaşık 2,5 milyar dolarlık  bir gerileme olduğunun görüldüğünün altını çizerek, Şubat ayında  yabancıların 1,2 milyar dolarlık sıcak parasının çıktığını bildirdi.
Haftalık hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımına  yönelik hareketlerin uzun vadeli görünümü etkilemediğini kaydeden Erdoğdu şöyle devam etti:
"Şubat ayında 718 milyon dolar cari açık verilmiş, buna karşılık 2,6 milyar dolar yabancı sermaye girişi ve 1,4 milyar dolar kayıt dışı  para girişi gerçekleşmiş. Cari açığın finansmanına ek olarak 2,8  milyar dolarlık rezerv birikimi sağlanmış. Yıllıklandırılmış finans  hesabına göre yabancı değil, kayıt dışı sermaye geliyor. Yabancı  sermaye hareketlerinin büyüklüğü bir yıl öncesi ile kıyaslandığında  yüzde 80 oranında azaldı. Buna karşılık kayıt dışı sermaye girişi  artmaya devam etti. Aralık ayından itibaren kayıt dışı sermaye  girişinin yıllık miktarı yabancı sermaye girişini aşmış durumda. Sıcak  para hareketleri ise 2018 Eylül ayından itibaren çıkış yönünde. Dördüncü çeyreğe ait dolar ile hesaplanan GSYH büyüklüğü ile bu  çeyrekteki sıcak para çıkışını oranladığımızda ekonominin milli  gelirin yüzde 2’si oranında bir şok ile karşı karşıya kaldığı ortada. Kısacası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘en kötüsü geride  kaldı’ söylemlerini ciddiye almak mümkün değil, en kötüsünü daha  görmedik." 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)