BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP’den Alevi manifestosu----

CHP’den Alevi manifestosu

CHP’den Alevi manifestosu
08 Kasım 2014 - 09:30 www.finansgundem.com

CHP’nin Alevi paketinde, nüfus cüzdanında din hanesinin kaldırılmasından, zorunlu din dersine yedi öneri sunuldu

Alevilerle ilgili çalışmalara ağırlık veren CHP, Meclis’e zorunlu din derslerinin ve nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılmasını da içeren, 18 maddelik bir kanun teklifi sundu. Dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul’da düzenlendikleri basın toplantısında hem bu yasa önerisi hakkında bilgi verdi hem de “herkes için inanç özgürlüğü” raporunu açıkladı.

DİYANET İŞLERİ’NDE DEĞİŞİKLİK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin “herkes için inanç özgürlüğü” raporunu, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Raporda özetle şu ifadelere yer verildi: “Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı; hükümet ve TBMM’de grubu bulunan bütün partilerin ortaklığıyla ilk adımlar hızla atılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin, sadece Sünni kesime aktarılması, diğer farklı inanç toplulukların aleyhine kullanılması, Alevilerin asimilasyonunu hızlandırmaktadır.

Diyanete ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dâhil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılmalıdır. Cemevlerinin, ibadethane mi, kültür evi mi olup olmadığını tanımlamak hükümetin ya da devletin resmi kurumu Diyanetin haddi değildir. Eğitimde 82 Anayasası’nda yer alan düzenleme yerine 1961 Anayasası’nın 19. maddesinde yer alan; ‘Din eğitimi ve öğrenimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır’ düzenlemesine uygun, seçmeli din dersleri getirilmelidir. Kamu kurumlarında din ve mezhep fişlemelerine, Alevi avcılığına son verilmeli, diğer ayrıştırılan topluluklarla birlikte pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmalıdırlar.”

18 MADDELİK TEKLİF
Toplantıda konuşan Tanrıkulu, açıklanan raporun dayanağı olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik kanun teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sunduklarını söyledi. Tanrıkulu, “İktidar partisi, Alevi konusunda gerçekten samimiyse bu kanun teklifi kendi için yol gösterici olur” dedi. CHP’li Tanrıkulu ile Gürsel Tekin’in hazırladığı kanun teklifinde pek çok önemli düzenleme yer alıyor.

Kimliklerden din hanesinin ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını öneren CHP, Alevi inancında özel önem taşıyan Hızır Orucu için Şubat ayının ikinci haftasına denk gelen perşembelerin tatil ilan edilmesini, Alevilerin kutsal bayramı olan Gadir Hum’un resmî bayram olarak kabul görmesini istiyor. CHP, mevzuatta yer alan “ibadethane”, “ibadet yeri” ve “mabet” ifadelerinin “Cami, Mescit, Cemevi, Kilise, Havra ve Sinagoglar” şekilde yeniden düzenlenmesini de talep ediyor. Tanrıkulu ile Tekin’in teklifinde Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi ve Madımak katliamının yaşandığı 2 Temmuz’un “sevgi ve hoşgörü günü” ilan edilmesi de var. Başbakan Davutoğlu da, bugün Hacıbektaş’a giderek hükümetin Alevilerle ilgili atmayı planladığı adımları açıklayacak.
SÜMEYRA TANSEL/TARAF
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖzŞah08 Kasım 2014 10:08

    Sevgi ve höşgörüyü içselleştirmeden alevilik diye ortaya çıkmak, oy avcılığından başka birşey değildir. Önce "Dinayetin HADDİ değildir" yerine görevi değildir demeyi öğrenmek lazım.