BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP'de başkanlık sistemi analizi----

CHP'de başkanlık sistemi analizi

CHP'de başkanlık sistemi analizi
07 Haziran 2016 - 06:27 www.finansgundem.com

İktidar partisinin başkanlık sistemini savunmak için kullandığı temel savlar soru-cevaplar ışığında analiz edildi

CHP, hazırladığı 119 sayfalık “Başkanlık Sistemi Raporu” ile AK Parti’nin başkanlık sistemiyle ilgili tezlerine yanıt verirken iktidar partisinin başkanlık sistemini savunmak için kullandığı temel savlar soru-cevaplar ışığında analiz edildi. İşte o soru ve cevaplar:

1- Başkanlık sistemi istikrar yaratır mı?
Veriler, bu sistemlerin büyük bir kısmının istikrar değil, istikrarsızlık ürettiğinin göstergesidir. Demokratik bir sistemde, istikrarlı yönetim asla her türlü kontrol ve denetimden arınmış, kuvvetleri tekelinde toplamış yönetim anlamına gelmez. Eğer siyasi parti yapısı çok partili ise başkanlık sistemi çok yanlış bir seçim olacaktır.

2- Türkiye’de bu sistem istikrar getirir mi?
Sağ oylar, kutuplaşma ve kimlik siyaseti ile seçim sisteminin sonucu tek bir partide birleştiğinde hegemonyacı siyasi parti yapısı oluşmakta. Bu durumda başkanlık sistemi tercihi, patronlu bir hiper başkanlık sistemi şeklinde işleyecektir. Bu sistem, fiilen başkanı aşırı güçlendirecek, kontrol ve denge açılarından yoksunluk demokrasiyi yok edecek. Yüksek kutuplaşma uzun vadede yönetilemeyecek.

3- Başkanlık sistemi tarihimizde var mı?
Tarihimizin hiçbir döneminde başkanlık sistemi bulunmamaktadır. Osmanlı devleti mutlak monarşi ile yönetilen teokratik bir devletti. Bu bakımdan rejimin başkanlık sistemiyle ilgisi yoktur.

4- Başkanlık sistemi altında ekonomi çok daha iyi gelişir mi?
Ekonomik göstergeler, çok güçlü başkanların bulunduğu ülkeleri en altta, birçoğu koalisyonla yönetilen Kuzey Avrupa parlamenter sistemlerini ise en üstte göstermektedir. (Habertürk / Düzgün Karadaş)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)