BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCevdet Yılmaz'dan CDS primi açıklaması----

Cevdet Yılmaz'dan CDS primi açıklaması

Cevdet Yılmaz'dan CDS primi açıklaması
21 Temmuz 2023 - 09:47 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "CDS primimiz 418 baz puan gerileyerek 447 baz puan olmuştur. CDS primi hala yüksek ama geçmişe göre oldukça iyi bir düşüş var, önümüzdeki dönem bunu daha da aşağı seviyelere düşüreceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul’da iş dünyasının temsilcileriyle "OVP Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi’" başlıklı toplantı düzenledi. Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen toplantıya, İstanbul Valisi Davut Gül, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İSO, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), başta olmak üzere çok sayıda STK temsilcisi, dernek başkanı ve üyelerinin de aralarında bulunduğu pek çok iş insanı katılacağı öğrenildi. Toplantıda Cevdet Yılmaz’ın, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda yeni OVP hazırlıkları kapsamında Türkiye'nin cari açığını azaltıcı, ihracat ve uluslararası yatırım artırıcı tematik konularda iş dünyası ile sivil toplum kuruluşlarıyla istişare görüşmelerinde bulunulacağı öğrenildi. Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamalarda bulundu.

"YANIMIZDA DİNAMİK ÖZEL SEKTÖRÜMÜZ İŞ, AŞ ÜRETEN GİRİŞİMCİLERİMİZ, ESNAFIMIZ VAR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye yüzyılı vizyonu çerçevesinde ekonomik yapımızı iş dünyamızla fikir birliği içinde güçlendirmek istiyoruz. Tüm paydaşlarıyla sanayi ve ticaret temsilcilerimiz ekonomi alanında hayata geçirdiğimiz rekorların her zaman mutfağında yer almıştır. Türkiye'nin üç yıllık makro ekonomik hedefleri ile ekonomik ve sosyal alanda izlenecek politikalarını içeren orta vadeli program OVP öncesinde de sizlerle doğrudan fikir alışverişinde bulunmakta fayda görüyoruz. Bu toplantıya benzer bir istişare sürecinin çalışan kesimleri temsil eden sendikalarımızla da OVP öncesi yapmayı planlıyoruz. Böylece Eylül ayında kamuoyuyla paylaşacağımız orta vadeli program akabinde 12. kalkınma planı ve yine Eylül, Ekim ayında meclisimizin iradesine sunacağımız merkezi yönetim bütçe süreçlerini özel sektörün ve çalışan kesimlerin öneri ve beklentileri, yönetişim anlayışı içinde yansımış olacaktır.

Değerli katılımcılar, dünyada bir süredir bölgesel çatışmaların ve Kovid-19 salgınının neden olduğu bir küresel olağanüstü halin içinden geçmekteyiz. Salgının ekonomik dengeleri bozan ve fiyatları arttıran etkileri henüz tamam ortadan kalkmadan üzerine Rusya, Ukrayna savaşının yol açtığı sonuçta ve ülkemizde asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin etkileri eklendi. 14 ve 18 Mayıs seçimleriyle siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığı ülkemizde siyasi istikrarımız pekişmiştir. Halkımızın güçlü demokratik iradesiyle bir kez daha görev alan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın ve bölgemizin bu zorlu dönemini aşarak Türkiye yüzyılına daha güçlü ilerlemek için ülkenin tüm üretim imkanlarını ve potansiyelini harekete geçirmek yönünde gayret sarf ediyoruz. Bu yöndeki çabalarımızda yalnız olmadığımızı biliyoruz. 21 yıldır olduğu gibi bugün de yanımızda dinamik özel sektörümüz iş, aş üreten girişimcilerimiz, esnafımız var. İşçisiyle, işvereniyle, hem aklıyla, hem de alın teriyle Türkiye'ye katma değer üreten beşeri sermayemiz var. Bu vesileyle depremden etkilenen illerimize destek veren konteyner kentlerden beslenme yardımına depremzede vatandaşlarımızın yanında olan tüm iş insanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

"6 AYLIK İHRACATIMIZ 123,4 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDEDİR"

Cevdet Yılmaz , "Sallanan kamu, özel sektör ve sivil toplum, eşgüdümü sayesinde zorlukları birlikte aşarken başarıları da birlikte taçlandırdık. Değerli katılımcılar, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 büyümüş, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise depremin etkilerine rağmen büyüme yüzde 4 olmuştur. Makine ve teçhizat yatırımları 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 büyümüş ve kesintisiz artış sürecini 14. çeyreğe taşımıştır. Otomobil satışları 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 57,6 artış göstermiştir. Beyaz eşya satışları 2023 yılı Nisan Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 30,3 artmıştır. Real kesim güven endeksi 2023 yılı ikinci çeyreğinde yılın ilk çeyreğine göre iki puan artmış ve Haziran ayı itibariyle 105,7 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Toplam istihdam 2023 Mayıs ayında yıllık bir milyon 52 bin kişi artarak 31 milyon 821 kişiye ulaşmıştır. 6 aylık ihracatımız 123,4 milyar dolar seviyesindedir. İhracatımızdaki artış eğilimi AB başta olmak üzere dış pazarlarımızdaki gelişmelere bağlı olarak bir miktar yavaşlamış olsa da içinde bulunduğumuz yılı geçtiğimiz seneye göre daha yüksek seviyelerde bir ihracat rakamıyla kapatmayı hedefliyoruz. Turizmde yine olumlu bir yıl bekliyoruz. Fiyat istikrarı ile birlikte makro finansal istikrarın da artarak devamı için çalışmaya devam ediyoruz. Kredi risk primini içeren beş yıllık CDS birimimiz 21 Temmuz itibariyle bir önceki yıla göre 418 baz puan gerileyerek 447 baz puan olmuştur. Buda tabi ki yüksek bir rakam. Ama geçmişe göre oldukça iyi bir düşüş var. Önümüzdeki dönem inşallah bunu daha da aşağı seviyelere hep birlikte düşüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"KAZAN KAZAN TEMELİNDE BU İŞ BİRLİKLERİNİN DEVAMI BAŞKA ÜLKELERLE DE GELECEKTİR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "İstihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme politikamızı destekleyen adımlarımızı da sürdürmekteyiz. KOBİ'lerimiz ve girişimcilerimizi önceleyerek toplam kredi büyüklüğü 250 milyar lirayı bulan 14 farklı hazine destekli kredi garanti fonu paketi açıkladık. Selektif kredi politikamızı destekleyecek şekilde kredilerin tüketimden ziyade üretime, yatırıma ve ihracata yönelmesini sağlamak üzere tüketici kredilerinde ilave makro ihtiyacı tedbirler aldık. Serbest piyasa kuralları için israfı önleyici, tasarrufları güçlendirici, ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğe arttırıcı politikalar uygulamayı sürdüreceğiz. Türkiye'nin insan kaynağı, lojistik ve altyapı gibi potansiyellerinin yatırımla katkıya dönüşmesi için iş insanımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Değerli katılımcılar, önümüzdeki dönemde hedeflerimiz para politikasının yanı sıra, maliye politikası ve yapısal reformlar ile Türkiye'de finansal istikrarı pekiştirmek, istikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı arttırmak, büyümenin nimetlerini adaletli şekilde dağıtarak cari işlemler açığına sürdürülebilir çözümler getirmektir. Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz. Değerli arkadaşlar, sayın Cumhurbaşkanımızın 3 ülkeyi kapsayan körfez ülkeleri turunda hem ikili ticaret hacmimizi hem de ülkemize doğrudan yatırımları artıracak tarihi iş birliklerine imza atıldığını gördük. Kazan kazan temelinde bu iş birliklerinin devamı başka ülkelerle de gelecektir. Sadece savunma sanayi ya da gıda alanında değil teknoloji odaklı e-pazar sektörü, yenilenebilir enerji ve çığır açan teknolojiler alanlarında da katma değeri yüksek işbirliği fırsatları oluşacaktır. Yatırım ortamının iyileştirilmesine, ihracatçı ve sanayicilerimiz için finansman imkanlarının arttırılmasına ve yerli milli teknoloji yatırımlarına özellikle veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz.

İstanbul Finans Merkezi'nin uluslararası entegrasyonu artırarak finansal piyasalarımızın gelişimine derinleşmesine katkı sağlamasını bekliyoruz. Sanayide dönüşün ve Yeşil Kalkınma Devrimi yine gündemimizdeki yerini korumaktadır. Değerli katılımcılar, orta vadeli programda makro göstergeler ile kamu politikalarını güncelleyecek, yapısal reformları ortaya koyacak ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Ekonomi programımız belirli bir disiplin çerçevesinde vatandaşlarımızın hayatına, üretime ve piyasalara doğrudan olumlu yansıyacak bir yaklaşımla hazırlanmaktadır. Orta vadeli programdan en büyük beklentimiz belirsizlikleri azaltması, yatırımcılar ve diğer aktörler için öngörülebilirliği arttırmasıdır. Bu süreçte hangi alanda faaliyet gösterirse, göstersin özel sektörümüzün rolü son derece önemlidir. Sizlerin hem ekonomik faaliyetleriniz boyutunda oluşturduğunuz katma değerle hem de görüşleriniz fikirleriniz yoluyla aktaracağınız önerileriniz politika yapım sürecinde etkili olmuştur ve olacaktır. Bu ve benzeri istişare toplantıları toplumumuzun çeşitli kesimleriyle yaparak Türkiye yüzyılında yol haritamızı netleştirecek ve geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlanacağız" diye konuştu.

İş dünyası temsilcileri, Dolmabahçe'deki İş Dünyası Temsilcileri ile İstişare Toplantısı'nı değerlendirdi 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, çok verimli bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, "Türk iş dünyasının günlük bazı beklentileri var, problemleri var, çözüm bekleyen hususları var. Bunların hepsini çok açık ve net bir şekilde kendileriyle paylaştık. Cumhurbaşkanı Yardımcımızın da zaten çok önemli bir ekonomi geçmişi var. Dolayısıyla bu konuları çok yakından takip etme, algılayabilme ve hızlı çözüm üretme konusunda ciddi bir birikimi var. O anlamda bugün gündeme gelen konularla ilgili çok doğru ve sonuç odaklı analizler yapma imkanı bulduk." dedi.

Toplantıda gündemlerindeki en önemli konuların başında finansmana ulaşımın geldiğini vurgulayan Avdagiç, şunları kaydetti:

"Özellikle bu konu birçok kurum başkanı tarafından, ben dahil, gündeme getirildi. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemlerde hem TCMB hem de diğer kurumların yapacağı düzenlemelerle iş dünyasının şu anda en önemli ihtiyacı olan finansmana erişim konusunda hızlı bir etkide adımlar atılacaktır. Onun dışında özellikle ihracatın arttırılması, sanayi politikaların geliştirilmesi, istihdamla ilgili süreçlerin gözden geçirilmesi gibi konular, yabancı sermayenin daha hızlı ve etkin şekilde Türkiye'ye gelmesi konusu önemli gündem başlıklarıydı. Dolayısıyla zaten şu anda gündemimizde olan bütün konuları detaylı bir şekilde tüm başkanlar olarak gündeme getirme imkanı bulduk. Bu toplantının devam edeceği konusunda kendilerinden de bilgi aldık."

Avdagiç, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili kurulların toplanacağının, bugüne kadar son dönemde çok fazla yapılmayan, ekonomik aktörlerle devlet yetkililerini bir araya getiren toplantıların da yapılacak olmasının ve devam etmesinin kendilerini ümitlendirdiğini ifade ederek, "Dolayısıyla ümit ediyoruz ki gündeme gelen bu konular hızlıca çözüm bulacak ve iş dünyasının beklentileri de kademe kademe karşılanmış olacaktır." dedi.

"Toplantıda sadece sorunları değil, önerilerimizi de dile getirdik"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da toplantının konusunun eylül ayında açıklanması beklenen Orta Vadeli Plan ve İstanbul olduğunu söyledi.

Bu süreçler içerisinde sorunların varlığından haberdar olmak ve bunları çözmek durumunda olduklarını belirten Olpak, devamla şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kamusuyla, iş dünyasıyla, işvereniyle hep birlikte çözmek durumundayız. Ama diğer taraftan da fırsatlara odaklanmamız lazım. Toplantıda sadece sorunları değil, önerilerimizi de dile getirdik. 'Peki ne var?' denildiğinde ben genelde şu ifadeyi kullanmayı tercih ediyorum; Türk iş dünyasının şu anda ihtiyaçlarının başında öngörülebilirlik var. Yani ekonomi bir beklenti yönetimidir. Beklentilerinize göre şahıslarımız da, sizler de, bizler de, firmalarımız da harcama yapar ya da yatırım yaparız veya tasarrufta bulunuruz. Bu beklenti yönetimini doğru götürebilirsek öngörülebilirliği, ekonomi yönetimimiz ki şu ana kadar bu tabloyu güzel bir şekilde yönetiyor. Örnek olarak, Merkez Bankası Başkanımızla Hazine ve Maliye Bakanımızın birlikte verdiği fotoğrafı önemsiyoruz."

Olpak, toplantıda ayrıca yeşil dönüşüm, depremin mali sonuçlarının nasıl bertaraf edilebileceği, AB ile ilişkilerde atılması gereken adımlar, iş dünyasına düşen görevlerin de değerlendirildiğini belirterek, "Açık uçlu ve istişarede her şeyin konuşulabildiği bir toplantı olması bizim açımızdan önemliydi." dedi.

"İş dünyası olarak yaşadığımız problemleri anlatma fırsatı bulduk"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise bugün önemli ve güzel bir toplantı olduğunu dile getirerek, "Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bugün ve gelecekle ilgili yaşamış olduğumuz sorunları, plan ve projeksiyonları, fikirlerimizi dinledi. Eylül ayında açıklanacak olan Orta Vadeli Plan'da nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardık. Plan ve program yapılırken çok daha az hata yapılarak ve bütün sektörlere dokunarak yapılmasında çok büyük fayda olacağını düşünüyoruz. İstişare ve orta akıl, Türkiye'nin geleceğine damgasını vuracak olan çalışma sistemidir." ifadelerini kullandı.

"Bütün konuşmacıların söyledikleri dikkatle not edildi"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, toplantının çok faydalı olduğunu aktararak, "Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylülde açıklanacak Orta Vadeli Program'la ilgili kamu ve özel sektörün düşüncelerini aldı. 3,5 saate yakın bir toplantı oldu. Çok faydalı konular konuşuldu. Bütün konuşmacıların söyledikleri dikkatle not edildi." dedi.

Depremde yaşanılan sıkıntılar ve seçim öncesi verilen sözlerle beraber kamunun büyük bir yükün altına girdiğini, bunun da "sosyal dayanışma gereği bütün kesimlerce adil bir şekilde paylaşılmasının doğru olduğunu" söylediklerini ifade eden Asmalı, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda da 'arttırılan vergilerin doğal karşılanması' gerektiğini söyledik. Bütün bunları yaparken de kapsamlı bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunu kendilerine ifade ettik. Kendisi de not aldı. Çok kazananın çok vergi ödediği, az kazananın az vergi ödediği, dolaylı vergilerden ziyade doğrudan vergilerin olması gerektiğini ifade ettik. Kendileri de böyle bir vergi reformunun yapılması gerektiğini iletti. Yerel seçimden sonra 4 yıllık seçimsiz bir dönem için Türkiye'nin çok büyük bir fırsat penceresi aralayacağını, Türkiye'nin milli geliri yüksek ülkeler statüsüne girmesi için çok çalışması gerektiğini, özellikle bu 4 senenin ilk 2 yılının çok önemli olduğundan bahsetti. Sosyal ve ekonomik konsey toplantılarının yeniden başlayabileceğini söyledi. 15 Ağustos'ta Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısına bizleri çağırdı. Bu manada çok verimli, çok kapsamlı bir görüşme oldu.

İş dünyası olarak sektörde şu anda yaşadığımız problemleri de anlatma fırsatı bulduk. Bunların da en başında finansmana erişim problemi geliyor. Hemen hemen her konuşmacı bunu dile getirdi. Kredi musluklarının aniden kısılmasının aynı zamanda durgunluğa yol açacağını, bunun farklı sonuçları olacağını, geçişin çok sert olmaması gerektiğini ifade ettik. Birkaç ay sonra özellikle finansmana erişim konusunda sanayicilere, yatırımcılara müjdeler verebileceğini söyledi."

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de fiyat artışlarının giderilmesiyle ilgili perakende yasasının çıkarılması, kuralların konulması gerektiğini, kural konulmadığı sürece fiyatların düşmeyeceğini ifade ettiklerini aktararak, "Başta temizlik ürünleri olmak üzere gıda maddelerindeki ÖTV'nin tekrar eski hale getirilmesi, KDV'nin düşürülmesiyle ilgili taleplerimizi bildirdik." dedi.

PPK karar metninde dikkat çeken iki vurgu

 

Mehmet Şimşek: Türkiye'yi gri listeden çıkartmaya kararlıyız

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)