BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCEO’ların hastalığı şirketleri ne kadar etkiliyor?----

CEO’ların hastalığı şirketleri ne kadar etkiliyor?

CEO’ların hastalığı şirketleri ne kadar etkiliyor?
02 Aralık 2022 - 18:19 www.finansgundem.com

Barclays CEO’su Venkatakrishnan’a kanser teşhisi konulması, üst yönetimdeki isimlerin sağlığı ile şirket sağlığı arasındaki ilişkiyi yeniden gündeme getirdi. Araştırmalara göre CEO’ların 10 günlük hastalık izni bile şirketlerin kârlılığını düşürüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir şirketin CEO'su hastalandığında, bu sadece bir kişiyi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bütün bir hissedar grubunu da etkiler. Söz konusu durum, İngiliz bankası Barclays'in CEO'su C.S. Venkatakrishnan’a kanser teşhisi konulmasıyla bir kez daha gözler önüne serildi. Venkatakrishnan, ihtiyaç duyacağı 12 ila 16 haftalık tedavi boyunca, periyodik olarak evden çalışırken, bankayı yönetmeye devam etmeyi planladığını söylüyor.

Hissedarlar CEO'nun sağlığı ile ilgili endişesini paylaşsalar da hastalık süreci çalışanlar, müşteriler ve bankacılık topluluğu için beklenmedik fırsatlar da getirebilir.

Üst düzey bir yöneticinin hastalığının, sağlık izni almasının veya hastaneye kaldırılmasının duyurulmasından ardından şirketlerin hisse senetleri düşme eğilimindedir. Zira yatırımcılar hasta bir patronun operasyonları ne kadar etkili bir şekilde yürütebileceği hakkında veya CEO'daki olası bir değişiklik üzerine spekülasyon yapılabilip yapılamayacağını merak eder. Georgia Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre ABD şirketlerinde bir yöneticinin hastalandığını duyurmasının ardından hisse senetlerinin ertesi gün neredeyse %2 oranında düştüğünü ortaya çıkardı. Ortalama bir S&P 500 şirketi için bu düşüş 133 milyon dolarlık zarara denk geliyor.

17 yıl boyunca 12.753 Danimarkalı firmayı izleyen Journal of Finance’in analizine göre, bir CEO’nun 10 gün boyunca hastanede yatması, firmaların faaliyet kârlılığını yaklaşık yüzde 0,5 puan azaltıyor ve mali risklerini artırıyor. CEO’ların hastaneye yatış süresi 5 günden az sürdüğünde ise hiçbir etki tespit edilmedi.

Kârlılıktaki düşüş CEO daha genç olduğunda, işinde daha yeni olduğunda veya daha eğitimli olduğunda daha belirgin bir şekilde hissediliyor. Araştırmacılara göre CEO’ların çok yetenekli olduğu veya aranan becerilere sahip olduğu algısı hissedarların spekülasyon yaratmasının sebebi olarak da görülebilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiliz bankası Barclay’s’in CEO’su Coimbatore Sundararajan Venkatakrishnan, geçtiğimiz günlerde hodgkin dışı lenfoma tedavisi gördüğünü açıkladı. Bir çeşit lenf kanseri olan hastalığın erken teşhiste yakalandığı belirtiliyor. 56 yaşındaki bankacı 6 haftadır CEO koltuğunda oturuyordu. Venkatakrishnan’ın Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’nden (MIT) doktora derecesi bulunuyor.

Hastalığın bankanın hisse fiyatlarını ne kadar etkilediği tam olarak belli değil. ABD'deki başka bir çalışma, yöneticilerin kanser olduklarını duyurmalarının ardından şirketlerin hisse senetlerinde hiçbir etki görmedi. Ancak Danimarkalı çalışma, kanserle ilgili hastaneye yatışların oldukça önemli olduğunu gösteriyor.

Barclays’ın CEO’su kanser oldu

 

Ofise dönüş savaşında patronlar kaybediyor

 

Uzaktan çalışma patronlar için de kârlı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)