BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCemaat bölünecek mi?----

Cemaat bölünecek mi?

Cemaat bölünecek mi?
27 Ocak 2014 - 07:56 www.finansgundem.com

Ruşen Çakır, hükümetin cemaati bölmek için kafa yorduğunu iddia etti.

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır bugünkü yazısında cemaatin bölünüp bölünmeyeceği iddiasını masaya yatırdı. Gülen'in Nurcular'dan koparak kendi hareketini oluşturduğunu ve kopuşlar olmasına rağmen rakip cemaat yapısının oluşmadığının altını çizen Çakır artık bu tehlikenin var olabilme ihtimalini belirtti.

Çakır'ın iddiasına göre hükümet cemaati bölmek için kafa yoruyor. Ayrıca iki ikilem de ortada: Hükümet cemaati zayıflatıp yasallaştırmak mı istior yoksa o gücü kendisi mi kullanmak istiyor.

CEMAAT BÖLÜNÜR MÜ?

Gülen cemaati bölünür mü? Bu ihtimal tabii ki var, zira her siyasi, toplumsal, dinsel hareket ortaya çıktığı andan itibaren bölünme tehdidi altına girer. Bunun hem iç, hem dış nedenleri vardır. İçeride, esas olarak hareketi oluşturanlar arasındaki fikir ayrılıkları, rekabet ve iktidar mücadeleleri bölünmeye kapı aralayabilir. Dışarıdaysa onu kendisine rakip, engel veya düşman olarak görenler, hareketi zayıflatmanın en kolay yolunun onu bölmek olduğunu düşünür, bu minvalde, içeride fikir ayrılıkları, rekabet ve iktidar mücadeleleri yaratmaya veya var olanları körüklemeye çalışırlar.

Nitekim Fethullah Gülen kendi hareketini 1970’li yılların başlarında Nurculuktan ayrılarak inşa etti ve bugüne gelene kadar çeşitli kademelerden pek çok öğrencisi ve kurmayı onu yarı yolda bıraktı. İlginçtir, o ayrılmalardan hiçbiri, Gülen hareketine rakip olsun ya da olmasın, kalıcı bir cemaatleşmeye yol açmadı.

HÜKÜMET CEMAATİ BÖLMEK İÇİN KAFA YORUYOR

Belki bu sefer farklı olabilir. Çünkü:


1) Cemaat gerçekten çok zor ve ne kadar hazırlık yapmış olursa olsun, alışık olmadığı bir süreçten geçiyor. Cemaat içindeki herkesin bugüne kadar yaşanan her şeyi tam olarak anlayıp anlamlandırabildiğini söylemek mümkün değil. Savaşın daha da şiddetlenmesi durumunda kafa karışıklıkları daha da artabilir, rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Eğer Gülen ve kurmayları krizi iyi yönetemezse ciddi kopuşlar yaşanabilir.

2) Cemaati “denetim altına alınamayacak ölçüde büyük” gören hükümetin onu zayıflatma, dolayısıyla bölme üzerine uzun süredir kafa yorduğunu duyuyoruz. Bunların teoriden pratiğe geçirilmesi için son dönemde start verilmişse kesinlikle sürpriz olmaz.

Şurası açık: Fethullah Gülen sıhhatte olduğu ve işin başında bulunmayı sürdürdüğü müddetçe, AKP hükümeti veya başka bir güç/odak, cemaati bölmede epey zorlanacaktır. Hele cemaatten ayrılacak olanları ona alternatif bir başka cemaatte bir araya getirmeye çalışmak daha da zor olacaktır.

HÜKÜMET KENDİ DENETİMİNE Mİ ALMAK İSTİYOR YOKSA...

Önümüzde şöyle bir ikilem var: Hükümet Gülen cemaatini önce epey zayıflatıp sonra yasal sınırların içine çekmek mi istiyor yoksa bu küresel yapılanmayı kendi denetimine alıp onu kullanmayı mı hedefliyor?
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dlbyz27 Ocak 2014 11:59

    hiç umrumda değil ne parti ne cemaat beter olsunlar insanlar bir lokma helal ekmek peşinde değil bunlar... Dolar/Yen muslukları kesiliyor...

  • BA27 Ocak 2014 11:35

    Meselenin yolsuzluk iddiası boyutuna da değinen Prof. Özipek, 'Yolsuzluk burada araçsal bir kullanıma konu ediliyor. Mızraklarına Kur'an sayfaları takan Muaviye ordusu ne kadar samimiyse, şimdi aniden yolsuzlukları hatırlayan ve 'temiz toplum' bayrağı açan güçler de o kadar inandırıcı' şeklinde konuştu.

  • ali uzun27 Ocak 2014 10:58

    işadamlarını kendi safına çekebilirse neala...yoksa bölünmez..

  • yyyyy27 Ocak 2014 10:52

    cematin derdi yolsuzlukları ortaya çıkarmak degil bunları kullanarak ülkede imparatorluklarını ılan etmek onbır yıldır ıktıdardalar son ıkı aymı yolsuzluk yaptılar

  • ihlaszede27 Ocak 2014 10:38

    İyi ki cemaat varmış. Yoksa bu kadar rüşvet ve yolsuzluk ortaya çıkar mıydı?

  • ihlaszede27 Ocak 2014 10:28

    İyi ki cemaat varmış. Yoksa bu kadar rüşvet ve yolsuzluk ortaya çıkar mıydı?

  • Mürid27 Ocak 2014 09:57

    Allah Fethullah Hoca'ya sıhhet ve uzun ömür versin. Ancak o gider ise bu iş biter. Dialektik felsefeye hakim birini bulmaları zor. Şeyh uçmaz muritleri uçurur.

  • hakan27 Ocak 2014 09:49

    Hoca efendiyi seven kendimi cemaat mensubu olarak tanımlayan birisi olarak ekonomi sayfasında cemaat bölünecek mi sorusuna temettüde verecek mi diye gülerek cevap veriyorum

  • BEN CE AKP. BÖLÜNÜR27 Ocak 2014 09:32

    Yolsuzluk yapan, hukuk çiğneyen, Yargıyı kilitleyen, Tek adam sevdasından dolayı gözleri görmez, kulakları duymaz vicdanları çürümüş olan AKP. bu gidiş ile kendi sonunu hazırlamaktadır.Bölünürse AKP. bölünür.Cemaat yerinde duruyor.