BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇekya'nın gönderdiği tankların ardından Ukrayna'dan sürpriz hamle!----

Çekya'nın gönderdiği tankların ardından Ukrayna'dan sürpriz hamle!

Çekya'nın gönderdiği tankların ardından Ukrayna'dan sürpriz hamle!
06 Nisan 2022 - 16:35 www.finansgundem.com

Avrupa ülkelerinden ilk kez doğrudan taarruz silahı temin eden Ukrayna'nın, arabuluculuk çabaları başarısız olan İsrail'den silah almaya çalıştığı bildiriliyor.


Ukrayna heyetinin görüştüğü bakanları sayan Haaretz, Savunma Bakanlığı'nın herhangi bir randevu vermediğini yazdı. Ukraynalılar ise, resmi olmayan kanallardan bir silah anlaşmasının peşinde...

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bugün yaptığı açıklamada tüm yabancı müttefiklerin Rusya'ya en üst düzey yaptırım uygulaması gerektiğini belirtip Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu tüm silahların gönderilmesini istedi.

Deutsche Welle Türkçe'deki habere göre; NATO Dışişleri Bakanları bugün Brüksel’de Ukrayna’ya verilebilecek yeni destekleri görüşmek için bir araya geliyor. Toplantı, iki gün sürecek. İttifakın Ukrayna'ya sağladığı silah desteğinin daha da ileri götürüleceğini dile getiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus işgalcilerin haftalar içinde Ukrayna'nın doğusunda saldırıya geçmesini bekliyor. Stoltenberg, Moskova’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerini tamamen ele geçirmeye odaklanacağını ve bu bölgeden Kırım’a giden bir koridor kurmayı hedefleyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

ABD'DEN EK 100 MİLYON DOLARLIK JAVELIN

24 Şubat'ta başlayan Rus işgaline karşı Ukrayna'ya silah gönderen ABD, 100 milyon dolarlık ek bir sevkiyat daha yapıyor. Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna ordusunun acil şekilde Javelin tanksavar füzelerine ihtiyaç duyduğunu aktardı. Omuzdan ateşlenen Javelin füzeleri, savaşın kaderini değiştiren silahlardan biri oldu.

BBC, ABD'nin Ağustos 2021'den bu yana Ukrayna'ya altıncı kez askeri yardım gönderdiğini hatırlatıyor. İşgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana sevk edilen silahların tutarı ise 1,7 milyar dolar.

HAARETZ TEK TEK SAYDI

Haaretz gazetesi, 'Ukrayna İsrail'de özel silah anlaşması araştırıyor' başlığıyla bir haber yayımladı. Haaretz, İsrail'in resmi olarak Ukrayna'ya askeri destek vermeyi reddettiğini ancak buna rağmen Ukraynalı bir heyetin bir haftadır Tel Aviv'de olduğunu yazdı. Ukraynalı heyetin İsrailli özel şirketlerden silah satın almak istediğini aktaran Haaretz, haberinde muhtemel bir anlaşmanın resmi kanallardan gerçekleşmeyeceğini vurguladı.

Ukraynalı heyetin çabası, iki ülke arasındaki resmi yollar yerine özel firmalardan temin edilecek silahların Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya taşınması yönünde. Haaretz gazetesi, heyetin halihazırda bir askeri danışmanlık firması olan eski bir üst düzey İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisiyle buluştuğunu kaydediyor. Eski üst düzey yetkili, Ukraynalı heyete İsrail Savunma Bakanlığı onayı olmadan bir anlaşma yapamayacağını iletti.

Haaretz'e konuşan iki üst düzey Ukraynalı yetkili ise, İsrail'in Rusya işgalinin başlamasıyla Ukrayna'ya ihraç edilen tüm silahların lisanslarını dondurduğunu söyledi.

Haaretz ayrıca, Ukraynalı heyetin geçen hafta Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İçişleri Bakanı Ayelet Shaked, İskan Bakanı Zeev Elkin ve Knesset sözcüsü Mickey Levy ile görüştüğünü bildirdi. Ukraynalı heyet Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de görüşmek istedi ancak taleplerine bir karşılık alamadı.

ÇEKYA BİR İLKE İMZA ATTI

Avrupa ülkesi Çekya, Ukrayna'ya destek için Rus üretimi T-72 tankları ve BVP-1 zırhlı muharebe araçları gönderdi.

S-300 gibi Rus üretimi hava savunma sistemleri ya da Rus üretimi savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilme ihtimali, haftalardır konuşuluyordu. Çekya'nın Ukrayna'ya tank sevk etmesi, bir ilk olma özelliği taşıyor.

Çekya'nın 24 televizyonu, Ukrayna'ya gönderilen tank ve zırhlı muharebe araçlarının görüntüsünü yayınladı, Twitter mesajında "Çek ordusundan bir armağan, NATO müttefikleri tarafından kabul edilen" ifadesi yer aldı. Görüntülerde, trenlere yüklenmiş çok sayıda tank ve zırhlı araç göze çarptı.

Sovyetler Birliği döneminde neredeyse 50 yıl önce üretimine başlanan T-72 tankları, halihazırda Rus ordusu tarafından da kullanılıyor.

BVP-1 zırhlı muharebe araçları ise, Sovyetler Birliği döneminde Çekoslovakya'da üretilen BMP-1'in lisanslı kopyası. İşgalden önce Ukrayna ordusunun elinde yaklaşık 200 kadar BVP-1 zırhlı muharebe aracının olduğu biliniyordu.

JAVELIN FARK YARATTI

24 Şubat'ta başlayan Rus işgaline karşı direnen Ukrayna ordusu, ABD ve diğer Avrupa ülkelerinden binlerce tanksavar ve uçaksavar füzesi temin etti. Askeri yardımlarda özellikle Javelin ve NLAW tanksavar füzeleri öne çıktı.

ABD binlerce Javelin füzesinin yanı sıra zamanında Afganistan'da Sovyet uçaklarını düşürmesiyle bilinen Stinger füzelerini de Ukrayna'ya ulaştırdı.

Avrupa Birliği de, Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat desteği için 450 milyon euro ayırdı. Bu yardım; hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri ve mühimmat gibi öldürücü silahları ve askeri gereçleri kapsıyor. Avrupa Birliği yakıt, miğfer ve ilk yardım çantası gibi öldürücü olmayan malzemeler için de 50 milyon euro harcayacak.

AB anlaşmaları, Birliğe normal bütçesinden askeri amaçla faydalanma izni vermiyor. Ancak AB, bu yardım için 'Avrupa Barış Tesisi' adlı fonu devreye soktu. Bu fon, 5 milyar dolara kadar askeri yardım yapılmasına imkân tanıyor.

Bu yönde atılan adım, Almanya'nın savunma politikasındaki ciddi bir değişimin ardından geldi. Ukrayna'ya bin tanksavar ve 500 'Stinger' füzesi verme kararı alan Almanya, böylece savaş bölgelerine öldürücü silah göndermeme yönündeki politikasını değiştirmiş oldu.

Çekya'dan Putin'i kızdıracak hamle: Ukrayna'ya tank sevkiyatı!

 

'Almanya Ukrayna’ya 58 tank satışına onay verdi' iddiası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)