BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇanakkale Köprüsü'nü inşa eden Koreli şirket rekor kar etti----

Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden Koreli şirket rekor kar etti

Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden Koreli şirket rekor kar etti
08 Şubat 2022 - 15:21 www.finansgundem.com

18 Mart'ta hizmete girecek olan Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden 4'lü konsorsiyumdan Güney Koreli DL E&C'nin, 2021 yılı mali sonuçlarına göre ülkesindeki inşaat sektöründe en yüksek işletme karına ulaştığı tespit edildi.

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gözü bu köprüde! Çanakkale… Tarihiyle, doğasıyla göz bebeği bir coğrafyadaki dev proje, Koreli şirketler DL E&C ve SK ecoplant ile Türk şirketleri Limak ve Yapı Merkezi’nin yer aldığı 4’lü konsorsiyum tarafından inşa ediliyor. Konsorsiyumun en etkin ismi ise dünyaca ünlü DL E&C. Şirket sadece imza attığı işlerle değil, rekor karıyla da dikkat çekiyor.

Güntay Şimşek Habertürk’teki köşesinde, Güney Koreliler’in ‘mali fotoğraf’ını çekerken, başarı hikayelerini de kaleme aldı…

'Çanakkale Köprüsü’nü yapan Koreli şirketten rekor kâr'

Türkiye’de henüz köprü yapacak teknik kabiliyeti, mühendislik bilgisi, tasarım tecrübesi ve birikimi olan bir şirket yok. Bu tarz zor projelerin mühendislik ve tasarımını dünya çapında başarıları olan yabancı şirketler yapıyor, işçiliğini ise Türk müteahhitleri gerçekleştiriyor.

İstanbul Boğazı’ndaki 3 köprü ile 2 tüp geçitte ve İzmit Körfezi’ndeki köprüde Japonların, Güney Korelilerin ve İngilizlerin imzası var. Bu çerçevede Çanakkale Köprüsü de 18 Mart’ta hizmete girmesiyle birlikte Güney Kore mühendisliğinin hesabına yazılacak.

Çanakkale Köprüsü Koreli şirketler; DL E&C ile SK ecoplant ve Türk şirketleri; Limak ile Yapı Merkezi’nin yer aldığı 4’lü konsorsiyum tarafından inşa ediliyor. Konsorsiyumun en etkin ismi ise Güney Kore’nin dünya çapında tanınan, köprü uzmanı olarak bilinen DL E&C mühendislik şirketi. Bu firma aynı zamanda 2021 mali sonuçlarına göre Güney Kore inşaat sektöründe en yüksek işletme kârına ulaşmış ve inşaat sektöründe faaliyet kârı marjında en yüksek oranı yüzde 12.5 ile yakalamış.

Çanakkale Köprüsü’nün en etkin şirketi geçen yıl 7.6 trilyon Güney Kore Wonu (KRW) yaklaşık 6.3 milyar USD konsolide satış ve 956.7 milyar KRW yaklaşık 800 milyon Dolar işletme kârı elde etmiş. Dördüncü çeyrekte 5.1 trilyon KRW değerinde siparişe ulaşan şirketin birikmiş yıllık siparişleri ise 10.5 trilyon KRW. (Bir ABD Doları 1.196 KRW. Meraklı olanlar hesabını yapabilir.)

Geçen hafta açıklanan rakamlar DL E&C şirketinin 2021 için hedefine ulaştığını ve piyasa tarafından tahmin edilen kazançları da aştığını gösteriyor. Diğer Koreli şirketin de ayrı bir başarı hikâyesi var. Kore’nin dünya çapında bilinen iki mühendislik şirketi olmasaydı, böyle bir köprü de hayata geçirilemezdi. Köprünün planlanandan bir yıl önce bitirilmesinde de bu iki şirketin ciddi rolü söz konusu. “Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü” mühendislik tarihindeki yerini almaya hazırlanırken bu eserin başarısında DL E&C’nin rolünün ve katkısının da bilinmesi lazım.

Dünya devi mühendislik firması birkaç gün önce de Rusya’nın en büyük doğal gaz geliştirme projesi “Rusya Gaz Kimyasal Tesisi” ihalesini Avrupalı rakipleriyle yarışarak kazandı. St. Petersburg’un 110 kilometre güney batısındaki dünyanın en büyük polimer tesisini yaklaşık 1,17 milyar Euro bedelle DL E&C tasarlayıp inşa ederek hizmete sokacak.

Çanakkale Köprüsü’nden önce 5 asma köprü ve 11 kablo gergili köprü inşaatına imza atmış olan DL E&C köprü uzmanı firma olarak da biliniyor. 2012’de hizmete giren Güney Kore’nin en uzun, dünyanın ise beşinci en uzun asma köprüsü de bu firmanın eseri. Koreli diğer firma, SK ecoplant’ı (SK E&C) ise Türkiye iki önemli projeden tanıyor. Güney Kore’nin en büyük 3. holdinginin çatısı altında yer alan şirketin Avrasya Tüneli Projesi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tasarım ve mühendisliğinde imzası var.

Köprüyü ÇOK A.Ş. işletecek

Çanakkale Köprüsü, ortak girişim gurubu DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi tarafından inşa edildiği gibi yine bu şirketlerin ortaklığında kurulan Çanakkale Otoyolu Köprü İnşaatı Yatırım İşletmesi A.Ş. (ÇOK A.Ş.) tarafından da işletilecek. Yani köprü geçişlerinde Euroları ÇOK A.Ş. toplayacak. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 3 milyar Euro olarak belirlenen proje için 10 ülkeden 25 finans kuruluşu ile 5 yıl geri ödemesiz 15 yıl vadeli toplam 2.265 milyar Euro tutarında finansman anlaşması imzalanmış. Kredinin yüzde 70’i 19 yabancı kuruluştan, yüzde 30’u ise Türk bankalarından sağlanmış.

Ülke ve şirketlerin konsorsiyumu

Danimarka’dan ana köprü tasarımcısı COWI ve Avustralya’dan Marr Contracting’ten kule vinçleri sağlanmış. Çin’den SPCC ana kablo imalat işlerini, kule ve eğim kazandırma işlemleri İtalyan Cividale’ye yaptırılmış. İtalyan FIP Industriale ve FIP Mec SRL hidrolik tampon ve yatak imalatını üstlenmiş. Çin’den Jiangsu Fasten Steel Cable askı halatını üretmiş. Almanya’dan Maurer SE genleşme derzi tedarik etmiş. Ayrıca Kore’den çeşitli şirketlerden kütle damperi, levha imalatı, geçici kablolama, podyum ve taşıma sistemleri için tel yapılmış. Çek Cumhuriyeti’nden inşaat asansörleri, Türkiye’den Çimtaş da çelik şaft, çelik kule ve köprü tabliyeleri imalatıyla katkı sunmuş.

İki Koreli şirket; SK E&C ve DL E&C, geçtiğimiz ayın son günlerinde 23 Aralık’ta ‘Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü Çanakkale Köprüsü’nün kurulumunu tamamladıklarını küresel ölçekte ilgili çevrelere duyurdular. Köprü için 7 Eyfel Kulesi inşa edecek kadar toplam 50 bin ton çelik levhayı da ilginç denebilecek yöntemlerle Kore’den Türkiye’ye taşımışlar.

Garanti 45 bin araç, geçiş ücreti 15 Euro

İhale kapsamında köprüyü yapacak konsorsiyuma günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilmiş. Konsorsiyum 16 yıl 2 ay boyunca Çanakkale Köprüsü’nü ve bağlantılı otoyollarını işletecek. Ancak otoyollar için kaç araç geçiş garantisi verildiğini bilmiyorum. Fakat köprüden geçecek her otomobil için başlangıç fiyatı 15 Euro+KDV olacak. Sonraki yıllar döviz enflasyonuna göre bu rakam artacak. Ancak gişelerde TL ödeneceği için döviz güncellemesi yılda kaç kez yapılacak ve geçiş garantilerinin ödemesi yılda bir kez mi, yoksa iki kez mi yapılacak bilinmiyor.

Çanakkale Köprüsü'nde geri sayım başladı: Para bastıracak!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tekno papaz09 Şubat 2022 07:27

    Geçiş şimdiki kura göre 100 lira hadi bakalım. Günlük 45 K geçme sözü vs neyse işte giren çıkan hesap ortada

  • mtu09 Şubat 2022 01:05

    Geçmeye çalışanlardan şu naraları duyacağız Çanakkale Geçilmez

  • Maşaallah 08 Şubat 2022 21:49

    Her keza kazandırıyorlar dağıtıyorlar bize halkına gelince adamlar canavar gibi

  • Ondan08 Şubat 2022 19:59

    Bundan sonra gelen hükümetinnilk icraatı doları düşürerek devlet garantili işlerden firmaların zarar yapmasını sağlayıp geri almak en kolay yol bu şimdilik

  • tolga08 Şubat 2022 17:20

    ne olacak. resi para vermeden yaptırdık diyor. yandaş olsun yabancı olsun 50 sene dolar bazında giydire giydire geçenden geçmeyenden parasını alıyor. 20 euro ordan geçeceğime izmit körfezini dolarşırım daha iyi.

  • Zafer Yelkovan08 Şubat 2022 23:01

    Ücrettli diye eleştiren aklıevveller Sektirin yüzerek geçin Çevreci olduğunuzu görelim Kuduranlara kuleleri hediye ediyoruz Gavur yandaşı sürüngenler

  • Mucise Reis ;)08 Şubat 2022 17:07

    Yapamaz dediler, Koreliler köprü işinden anlamaz dediler, Koreliler kim taaa gelecek boğaza köprü kuracak dediler. Koreliler inşaat işinden anlamaz dediler, koreliler boyu kısa inşaat işlevleri için küçük olur boyları yetmez dediler.. :D koreliler iş boyda değil işlevde... cüce demeyin bizlere, ezik değiliz, al sana köprü dediler... Hemde 5 kuruş para almadılar , devlet kasasından 5 kuruş para çıkmadı. Bedava sevabına yaptılar, yap işlet devret ile geçenden parayı alacaklar.  Türkiye her durumda korelileri iyi tokatladı, bedavaya kondu. Buna rağmen adamlar vergi rekortmeni oldu. Bedava iş yaparken 3 tane daha köprü yaptırmak da fayda var.  Para vermiyoruz zaten. Bedava yapıyolar.

  • okiman0708 Şubat 2022 16:57

    sonra kendi yaptı gibi konuşurlar. pastayı götürenler başkası. bizim ceplerden de para çıkar böyle.

  • Zafer Yelkovan08 Şubat 2022 22:58

    Kudurun

  • Local Kafa 08 Şubat 2022 16:40

    50 yıl içindeki bu 5. asma köprü ama hala köprü know howunu edinmemişiz döneme göre büyüyen mutahit şirketlerine değil kalıcı kurumsal hafıza oluşturacak şirketlere gerek var. Her alanda bu devlet politikası olmalı. Yoksa hep Çinli Japon Koreli firmalar büyük pastayı yemeye devam eder. Dışarıda iş de alınmaz sadece taşeronluk işçilik yapılır mühendislik değil. 

  • 😂08 Şubat 2022 18:03

    Pasta bulamıyorsanız ekmek yersiniz

  • kafkas08 Şubat 2022 16:38

    yap işlet devret usd bazlı geçiş garantis, vergi affı,rekabetsiz ihale zarf usulu davetle fılan derken kar etmese ayıp zaten  bide biz vatandaşlar kar edebilsek 

  • Mucise Reis ;)08 Şubat 2022 15:38

    yerli milli dedik Koreli çıktı :D çanakkale türküleri söyledik oysa reklamlarda :D .. 3 -  5 ihale daha alsın dünya rekortmeni yaparız.  

  • Zırzevat08 Şubat 2022 16:09

    Güney koreli kardeşlerimize herkes destek atsın geçmeyende ödesin katkı sunsun acun para toplayınca sms atıyorsunuz koreli kardeşlerede sma atın olmadı mail atarsınız.