BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCan Atalay kararı iki yargı erkini karşı karşıya getirdi----

Can Atalay kararı iki yargı erkini karşı karşıya getirdi

Can Atalay kararı iki yargı erkini karşı karşıya getirdi
09 Kasım 2023 - 07:41 www.finansgundem.com

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Siyasi partilerden konuyla ilgili art arda sert tepkiler geldi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması siyasette de yankı buldu. Konuya ilişkin AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti'den art arda açıklamalar geldi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dairenin, Can Atalay kararı ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyusunda bulunması siyasette de yankı buldu.

Konuya ilişkin AK Parti, CHP ve İYİ Parti'den peş peşe açıklamalar geldi.

YAZICI'DAN YARGI AYRILIĞINA TEPKİ

Sosyal medyadan açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, iki yargı erki arasındaki krize tepki gösterdi.

Yazıcı, paylaşımında, "Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez." ifadelerini kullandı.

AK Parti'den bir tepki de Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül'den geldi.

Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsünün, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe verici olduğunu belirterek, "Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir." değerlendirmesinde bulundu.

Gül, paylaşımında şunları kaydetti:

"Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir.

Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız'dan da konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Anayasa Mahkemesi yargısal aktivizmde bulunamaz. Yasama organın yerine geçerek norm da ihdas edemez, mevcut olan normu da görmezden gelemez, anayasayı yeniden yorumlayamaz. Suç ve ceza politikasını belirlemek , Anayasa Mahkemesi kararlarında sıkça ifade edildiği gibi kanun koyucunun, Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirindedir." ifadelerini kullandı.

''BU KARAR ANAYASAYI HİÇE SAYMADIR''

Yaşanan gelişmeler üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis Grubu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Özel, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararına sert tepki gösterdi.

Özel "Bu karar düpedüz darbe girişimi. Anayasayı hiçe sayma, Anayasaya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve doğrudan bir kalkışma girişimidir. Bu darbeye kim direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi'ni bulacaktır. Sokaklarda direneceğiz. Meydanlarda direneceğiz. Bu hukuksuzluğa teslim olmayacağız." dedi.

Özel yaşanan yargı kriziyle ilgili Meclis Genel Kurulu'nda özel oturum düzenlemesi çağrısı da yaptı. Çağrının karşılık bulmaması halinde ise Genel Kurul'da 20 milletvekilinin katılımıyla adalet nöbeti gerçekleştireceklerini söyledi.

BAKAN TUNÇ: SORUNLAR SOKAKTA DEĞİL, HUKUK İÇİNDE ÇÖZÜLÜR

Özel'in "darbe girişimi" şeklindeki açıklamasına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "yanlış ve sorumsuzca bir hareket" diyerek yanıt verdi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür" ifadelerini kullandı.

''KARAR BAĞIMSIZLIĞI RAFA KALDIRMA GİRİŞİMİDİR''

Yargıda yaşanan krize yönelik bir değerlendirme de İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu'dan geldi.

Zorlu, "Yargıtay’ın AYM kararına uymaması hukuken izah edilemezken AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması "Artık Türkiye'de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı" anlamına gelir. Bu karar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığını bir kez daha rafa kaldırma girişimidir." değerlendirmesinde bulundu.

BDDK yeni bir varlık yönetimine izin verdi

 

Meteoroloji'den "sarı" kodlu uyarı!

 

Çin'de Ekim ayında tüketici fiyatları düşüş gösterdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)