BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatÇalışanlar ve CEO’lar dört gün çalışma haftasını görüşüyor----

Çalışanlar ve CEO’lar dört gün çalışma haftasını görüşüyor

Çalışanlar ve CEO’lar dört gün çalışma haftasını görüşüyor
10 Ağustos 2022 - 15:04 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası iş dünyasında trendler çok hızlı değişiyor. Esnek çalışmanın bir parçası olan dört günlük çalışma haftası için çalışanlar ve işverenler pazarlıkları sıkılaştırıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışanlar CEO’larla dört günlük çalışma haftası için pazarlık ediyor. Kurumsal dünyada bile hızla değişen trendlere her gün bir yenisi ekleniyor. Esnek çalışmanın bir parçası olarak kabul edilen dört günlük çalışma haftası için çalışanlar ve CEO’lar yakın temas halinde.

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, Londra merkezli bir iş rehberi olan Flexa Careers, iş arayanlar arasındaki en büyük öncelikleri keşfetmek için sitesinde yer alan 36 binden fazla kullanıcı aramasını analiz ederek ulaştığı sonuçta, aynı sayıda çalışma saatini daha az güne bölmek şeklinde tanımlanan ‘sıkıştırılmış saatler’e olan ilgide azalma tespit ediyor. Buna göre, Haziran ayından Temmuz ayına kadar geçen sürede, kısaltılmış çalışma haftası araması yapan kişilerin sayısında yüzde 20 azalma gözleniyor.

Ancak azalmayı dört günlük çalışma haftasına olan talebin düştüğü şeklinde yorumlamak hatalı olabilir çünkü bu oran, Birleşik Krallık’ın dört günlük çalışma haftası denemesinin sıkıştırılmış programda artan bir ilgiye yol açtığı Haziran ayındaki yüzde 14’lük artışı takip ediyor.

Dört günlük çalışma haftası

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dört günlük çalışma haftası talebindeki azalma, esnekliğin her aday için hala en önemli konu olmadığı anlamına gelmiyor. Bu noktada, özellikle uzaktan çalışanların esnek çalışma saatlerinin avantajını doğru değerlendirmeleri gerektiği önemli bir nokta olarak öne çıkıyor.

Flexa Careers CEO'su Molly Johnson-Jones, şirketlerin çalışanları için daha esnek çalışma şartları sunmasıyla birlikte, çalışanların dört günlük çalışma haftası talebinin de azaldığını söylüyor. Johnson-Jones, “Daha fazla işletme, personelinin kendi çalışma saatlerini belirlemesine veya herkesin çevrimiçi olması gereken ‘temel’ zamanlar dışında, çalışanlarına tam bir özgürlük sunmaya sıcak bakıyor” diyor. Johnson-Jones, “Bu, insanların kendilerine uygun çalışma ritimleri buldukları anlamına geliyor ve bu da resmi bir sıkıştırılmış saat talebini azaltıyor” şeklinde konuşuyor.

Kar amacı gütmeyen 4 Day Week Global program direktörü Alex Soojung-Kim Pang’a göre son iki yılda dört günlük çalışma haftası talebinde bulunan çalışanların sayısında yaşanan artış, dört günlük çalışma haftası programı uygulayan işverenlerin sayısının 2020 yılından bu yana ikiye katlanmasına neden oluyor.

Son iki yılda dört günlük çalışma haftası talebinde bulunan çalışanların sayısındaki artış, dört günlük çalışma haftası programı uygulayan işverenlerin sayısının ikiye katlanmasına neden oldu.

İşverenler de aynı fikirde

İngiltere’nin dört günlük çalışma haftası denemesinin ilk sonuçları da ortaya çıkıyor. Araştırmalar, bazı organizasyonel aksaklıklara rağmen birçok çalışanın sıkıştırılmış programın sunduğu yeni iş ve yaşam dengesinden memnun olduğunu ortaya koyuyor. Çalışanların yüzde 95’i esnek çalışma şartları talep ettikçe CEO’lar da yeni yetenekler için savaşmak istiyorlarsa çalışma haftasında bir geri dönüşün olmayacağını yavaş yavaş kabul etmeye başlıyor.

Salesforce çalışan başarısı operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Pickle, Mart ayında verdiği demeçte, “Bizim için dokuzdan beşe çalışmak pandemiden önce bir çeşit yaşam suyu görevi görüyordu. Salgın ise bu çalışma şeklini bir yaşam suyu olmaktan çıkardı ve geri dönmemek üzere mezara koydu. Şu an hepimiz daha iyi bir yerdeyiz” şeklinde konuşuyor.

Şirket, o zamandan beri çalışanların tüm hafta ofise gelmek ya da belirli günlerde sekiz saatlik çalışmak gibi zorunluluklar içermeyen programları benimsedi ve başarılı sonuçlar aldı.

Esnek çalışma saatleri

ABD merkezli mağazalar zinciri J.C. Penney CEO’su Marc Rosen, mağazanın dağıtım merkezlerinde artan esnek çalışma ihtiyacını fark ettiklerini ve şirket olarak çalışma programlarını değiştirmek için seçenekler aradıklarını belirtiyor. Sadece Rosen değil, dünyada birçok CEO’nun, esnek çalışma saatlerinin gerekliliğini kavramış olması ise iş gücü piyasaları için olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Bunun yanında, çalışanların beş günlük bir çalışma haftasında çalışacakları saatleri kendileri belirlemeleri halinde dört günlük çalışma haftası talebinin de giderek azalabileceği öngörülüyor.

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

 

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir

 

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

Londra uzaktan çalışmayı sevdi

 

Esnek çalışan aileler için hibrit dadı modeli

 

Çalışanların tercihi esnek saatler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)