BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇağlayan'dan büyük iddia----

Çağlayan'dan büyük iddia

Çağlayan'dan büyük iddia
28 Ekim 2013 - 06:54 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşmasının iptal edilmesine karşı çıkan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a seslendi

Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldığı gerekçesiyle Gümrük Birliği (GB) anlaşmasının iptal edilmesine karşı çıkan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan yanıt geldi. Hürriyet'in haberine göre, Muş’un Malazgirt ilçesinde adına yaptırdığı Meslek Yüksek Okulu’nun açılışı ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, Ali Babacanı’ı işaret ederek, “Kabinede bir arkadaşımla fikrimin uyuşmadığı konu Gümrük Birliği. Gümrük Birliği sürecini, sanayi odası başkanı ve işadamı olarak yaşadım. Etkilerini gördüğümden o günlerde konuya en fazla kafa yoranlardan oldum. Doğru; Gümrük Birliği Türkiye’ye çok şey katmıştır. Ancak Gümrük Birliği şu anda tamamen vasfını kaybetmiş, niteliğinden uzaklaşmış, basit bir belgeye, kağıda dönüşmüştür. Arkadaşımla bu konuda her iddiaya varım, hayatımla iddiaya girerim. Gümrük Birliği yolu, yol değil” dedi.
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Gümrük Birliği yerine AB ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanması gerektiğini kaydeden Çağlayan Şöyle konuştu: “Kimse Türkiye’den kara kaşı, kara gözü için mal almıyor. Ben ülkemi, sanayiciyi, ihracatçıyı tanıyorum, bu işlerin hayat okulundan geliyorum. Bakın işte, İsrail ile ilişkilerimiz tıkalı; ama ne oldu, ticaret mi durdu? Suriye ile belli bir ihracat devam ediyor. Geçen seneye göre de ciddi artış gösterdi. Mısır’da da ticaretim sürüyor. Gümrük Birliği hem Türkiye’ye tam üyelik getirmemiş hem de 3. ülkelerle anlaşmalarda masa dışında tutmuş. Yetmiyor, hala Türkiye için kotalar var. İtirazım da buna. Gel bu birliği yırtıp çöpe atalım, STA’ya dönüştürelim.”
Teşvik çözümün otobanı oldu
2012 Haziran’ında yürürlüğe giren teşvik sisteminin çözüm sürecini tetiklediğini, sürecin otobanı olduğunu söyleyen Çağlayan şu bilgileri verdi: “Teşvik sistemini planlarken, bunun yatırım ortamının tesisinin sağlanması halinde başarıya ulaşacağını söyledik. Tek başına yüksek teşvik bir anlam ifade etmez, huzur ortamı ve yatırımcıyı oraya götürecek bazı kolaylıkları sağlamalı. Teşvik sistemi çözüm sürecinin tetikleyicisi oldu, süreci anlamlı kıldı, otobanı oldu, yolu açtı.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)