BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinBuzdolabında bu ürünleri yan yana saklamayın!----

Buzdolabında bu ürünleri yan yana saklamayın!

Buzdolabında bu ürünleri yan yana saklamayın!
26 Temmuz 2022 - 09:23 www.finansgundem.com

Yiyeceklerin buzdolabında saklama koşulları konusunda bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Özlem Araz, "Buzdolabını yiyeceklerle tıka basa doldurmaktan kaçının" uyarısında bulundu.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Beslenme Dyt. Özlem Araz, yiyeceklerin buzdolabında saklama koşulları ve besinlerin bozulmasına neden olabilecek hatalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Araz, “Elma, domates, muz gibi yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri, buzdolabında başka meyve ve sebzelerin (örneğin salatalık, üzüm, çilek ve havuç gibi) yanında bırakmayın. Aksi takdirde diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar” dedi.

BUZDOLABINI TIKA BASA DOLDURMAYIN

Buzdolabının maksimum 4 derecede tutulması gerektiğini söyleyen Araz, “Buzdolabını yiyeceklerle tıka basa doldurmaktan kaçının. Havanın içeride dolaşabilmesi ve buzdolabının düzgün çalışabilmesi için öğeler arasında boşluk bırakın. Sıcak yemekler hemen dolaba konulmamalı, oda sıcaklığına geldikten sonra uygun bir kaba alınıp buzdolabına yerleştirilmelidir. Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık konulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

GIDALARIN BOZULMASI TAMAMEN DE ENGELLENEBİLİR

Dünyada üretilen gıdaların bir bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulduğunu ifade eden Araz, “Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler, kontrol altına alınarak bozulma tamamen veya kısmen engellenebilir. Mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesi ortaya çıkar” diye konuştu.

Bazı tükettiğimiz gıdaların soğuk tutulması gerektiğini savunan Dyt. Araz, “Dünyada üretilen gıdaların bir bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulmaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler, kontrol altına alınarak bozulma tamamen veya kısmen engellenebilir. Enzimatik ve mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen bu olumsuz değişmeleri yavaşlatmak veya durdurmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu sayede bozulma sebepleri ortadan kaldırılırken aynı zamanda gıdanın besin değeri, renk, aroma ve fiziksel yapısına ait duyusal nitelikleri yani kalitesi de korunmuş olur. Düşük sıcaklıklarda mikroorganizmaların gelişme hızı yavaşlar. Gıdada meydana gelebilecek diğer kimyasal ve enzimatik reaksiyonların yavaşlaması, bu reaksiyonlar sonucunda gıdada meydana gelebilecek olumsuz değişikliklerin oluşumunu da yavaşlatır” değerlendirmesinde bulundu. 

BESİNLER BUZDOLABINDA NE KADAR SÜRE KALMALI?

Tükettiğimiz besinlerin buzdolabında en fazla ne kadar süre durması gerektiği hakkında konuşan Uzm. Dyt. Araz, “Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler ayrı raflarda muhafaza edilmeli, pişmiş yiyecekler üst raflara ve üzeri kapalı şekilde yerleştirilmelidir. Çiğ kümes hayvan etleri, balıklar veya diğer etlerden damlayan suların kesinlikle diğer yiyeceklerle teması engellenmeli ve bu tur yiyecekler mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolanmalıdır. Pişmiş yemekler hemen servis edilmeyecekse en fazla 2 saat içerisinde uygun koşullarda soğutularak buzdolabına kaldırılmalıdır. Örneğin, artmış et yemekleri buzdolabında 1-2 günden, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir” dedi.

İŞTE GIDALARIN RAF ÖMRÜ!

Özlem Araz, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri yüzünden bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Uzman diyetisyen, buzdolabında saklanan gıdaların raf ömrünü bilmenin gıda israfını önlemek için çok önemli olduğunu vurguladı. Uzm. Dyt. Araz, hangi besinin buzdolabında kaç gün saklanabileceğini şöyle belirtti:

“Yumurta: 3 hafta.

Süt: 4-5 gün.

Yoğurt: 7 gün.

Peynir çeşitleri: 3-4 hafta.

Balık: 1-2 gün.

Tavuk: 3-5 gün.

Biftek: 3-5 gün.

Yeşil yapraklı sebzeler: 3-5 gün.

Turunçgiller: 2 hafta.

Kayısı, şeftali, armut: 3-5 gün.

Böğürtlen, çilek: 2-3 gün.”

SÜT VE DENİZ ÜRÜNLERİ HAKKINDA

Buzdolabında muhafaza ederken diğer besinlere göre daha çabuk bozulabilecek gıdalardan bahseden Uzm. Dyt. Özlem Araz, “Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanapeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler çabuk bozulacağından devamlı olarak 5 derecenin altında tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

DONDURULMUŞ ETLER NASIL TÜKETİLMELİ?

Dondurulmuş gıdalar konusunda da dikkat edilmesi gereken durumları anlatan Uzm. Dyt. Araz, şöyle devam etti:

Donmuş gıdalar çözdürüldükten sonra oda ısısında bekletildiğinde çabuk bozulur. Bozulmanın nedeni, donma ve çözünme sırasında doku hücrelerinin zarar görmesidir. Bu nedenle de dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra hiç bekletilmeden kullanılmalıdır. Dondurulmuş sebze ve meyveler çözdürülmeden kullanılmalıdır. Küçük parçalar hâlinde dondurulmuş bazı gıda maddeleri ise hiç çözdürülmeden pişirilmelidir. Gıdayı çözdürmek zorunluysa mikrobiyal gelişmeye ortam hazırlamayacak koşullarda buzdolabı veya mikrodalgalarda yapılmalıdır.

Karpuzu kesmeden önce sakın buzdolabına koymayın!

 

Sütü buzdolabının kapağına koymayın

 

Buzdolabına girince hastalıklara neden olan besinler

 

İlaçlarınızı buzdolabının rafında saklamayın!

 

Bu besini buzdolabına koyarsanız zehre dönüşüyor!

 

Korona virüs buzdolabında yaşayabilir mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)