BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBüyüme rakamlarının ardından dolar düşüşe geçti----

Büyüme rakamlarının ardından dolar düşüşe geçti

Büyüme rakamlarının ardından dolar düşüşe geçti
02 Eylül 2019 - 08:45 www.finansgundem.com

Küresel ticaret savaşlarının baskısı sürerken beklentilerin altında daralmaya işaret eden GSYH verileri ardından kur sınırlı geriledi

Piyasada küresel ticaret savaşlarının baskısı sürerken, beklentilerin altında daralmaya işaret eden ikinci çeyrek GSYH verileri ardından kur sınırlı geriledi.

Türkiye ekonomisi 2. çeyrek büyüme rakamları açıklandı

Dolar saat 17:56 itibariyle 5.8120 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7956 lira, en yüksek 5.8405 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3767 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0966 seviyesinde. Gram altın 285.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.31 seviyesinde.

ABD-Çin ticaret savaşı ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin yarattığı küresel riskten kaçış baskısına Arjantin'in sermaye kontrollerine gitmesi de eklenirken dolar/TL güne 5.83 civarında başlamıştı. Türkiye ekonomisi geçen yıl TL'nin sert değer kaybetmesinin ardından oluşan resesyonun etkilerini üzerinden atmaya başlarken, ikinci çeyreğinde %1.5 ile beklentilerden daha az daraldı.

Öte yandan İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos'ta 48'e yükselerek geçen yıl Temmuz'dan bu yana en yüksek değeri aldı. Veriler art arda 17 aydır devam eden daralmanın hız kestiğine işaret ediyor.

Bankacılar ekonomik aktiviteye ilişkin tahminlerden bir miktar iyimser gerçekleşmelerin piyasaya da olumlu yansıdığını söylediler. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel ticaret savaşları hala ana baskı kaynağı ancak ekonomik aktivitenin beklentilerin altında daralması TL'nin bugün iyimserliğinde önemli bir etken oldu" dedi.

ABD piyasalarının bugünkü tatili nedeniyle hacimlerin nispeten düşük kalması bekleniyor. Öte yandan piyasalar 12 Eylül'de açıklanacak TCMB faiz kararı öncesinde önemli bir gösterge olarak görülen Ağustos ayı enflasyon verilerini takip edecek. Veri yarın saat 1000'da açıklanacak.

Reuters'ın toplam 13 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Ağustos'ta sigara ve doğalgaz başta olmak üzere zamların etkisiyle aylık %1.3 artış göstermesi, ancak baz etkisiyle yıllık enflasyonun Temmuz'daki %16.65'ten %15.51'e gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan jeopolitik gelişmeler de piyasalarda yakından takip edilirken Rusya ordusu, ABD'nin Moskova ya da Ankara'yı önceden uyarmadan Suriye'nin İdlib vilayetinde hava saldırısı düzenlediğini ve buradaki ateşkesi tehlikeye attığını açıkladı.

Bankacılar kurda 5.75 seviyesine kadar olabilecek bir çekilmenin düzeltme hareketi olarak görülmesi gerektiğini belirtirken, yukarıda ise 5.85 seviyesinin üzerinde kalıcı kapanışların önemine dikkat çekiyor.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi geçen hafta Perşembe günü spot kapanışta ortalama %16.38, valörde son işlemde %16.33 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %15.99 seviyesinden gerçekleşti. Valörde son işlem saat 1725'te %15.90 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise aynı gün spotta son işlemde %16.49 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik Faiz %16.27 seviyesinden gerçekleşti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)