BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBüyük gerginlik! Kosova'da Sırplar'la çatışma: 4 ölü----

Büyük gerginlik! Kosova'da Sırplar'la çatışma: 4 ölü

Büyük gerginlik! Kosova'da Sırplar'la çatışma: 4 ölü
24 Eylül 2023 - 19:19 www.finansgundem.com

Kosova'nın Sırbistan sınırında bulunan Banjska’da çıkan olaylarda bir Kosova polisi ve 3 saldırgan öldürüldü. Türkiye , Avrupa Birliği ve NATO'dan saldırıyı kınayan açıklamalar yapıldı

Kosova'nın kuzeyinde gerginlik yine tırmandı. Tansiyonu yükselten olay, çoğunlukla Sırpların yaşadığı Kuzey Mitrovica yakınındaki bir köyde meydana geldi.

Kosova polisinden yapılan açıklamaya göre,, silahlı bir grup Sırp, köyün girişindeki köprünün üzerine iki adet kamyon yerleştirerek köy yolunu kapattı.

Açıklamada, ihbar üzerine olay yerine giden polislere silahlı Sırplar tarafından ateş açıldığı, ardından da çatışma çıktığı belirtildi.

Olayın ardından, bölgeye çok sayıda güvenlik gücü sevk edildi. Kosova ile Sırbistan arasındaki Brnjak sınır geçiş noktası da kapatıldı.

KURTİ'DEN SERT AÇIKLAMA

Kosova Başbakanı Albin Kurti, olayla ilgili Sırbistan'ı işaret etti ve ''Belgrad'ın siyasi, mali ve lojistik desteğiyle organize suç, ülkemize saldırıyor." ifadesini kullandı.

Kurti, bölgede çatışmaların devam ettiğini de aktardı. Olaydan saatler sonra da bölgeden silah sesleri duyuldu.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani de "Kuzeydeki cinayet, Sırp suç çeteleri tarafından planlandı ve uygulandı." açıklaması yaptı.

VUCİC SALDIRIYI KINADI

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova polisine saldıran silahlı kişilerin Sırbistan'dan değil yerel Kosovalı Sırplar olduğunu söyledi.

Vucic, polis memurunun öldürülmesini kınadı.

AB SALDIRIYI KINADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldüğü saldırıyı kınadığını duyurdu. Saldırıda bir polis memurunun öldüğünü hatırlatan Borrell, "Çirkin saldırıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyorum." dedi.

Borrell, saldırıyla ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, Bajnska Manastırı çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle daha fazla masum kişinin ölebileceğine dikkati çekti. Saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurgulayan Borrell, AB'nin Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX'in sahada bulunduğunu ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) ile temas halinde olduğunu bildirdi.

Borrell, tüm aktörleri Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi azaltmak için çalışmaya çağırdı.

KURTİ VE VUCİC'LE GÖRÜŞTÜ

AB Yüksek Temsilcisi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada da Borrell'in "iğrenç ve korkakça terör saldırısı"nın ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti ile konuştuğunu, saldırıyı bir kez daha en güçlü şekilde kınadığı bildirildi.

Borrell'in Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile de konuştuğunun ifade edildiği açıklamada, görüşmeye ilişkin detay verilmedi.

Saldırganlara derhal teslim olmaları ve Banjska Manastırı'ndaki hacıların güvenli bir şekilde ayrılmalarına izin verilmesi çağrısında bulunan Borrell, EULEX'in Kosova kurumlarını tüm topluluklarının istikrarı ve güvenliğini sağlamak için desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

KFOR'DAN AÇIKLAMA

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), Kosova'nın kuzeyindeki Banjska'da silahlı çetenin bir polis memurunu öldürmesiyle başlayan gerginliği yakından takip ettiğini duyurdu.

KFOR'den yapılan açıklamada, "KFOR, Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır." denildi.

AB'nin Kosova'daki Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) Başkanı Giovanni Pietro Barbano de Kosova polisine yönelik saldırılar karşısında dehşete düştüğünü belirtti.

Barbano, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "EULEX, Kosova'daki ikinci güvenlik müdahale görevlisi olarak, durumu yakından izlemekle meşgul olup, KFOR ile yakın koordinasyon içinde, tüm topluluklarının istikrarı ve güvenliğini korumak için Kosova kurumlarını mümkün olan maksimum ölçüde desteklemeye hazırdır." ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE,SALDIRIYI KINADI

Dışişleri Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kosova'nın kuzeyinde bir polis memurunun ölümüne yol açan saldırıyı kınadı.

Bilgiç, bölgede gerginliğin tırmanmasının önlenmesi için tüm tarafların itidalli davranması ve şiddetten kaçınmasının zorunluluk arz ettiğini vurguladı.

Kosova'da ve bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolunun diyalog olduğunun altını çizen Bilgiç, Türkiye'nin diyalog sürecini desteklemeye devam edeceğini kaydetti.

KOSOVA İLE SIRBİSTAN GERİLİMİ

Kosova ile Sırbistan, mart ayında AB'nin arabuluculuğunda Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde ilişkilerin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varmıştı.

Mayıs sonundaysa Kosova'nın kuzeyinde çıkan gerginlik, normalleşme sürecinin tıkanmasına neden olmuştu.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukta olan etnik Sırplar da Kosova'nın bağımsızlık ilanını kabul etmiyor.

Kosova'dan Vucic'e uyarı: Gözaltına alırız

AB'den Kosova ve Sırbistan'a uyarı: Fırsatları kaybedecekler

Kosova Meclisi'nde kavga

Kosova polisi çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdi

ABD, Sırbistan'dan Kosovalı polisleri serbest bırakmasını istedi

Kosova'da, yurt dışında yaşayan seçmene oy kullanma hakkı verildi

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)