BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBu sektörler yabancıların takibinde!----

Bu sektörler yabancıların takibinde!

Bu sektörler yabancıların takibinde!
12 Mart 2013 - 09:02 www.finansgundem.com

Gelişmiş ülkelerde yaşanan finansal darboğaz, banka ve sigortacılık şirketlerini Türkiye’ye yöneltti

Küresel krizden çıkış için alternatif pazar arayışında olan Avrupa, Amerika ve Japon menşeili finans ve sigorta devleri, potansiyelini göz önünde bulundurarak Türkiye pazarına yoğun ilgi gösteriyor.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, bu sektörlerde yatırım beklediklerini belirterek, “Özellikle finans, sigortacılık ve bankacılık alanında ciddi ilgi var.” dedi. Zaman'dan Serkan Şahin'in haberine göre, gerek enerji gerek altyapı gerekse bankacılık alanlarındaki yatırım beklentilerinden bahseden İlker Aycı, “Uzakdoğu'nun Türkiye'ye ilgisi büyük. Japonya başta olmak üzere. Avrupa'nın ağırlığı hâlâ yüksek. Pazar çeşitlendirmesi stratejisi içinde Kanada, Amerika, Uzakdoğu ile ilgileniyoruz. Japonya, Kore, Malezya, Singapur gibi yerlerden de Türkiye'ye ciddi ilgi alaka var.” diye konuştu.
Son 10 yılda Türkiye'nin Yunanistan'dan 6,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım aldığını belirten Aycı, 2010'da Yunanistan'ın yatırım ajansı ile birlikte karşılıklı yatırımları desteklemek için imzalanan anlaşmayı hatırlatarak bu ülkeden yatırımların devam edeceğini dile getirdi. Yunanistan'ın yakın zamanda Türkiye'deki finans ve bankacılık sektörüyle ilgilendiğine, yurtdışına yaptığı yatırımların içinde çok büyük ağırlığı Finans bankacılık oluşturduğuna dikkat çeken Aycı, buradaki yatırımlarından memnun oldukları için yeni yatırım peşinde olduklarını ifade etti. Yunanlıların yeni teşvik sisteminden etkilendiğini de vurgulayan İlker Aycı, 2 ay içinde konuyla ilgili hem sektörel hem ölçek hem de bölgeler açısından Türkiye'deki tüm fırsatları anlatacakları bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.
Türkiye pazarı, genç nüfusundan gelen potansiyel sayesinde tüm dünyanın dikkatini üzerinde topluyor. Hemen her alandaki şirketler gerek doğrudan yatırım gerekse şirket satın alma yoluyla Türkiye’de yer almak istiyor. Küresel krizin en çok etkilediği bankacılık ve sigortacılık sektörleri, faaliyette bulunduğu ülkelerden ümidi kesince soluğu Türkiye’de alıyor. Bu manada özellikle son 5 yılda yerli sigorta şirketlerini satın alan dünya sigorta devleri Türkiye pazarının yarısından fazlasını elinde tutar hale geldi. 2011 Aralık sonu itibarıyla Türkiye’deki sigorta şirketlerine göz atıldığında 35 hayat dışı sigorta şirketinden 28’inde ve 23 hayat ve emeklilik şirketinden 16’sında belli bir miktar yabancı payı olduğu görülüyor. Bu şirketlerden 37’sinde yabancı sermayenin payı yüzde 50’nin üzerinde. Toplam prim üretimi baz alınarak bakıldığında yabancı payı 2011 yılı sonu itibarıyla yüzde 55’e, yabancı sermayenin ödenmiş sermaye içindeki payı da yüzde 67’ye ulaştığı gözleniyor. 5 yıl önce bu rakamlar prim üretimindeki yabancı payı yüzde 41, ödenmiş sermayedeki yabancı payı ise yüzde 37 seviyesindeydi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)