BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBrexit mağdurlarını dijital bankalar kurtardı----

Brexit mağdurlarını dijital bankalar kurtardı

Brexit mağdurlarını dijital bankalar kurtardı
21 Aralık 2020 - 13:51 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının hesapları, yıl sonunda Brexit nedeniyle kapanacak. Brexit yasaklarından etkilenenlerin imdadına dijital bankalar yetişti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının, İngiliz banka hesapları yıl sonunda, Brexit nedeniyle kapatılacak. Bu Brexit mağdurları şimdi hızla büyüyen fintek ödeme şirketlerini tercih ediyor. Avrupa Birliği’nde yaşayan binlerce İngiliz’e, bankaları tarafından yapılan açıklamada, 31 Aralık tarihinden sonra, İngiltere’nin bankacılık hizmetlerine erişemeyecekleri söylendi. Avrupa Birliği merkezli bankaların farklı ülkelerde faaliyet göstermesine izin veren esnek “pasaport” hakları, bundan sonra İngiliz bankaları için geçerli olmayacak.

Yeni koşulların etkisi, bankaların merkezinin bulunduğu ülkeye göre farklılık gösterdiğinden, birçok kişi mevcut bankalarıyla çalışmaya devam edebilecek. Ancak binlerce kişi alternatif seçenekleri araştırmaya koyuldu. Hızla büyüme gösteren rekabetçi şirketler, bu alana adım atmakta gecikmedi. Avrupa Birliği ve İngiltere’de lisans sahibi olan  Revolut, “geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana, ülkeleri dışında yaşayan İngiltere vatandaşlarının Revolut hesaplarına başvurularında artış yaşandı” dedi.

Temmuz ve Aralık ayları arasında, 1 milyon yeni hesap açan TransferWise, büyümesinin ardındaki detayları paylaşmak istemese de Brexit’in “birçok farklı faktörün arasında” olduğunu söyledi. İngiliz meslek örgütü, UK Finance, “etkilenen müşteriler için bazı seçenekler bulunuyor. Bunlar arasında başka bir İngiltere merkezli bankaya, dijital hesap sağlayıcısına ya da bulundukları ülkedeki bir bankaya geçmek bulunuyor” dedi.

Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde faaliyet göstermeye devam eden İngiliz bankaları, normalde faaliyet gösterdikleri her ülke için bir bankacılık lisansına ihtiyaç duyuyor.

Financial Times’ın haberine göre, bazı bankalar bu lisansa sahipken, bazıları değil ve bu nedenle yeni uygulamanın etkilerinde farklılıklar görünüyor. 

Lloyds Bank’in Ağustos ayında 13,000 müşterisine yaptığı açıklamada, müşterilerinin artık Hollanda, Slovakya, Almanya, İrlanda ve Portekiz’deki hesaplarını kullanamayacaklarını söyledi. Finans kurumu Nationwide Building Society, 5,000 mortgage müşterisiyle iletişime geçti. Etkilenen kişilerin sayısını açıklamayan Barclays ise şimdilerde bazı banka ve kredi kartı hesaplarını kapatıyor.

Avrupa genelinde, düzenlemeden etkilenen insanlar arasında, emekliler, Avrupa Birliği üniversitelerinde öğrenciliği devam edenler ve Avrupa Birliği ülkelerinde çalışıp, İngiltere’deki ailelerine para gönderenler de bulunuyor. 

Hollanda’da yaşayan İngiltere vatandaşları, en ağır darbeyi aldı. Hollanda’nın ulusal bankası, ülkede yaşayan İngiliz vatandaşlarının, İngiliz bankalarındaki hesaplarının 31 Aralık tarihine kadar kapatılması gerektiğini açıkladı. İngiltere bankaları, Hollanda’nın ulusal bankasıyla, pazar erişimi konusunda bağımsız görüşmeler yürütüyor.

Ancak Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde yaşayan insanlar, bankalarının Avrupa’nın bulundukları bölgesinde faaliyet göstermek için lisansı varsa, etkilenmeyebilirler. Lloyds’dan yapılan açıklamaya göre, Hollanda ve Slovakya’da yaşayan Banka müşterileri ve Hollanda, Almanya, İrlanda, İtalya ve Portekiz’de faaliyet gösteren kurumsal müşteriler etkilenecek. Barclays ise İngiltere’nin bankacılık ürünlerinin İngiliz müşteriler için tasarlandığını söyledi. 

Açıklamasında, “Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde yer alan müşteriler için sunduğumuz hizmetleri gözden geçirmeye devam ediyoruz ve kararı önceden bildirmek ve izlemeleri gereken adımları açıklamak için etkilenen müşterilerimizle iletişime geçiyoruz” dedi.

Coutts, Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde yaşayan müşterileri için hizmetleri geri çekmeye yönelik “zorlu bir karar” verdiğini söylerken, NatWest’in ilgili ulusal lisanslara sahip olması nedeniyle müşterilerinin büyük bir bölümü yeni düzenlemelerden etkilenmeyecek. Bankadan yapılan açıklamada, NatWest ve Royal Bank of Scotland müşterilerine, hesap hizmetleri sunmaya devam edileceği söylendi. HSBC de hizmetlerini sürdürecek. Banka, küçük sayıdaki perakende ve kurumsal müşterilerinin, hesaplarını HSBC’nin Fransa’daki şubesine taşıdığını ve bankanın burada lisans sahibi olduğunu açıkladı.

Revolut, TransferWise, Monzo ve Starling gibi dijital hesap sağlayıcılar, Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde lisans sahibi. Birçok benzer şirket, kredi alanı da dahil olmak üzere, hizmetlerinin kapsamını genişletiyor.

Sınırlar kapandı, İngiltere’de büyük panik başladı!

 

GBP, dolar ve euro karşısında değer kaybediyor

 

Dünya Bankası'ndan Türkiye'deki işletmelere kredi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)