BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBOTAŞ, doğalgaz ödemeleri için piyasadan döviz mi topladı?----

BOTAŞ, doğalgaz ödemeleri için piyasadan döviz mi topladı?

BOTAŞ, doğalgaz ödemeleri için piyasadan döviz mi topladı?
01 Eylül 2022 - 19:35 www.finansgundem.com

BOTAŞ'ın doğalgaz alımında kullanılmak üzere serbest piyasadan nakit döviz topladığı ve Merkez Bankası’nın fiziki döviz hesabını rekor seviyeye taşıdığı ileri sürüldü.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre doğalgaz alımında kullanılmak üzere serbest piyasadan nakit döviz toplarken Merkez Bankası'nın fiziki döviz hesabını rekor seviyeye taşıdı.

TCMB KONUYLA İLGİLİ YORUM YAPMADI

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Çağan Koç’un haberine göre BOTAŞ, fiziki döviz alım sürecinin yürütülmesi için bir yerel finans şirketi ile anlaştı. BOTAŞ ve Merkez Bankası konuya ilişkin yorum yapmadı.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yükselen enerji maliyetleri nedeniyle BOTAŞ'ın ithalat için kullanılacak döviz ihtiyacı bu yıl hızla yükseldi.

TCMB, BOTAŞ İÇİN REZERVLERİNDEN 18 MİLYAR DOLAR HARCADI

Merkez Bankası, BOTAŞ için rezervlerinden bu yıl 18 milyar dolar harcadı. BOTAŞ'a Merkez Bankası'ndan döviz satışları temmuz itibariyle durdu.

Merkez Bankası'nın banknot döviz rezervindeki artış da benzer tarihlere denk geliyor. Haziran ortasından 19 Ağustos haftasına kadar banknot rezervler yaklaşık 2,5 milyar dolar artışla 7 milyar dolar seviyesine çıktı.

BOTAŞ 929 MİLYON DOLAR KREDİ ALDI

BOTAŞ döviz ihtiyacını karşılamak için ayrıca yurtdışından kredi temin etti. Temmuz ayında Deustche Bank'tan 929 milyon dolar kredi alan şirket, Azerbaycan LNG alımında kullanılmak üzere 300 milyon euro sendikasyon için de bankalarla görüşme yürütüyor.

Deutsche Bank'tan Botaş'a 925 milyon euroluk kredi

 

BOTAŞ'tan doğalgaz zammı açıklaması

 

Doğalgaza dev zam: Yüzde 20

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)