BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada yabancı çıkışı sürer mi?----

Borsada yabancı çıkışı sürer mi?

Borsada yabancı çıkışı sürer mi?
08 Temmuz 2014 - 06:49 www.finansgundem.com

Dört ay üst üste alım yapan yabancılar, haziranda satışa geçti. Satışların devam edip etmeyeceğini FED ve siyasi gündem belirleyecek

Yabancı yatırımcılar haziranda borsada 341.4 milyon dolar net satış yaptı. Böylece, yabancıların payı da yüzde 63.7’ye indi. Yılın ilk yarısında ise yabancıların net alımları 1 milyar 182 milyon dolar oldu.

Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında net alıcı konumunda bulunan yabancıların, haziranda satışa geçmeleri ‘yabancı çıkışı mı başlıyor?’ sorusunu akıllara getirdi. Analistlere göre, bunu söylemek için erken. Yabancılar geçen yıl haziran ayında olduğu gibi bu yıl da kâr satışı yaptı. Yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemde ekonomik ve siyasi gelişmelere göre tekrar alıma geçeceği ifade ediliyor.

Milliyet'ten Ayfer Yıldız'ın haberine göre, geçen yıl mayıs sonunda ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması ve içeride Gezi olaylarının başlaması nedeniyle borsa endeksi yönünü aşağı çevirmişti. 17 Aralık’ta yolsuzluk ve rüşvet operasyonu da piyasaları etkilemişti. Yabancılar, Aralık 2013 ve Ocak 2014’te satışa geçmişti.

Ereğli ve Tekfen aldılar

Şubatta 204 milyon dolarlık alım yapan yabancılar, martta seçim beklentileriyle 679 milyon dolarlık alım yaptı.  

Öte yandan yabancıların en fazla Ereğli (36 milyon dolar), Tekfen (34 milyon dolar) ve Türk Telekom (31 milyon dolar) hissesi aldıkları görüldü. En fazla satış yapılan hisseler ise THY (180 milyon dolar), Halkbank (83 milyon dolar) ve Vakıfbank (68 milyon dolar) oldu.
Yabancı yatırımcılar her ne kadar haziran ayında kâr satışına geçse de özellikle FED’in faiz artırım kararına göre yatırımlarına yön vereceklerdir. Öte yandan, ağustosta Cumhurbaşkanlığı seçimiyle içeride siyasette ısınıyor. Piyasalar, Ak Parti Genel Başkanlığı’na kimin getirileceği konusunda yönelik kulislerde konuşulan isimler de piyasaları dalgalandıracaktır.

‘ORTA VADELİ BİR DÜZELTME’
Özgür Hatipoğlu Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü


“İlk çeyrekte milli gelir yüzde 4.3 arttı. Büyüme 2013’e göre aynı dönemde daha hızlı oldu. Yurtiçinde gelişen siyasi olaylar ve yurtdışında sınır komşularımızda meydana gelen olaylara rağmen Türkiye ekonomik anlamda durumu iyi idare etti. Bu durum BIST için olumlu oldu.
TCMB’nin faiz indirimi hem iç siyaseti rahatlatmış, hem de riskli gibi görünse de piyasa tarafından olumlu algılanmış, yurtiçine gelen yabancı paranın akışını rahatsız etmemiş ve BIST için yukarı harekete olanak sağlamıştır. Süreç içerisinde yabancılar BIST’in yükselişinden yüksek oranda istifade ederek borsadaki paylarını yükselttiler. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminin Gündeme oturması ve Kuzey Irak gelişmeleri nedeniyle; ve basit bir bakış açısıyla, teknik olarak 82 bin bölgesinde bulunan majör dirence de gelinmesiyle birlikte endekste satışlar gözlendi. Yabancılar ise bu satışlara paylarını yüzde 63.47’ye azaltarak katıldı. Bu seviyenin kırılıp yüzde 60 veya daha düşük seviyelere gelinip gelinmeyeceği dikkatle takip edilmelidir.

Ekonomik verilerin kötü gelmeyişi ve yabancı finansmanında ciddi bir azalma olmayışı yurtiçi hisse piyasalarında gelebilecek satışların şimdilik önemli ve kalıcı bir kırılım yerine sadece orta vadeli bir düzeltme olabileceği düşünülebilir.”

‘Pozisyonlarını artırabilirler’
Hakan Tezcan Yatırım Finansman Strateji Müdürü


“Yabancılar haziranda her ne kadar 341 milyon dolar tutarında satıcı olsalar da yılbaşından itibaren alıcılar. Yabancıların, marttaki yerel seçimler sonrasında başlayan alımlarının ardından, bir miktar kâr satışına yöneldiklerini düşünüyoruz. Geçen yıl da haziranda 1.202 milyon dolarlık satıcı konumunda olan yabancıların, yılın devamında siyasi ve ekonomik gelişmelerin sabit kalacağı varsayımı altında, mevcut pozisyonlarını korumalarını veya bir miktar artırmalarını düşünüyoruz.

Eğer önümüzdeki dönemde, gerek yurtdışında gerekse yurt içinde enflasyon verilerinde istikrarlı bir seyir gözlenecek olursa, hisse piyasalarını destekleyici para politikaları devam edecektir.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)