BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada yabancı çıkışı devam eder mi?----

Borsada yabancı çıkışı devam eder mi?

Borsada yabancı çıkışı devam eder mi?
25 Nisan 2021 - 09:53 www.finansgundem.com

Dış borsalardan negatif ayrışan Borsa İstanbul yoğun gündemli bir haftaya daha başlıyor. Döviz ve altın fiyatları hareketli, borsa yatırımcıları gelişmeleri takip ediyor

Artan vaka sayısı, yabancıların borsada satmaya devam etmesi, döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket, kripto para platformlarının çökmeye başlaması, Türkiye’nin F-35 uçuk projesinden çıkarılması, Ukrayna-Rusya gerilimi Boksa İstanbul’u küresel borsalardan negatif ayrıştırdı. Hafta sonu ABD’nin soykırım adımı moralleri bozdu, büyük tepkiye neden oldu. Piyasalarda yoğun gündemli bir hafta daha başlıyor. Zeynel Balcı Hürriyet’teki köşesinde piyasa ile ilgili öngörülerini şöyle sıralıyor:
Piyasalarda dalgalı seyir devam ediyor. Gerek iç gerekse dış gündeme bakınca bu görünümü olağan karşılamak yerinde olacak. Salgın hastalıkla ilgili gelişmeler, geçen haftaki Avrupa Merkez Bankası ve önümüzdeki çarşamba günü yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantıları, Türkiye-ABD ile Rusya-Ukrayna ve ABD-Rusya ilişkileri, ABD uzun dönem faiz oranındaki gerileme ve altın fiyatındaki hareketlilik, makroekonomik veriler yakından izlenen konu başlıkları. Salgın hastalık gerek iç ve dış piyasaların ortak gündemi. Türkiye’de vaka sayısının 60 bin, vefat sayısının 360 seviyesini geçmesi ek kısıtlama tedbirlerini beraberinde getirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki hafta sonra istenen sonuç alınmazsa daha sıkı tedbirlerden söz etmişti. Son günlerde vaka sayıları biraz ivme kaybetse de vaka sayılarının geldiği seviyeye bakılırsa yeni kısıtlayıcı tedbirlerin gelmesi olasılığı mevcut.

Borsada bilanço dönemi hareketliliği

ULUSLARARASI GÜNDEM YOĞUN
Diğer yandan ABD, Türkiye dahil 131 ülkeye dördüncü seviye ve seyahat etmeyin uyarısı yaptı. Ayrıca ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarması, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin sürüyor olması, ABD-Rusya ilişkilerinin gerginleşmesi piyasalar için jeopolitik riskleri gündemde tutuyor. Bu arada cuma akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın haziran ayında NATO zirvesinde ikili görüşme yapma konusunda anlaştığı açıklandı. Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimi sonrası başkanlar düzeyinde ilk temas olması açısından önemli. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın sermaye kazançları üzerinden alınan vergi oranını arttırmayı planladığı haberi geldi. Haberin detayında, sermaye kazancı vergi oranının yüzde 39.6’ya çıkarılmasını, mevcut ek vergi ile birleştiğinde, yüzde 43.4’e kadar çıkabileceği belirtilirken yıllık geliri 1 milyon doların üzerinde olan kişilerden toplanan sermaye kazancı vergisini yaklaşık iki katına çıkarılması bilgiler var. Varlıklı kesimlerden alınacağına göre bir bakıma varlık vergisi gibi. Teşvik ve destek paketleriyle verdiğini bu yolla geri alma veya kepçe ile verdiğini kaşıkla geri alma gibi tanımlamalar yapmak da mümkün. Bu haberin ABD borsalarına yansımaları kâr satışı ve hafif düşüş şeklinde oldu. Borsaları çok da sarsmadı.

Dolar trendi altına yaradı

YABANCI BEKLEMEDE
Ancak Borsa İstanbul, dışarıdan olumsuz ayrışmasını sürdürüyor. İç piyasaların son dönemde yakından izlenen verilerinden bir olan yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono işlemlerinde yani sıcak para hareketleri. 9 ve 16 Nisan ile biten haftalarda çıkışın durması az da olsa (196 milyon dolar) girişlerin olması kayda değer. Geçen haftaki gelişmeleri ise önümüzdeki hafta öğrenebileceğiz. Hatırlanacağı üzere TCMB başkan değişimi sonrası iki haftada 2.4 milyar dolarlık çıkış olmuştu. Borsa İstanbul’da yabancı takası yüzde 43 seviyelerinde seyrediyor. Son haftalarda çıkışların durması yabancı yatırımcıların yeni pozisyonlar için beklemede olduğu izlenimini verirken piyasalarda temkinli görünüm sürüyor.

Borsaların görmezden geldiği tetikleyici

ALTIN FİYATI HAREKETLİ
ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki gerileme, pandemide artan vaka sayıları ile jeopolitik gelişmelere (Rusya-Ukrayna ve ABD-Rusya arasındaki gerginlikler) bağlı olarak güvenli liman ihtiyacının artması altın fiyatını hareketlendirdi. Ons/Dolar fiyatı 1.800 dolar sınırına yaklaştıktan sonra kâr satışlarıyla karşılaştı. Bu aşamada Fed ve Avrupa Merkez Bankası yönünden altın fiyatını etkileyecek çok belirgin hamleler gelmiyor. Geçen haftaki Avrupa Merkez Bankası toplantı sonuçları beklentiler dahilinde Faiz değişimi olmazken Başkan Lagarde’den de çok dikkat çekici açıklamalar gelmedi. 28 Nisan Çarşamba günkü Fed toplantısı için de beklentiler bu yönde. ABD Başkanı Biden’in vergi artışı planladığı haberi sonrası ABD 10 yıllık bono faiz oranı ve Dolar Endeksi’nde düşüş görüldü. ABD doları biraz zayıflarken altın fiyatlarında da kâr satışları geldi. ABD Borsaları da vergi haberi sonrası düşüş gösterdi. Özetle piyasalar vergiyi sevmedi.

Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri

DÖVİZ MEVDUATINDA DEĞİŞİM AZALDI
Bankalardaki döviz mevduatında son haftalarda değişim oranı azaldı. 235 milyar dolardan 221 milyar dolara kadar geri çekilmişti. 16 Nisan haftasında 2.2 milyar dolar artarak 225.2 milyar dolar düzeyine yükseldi. Parite etkisinden arındırıldığında ise döviz mevduatlarında artış 1.4 milyar dolar seviyesinde. Detayda gerçek kişilerin 257 milyon dolar artarken tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 1.1 milyar dolar yükseldiği görüldü. Bu açıdan bakınca yerli yatırımcılar için bir bekleyiş durumunun olduğu söylenebilir. TCMB brüt rezervlerinde ise bir önceki haftaki seviyesini korudu, 89 milyar doların biraz üzerinde seyrediyor.

Yabancı hissede nötr kaldı

FİYAT KAZANÇ ORANLARI GERİLEDİ
Fiyat kazanç oranı şirket değerlendirmelerinde önemli rasyolardan biridir. Borsa İstanbul’daki düşüşle birlikte fiyat kazanç oranları da gerilerken iskonto oranlarının arttığını söylemek mümkün. Diğer anlatımla geçtiğimiz günlere göre daha primsiz ve ucuz bir görünüm öne çıkmış durumda. Ancak oranların fiyatlanması için piyasanın genel görünümü de önemli. Borsalara düşüşte ilgi zayıflayıp yükseliş dönemlerinde talebin canlandığı bilinen bir durum.

Hayati derecede önem kazanacak 4 yatırım fırsatı

BORSAYA TREND DESTEĞİNDEN TEPKİ GELDİ
Borsada sert düşüş sonrası orta dönem çıkış trend desteğinde tepki alımları geldi. 1.310-1.300 ilk destek noktaları olarak görülürken bu seviye orta dönem için önemini koruyor. Sonraki destekler 1.270-1.260 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.360-1.365 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.415 ve 1.445 seviyelerinde bulunuyor. Satış baskısı korunmakla birlikte geri çekilmelerde destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.

Büyük darbeyi spekülatif hisseler aldı

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yeter artık 26 Nisan 2021 09:03

    Tl her gün eriyor mb ne zaman uyanacak yada mudahale edecek bankaların ödemesi gereken dünya kadar dış borç var neyi bekliyor

  • Dıj güçler26 Nisan 2021 08:54

    Son 1 ayda dolardaki artış 1 tl 31 kuruş oran bazında %14 merkez bankası yıllık faizi %19 sen kimin adamısın şaaap

  • yatırımcı ali26 Nisan 2021 01:10

    Bu hafta borsanın keyfini çıkarın iyi para kazandiracak

  • Bülent Ecevit25 Nisan 2021 23:00

    Vakka sayıları mı ivme kaybediyor yoksa enflasyon daki yükseliş mi ivme kaybediyor anlamış değilim siyasi iktidar kovit 19 iyi kullanıyor insanları evlerine tıkarak enflasyonu aşağı çekiyor enflasyon düşüşe geçtikten sonra da enflasyonun altında kredi dağıtarak insanları ev araba almaya yönlendiriyor bence insanları evlerine hapsedip mutahitleri kurtarmaktan başka hiçbir şey yapmıyor akp iktidarının geldiği son nokta budur isterseniz inanın ister inanmayın ama durum bundan ibaret Corona hikaye iktidar çok büyük bir cambaz olmuş insanlar kör ve sağır olmuş iki ay sonra Corona morona kalmaz tam gaz devam Kredi vermeye tatil kredisi konut kredisi otomobil kredisi Corona kimin umurunda

  • VS25 Nisan 2021 22:42

    Yabancı satışları sonlara yaklaştı,dibi gördük gibi,bu satış eninde sonunda Alışa dönecektir.o zaman büyük hisselere alım gelecektir. Sabreden her zaman kazanır.ytd.

  • Ali25 Nisan 2021 21:39

    Bu hafta borsanın keyfini çıkarın iyi para kazandiracak

  • HÜLYA KOBALT25 Nisan 2021 15:26

    Bence borsa da beklenti gerçekleşti soykırım açıklandı piyasaların rahatlayacağını düşünmekteyim.Ak parti bu olanlara karşı akıllı hareket edeceğini  ölcülü şekilde abd karşılık vereceğini tahmin etmekteyim.mayıs ayının ortalarında borsaya yavaş yavaş girilebilir.

  • Yatirimci25 Nisan 2021 21:41

    Bu hafta borsanın keyfini çıkarın iyi para kazandıracak