BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa yükselmekte zorlanıyor----

Borsa yükselmekte zorlanıyor

Borsa yükselmekte zorlanıyor
18 Temmuz 2021 - 09:50 www.finansgundem.com

Yükselen enflasyon Fed’in erken parasal sıkılaştırma tartışmalarının yoğunlaşmasına neden oldu. Fed’in ardından Avrupa Merkez Bankası’nın da yeni stratejileri devreye alacağına yönelik haberler geliyor

Borsada tepki çıkışı direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. İlk destekler 1.350-1.340 ve 1.330 seviyelerinde. Kısa dönem bu seviyeler 1.340-1.330 öne çıkabilir. Sonraki destek 1.310 seviyesinde. İlk dirençler ise 1.375-1.382 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı açısından bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.400-1.420 seviyelerinde bulunuyor. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran hisseler

Dolar/TL kurunda kâr satışlarına bağlı düşüş sürüyor. İlk destek 8.45 seviyesinde görülürken sonraki destek noktaları 8.35-8.30 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki alımlarında ilk direnç ise 8.60 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde 8.67 ve 8.73 sonraki direnç seviyeleri olarak görülüyor. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.

JPMorgan ünlü teknoloji fonu için ‘boğa tuzağı’ dedi

PİYASALARIN YENİ GÜNDEMİ ENFLASYON
ABD enflasyonu son dönemde piyasaların en önemli gündem konuları arasında yer alıyor. ABD haziran enflasyonunun (TÜFE) yüzde 5.4 seviyesine ulaşması ABD Merkez Bankası’nın (Fed) erken parasal sıkılaştırma tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Hatırlanırsa 2008 haziran ayında ABD enflasyonu yüzde 5.6 olarak zirve yapmış ve para politikasında ciddi değişimler olmuştu. Mevcut enflasyon o seviyelere yaklaşmaya başladı. Yetkili ağızlardan gelen açıklamalar da bu konunun sıcak kalmasına yardım etti. Fed Başkanı Powell Kongre’deki sunumlarında; “Enflasyon çok fazla yükselirse Fed politikasını ayarlamaya hazır, gelecek toplantılarda tahvil azaltmayı tartışmaya devam edeceğiz. Enflasyon bir süre yüksek kalacak, istihdam halen hedeflenen seviyelerden uzak, tahvil alımları azaltılmadan önce bildirim sağlanacak. Enflasyonun rahatsız edici seviyelere gelmesine rağmen Fed ABD ekonomisini destekleyici nitelikteki duruşunu sürdürecek” görüşlerine yer verdi.Halihazırdaki durumu özetleyen bu açıklamalar zaten konu bir süredir gündemde olduğu için borsalarda fazlaca dalgalanmaya neden olmadı. Ancak geçen haftaki yazımızda vurguladığımız ‘güvenli limanlara’ ilginin biraz daha artmasına neden oldu. ABD 10 yıllık bono faiz oranında talebe bağlı olarak gerileme, ABD dolarında değerlenme ve altın fiyatında tepki yükselişi görüldü. ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 1.43 seviyesine kadar yükselmişti, yüzde 1.30 seviyesinin altını test etti. Risk algısının biraz zayıflamasıyla borsalara kâr satışları geldi. Fakat teknik düzeltme boyutunda kaldı, derinlik kazanmadı. Fed’in politikası değişikliğinin gündeme gelmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası’nın 22 Temmuz toplantısında yeni stratejilerinin uygulanmaya alınacağı, Başkan Christine Lagarde’ın politika değişikliğine yönelik sinyal vereceği yönünde haberler geçmeye başladı. Küresel ekonomide Fed politikaları öncü olarak görülür, orada olacak bir gelişme diğer ülkelere de yayılır. Ön teker nereye arka teker oraya mı, yoksa ABD hapşırırsa dünya nezle olur mu desek. İkisi de bu duruma uygun düşer. Kabul etsek de etmesek de işleyiş böyle. Bir de “delta varyantı” konusu var tabi ki. Mutasyon ve versiyon değişiklikleriyle artan vaka sayıları, bazı ülkelerde kısıtlayıcı tedbirlerin tekrar uygulamaya alınması kayda değer bir durum. Piyasalar bu yönde çok fazla fiyatlama yapmazsa da hep gündeminde ve dikkatinde. Küresel piyasaların son görünümü özetleyecek olursak temkinli bir iyimserlikten söz etmek mümkün. İç piyasalarda ise dışarıya uyum sorunu devam ediyor.

Temmuz ayında öne çıkan hisseler

ALTIN BASKIDAN KURTULAMADI
Delta varyantına bağlı kaygılar, Fed Başkanı Powell’ın parasal desteğin devamına ilişkin açıklamaları, güvenli liman arayışı ve ABD 10 yıllık bono Faiz oranındaki gerileme altın fiyatına (ons dolar) tepki yükselişi olarak yansıdı. Ancak satış baskısının kalktığını söylemek zor. Bunda Fed’in erken parasal sıkılaştırma olasılığı önemli bir etken. Güç kazanımı için altının ons fiyatının 1.900 doları geçmesi gerekecek. O da şimdilik zor görülüyor.
(Zeynel Balcı-Hürriyet)

Sabit gelir yatırımcılarının yeni tercihi kredi fonları

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali19 Temmuz 2021 11:10

    Doların düştüğü falan yok almaya devam...

  • Avci18 Temmuz 2021 20:24

    Her bayram öncesi piyasayı yönetenler milletin bozduracagini bildiği için doları düşürur bu budur

  • Fatih 18 Temmuz 2021 18:39

    SPK ve borsa İstanbul para girişi zayıfken bu kadar halka arz ve bedelli ye müsaade etmesi bence yanliş merkez bankası başkanı alındıktan sonra borsanın durumu belli

  • Bu kadar basit18 Temmuz 2021 12:52

    Bu kadar halka arz olupda para çekerdeniz borsadan girişin olmadığı bir dönemde nasıl yükselecek? Sene basından beri kaç şirket ne kadar nakit çekti borsadan söyleyin bakalım,sanki arzlar için dışarıdan yatırımcı geliyor yooo mevcut hisseyi satıp arz olanj alıyor hepsi bu bir yere gidemez borsa yabancı gelmeden şu anda gelen var mı? Esamesi yok kısa sürede de gelmezler.