BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBorsa İstanbul'dan banka hisselerine açığa satış yasağı----

Borsa İstanbul'dan banka hisselerine açığa satış yasağı

Borsa İstanbul'dan banka hisselerine açığa satış yasağı
16 Ekim 2019 - 08:27 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul AŞ, BIST 30 Endeksi dahilindeki banka hisselerinde bugünden itibaren geçici olarak açığa satışın yasaklandığını bildirdi.

Borsa İstanbul, BIST-30 Endeksi'nde yer alan Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi hisselerine bugünden geçerli olmak üzere açığa satış yasağı getirdi.

Söz konusu karar, iki gün önce bankacılık endeksindeki sert düşüşün ve dün gece ABD'li savcıların Halkbank'ı ABD yaptırımlarını delmekle suçladığı ve iddianameyi açıkladığı haberinin ardından geldi. KAP'a yapılan açıklamada yasağın geçici olduğu ifade edilirken, ne kadar süreceği ise belirtilmedi.

HALKBANK İDDİANAMESİ

ABD'de savcılık makamı dün Halkbank'ı 2012-2016 döneminde ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı ve banka aleyhine hazırlanan iddianameyi açıkladı. İddianamede, "Halkbank İran'ın faydalanması amacıyla ve farkına varılması halinde bankayı ABD kanunlarına göre yaptırımlara maruz bırakacak çeşitli yasadışı işlemlere girmiştir... (bu yöntemlerle) Halkbank yasa dışı şekilde kısıtlı durumdaki İran'a ait yaklaşık 20 milyar dolar tutarında parayı yasa dışı transfer etmiştir" denildi. 

Bir bankacılık analisti, "İki gün önceki bankalardaki sert düşüşün bu dalgalı süreçte açığa satış kararında etkili olduğunu düşünüyorum. Halkbank'ın ABD yaptırımlarını deldiğinin suçlanması haberi de politik bir koz olarak sürekli masada. İki ülke arasındaki süreç ve yaptırımların yanısıra bankalardaki sert düşüşün bu süreçte açığa satış kararında etkili olduğunu düşünüyorum" dedi.

VİOP'DA YASAK YOK

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik geçen hafta başlattığı operasyonun ardından artan jeopolitik riskler ve ABD'nin "çok kuvvetli yaptırım" tehdidi sonrası 14 Ekim'de bankacılık endeksi yüzde 8 civarı, BIST-100 de %5 düşüş kaydetmişti.

Analistler ayrıca yasağın ana endeks olan BIST endeksi için geldiğini belirterek, VİOP'ta bir açığa satış yasağının ise olmadığını kaydetti.

SPK DA 4 MADDELİK TEDBİR AÇIKLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yaşanan gelişmelerin ardından yatırımcı hak ve menfaatlerini korumak için önemli tedbirler aldı. Konuyla ilgili SPK'dan yapılan açıklama şöyle: 

"6362 sayılı SPKn'nun 1 inci maddesi çerçevesinde, sermaye piyasalarının güvenilir, şeffaf ve istikrarlı bir ortamda işleyişinin sağlanması ile yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, SPKn'nun 128/1-(a) maddesine dayanarak, Akbank T.A.Ş. (AKBNK.E), Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN.E), Türkiye Halk Bankası A.Ş.  (HALKB.E), Türkiye İş Bankası A.Ş. C grubu (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB.E), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN.E), Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK.E) pay piyasalarında 16.10.2019 tarihinden itibaren geçici olarak,

Açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonların da söz konusu yasak kapsamında olduğu hususunda yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının bilgilendirilmesine,

Yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek AKBNK.E, GARAN.E, HALKB.E,  ISCTR.E, TSKB.E,  VAKBN.E,  YKBNK.E payları için depo şartı uygulanmasına,

Mülkiyetinde AKBNK.E, GARAN.E, HALKB.E, ISCTR.E, TSKB.E, VAKBN.E,  YKBNK.E payı bulunan yatırımcıların, söz konusu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilmesine,

Kurulumuz kararına uyumun kontrol ve takibinde sorumluluğun yatırım kuruluşlarında olduğunun hatırlatılmasına, karar verilmiştir."

SPK DAN DEPO ŞARTIYLA İLGİLİ YENİ AÇIKLAMA

Bilindiği üzere, Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından Sermaye Piyasası Kanunu’nun 128/1-(a) maddesi uyarınca Akbank T.A.Ş. (AKBNK.E), Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN.E), Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKB.E), Türkiye İş Bankası A.Ş. C grubu (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB.E), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN.E) ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK.E) pay piyasalarında 16.10.2019 tarihinden itibaren geçici olarak uygulanmak üzere bazı kararlar alınmıştır.
Bu kararlardan, söz konusu paylarda depo şartı uygulanmasına ilişkin Kurul kararı aşağıda yer almaktadır:

“Yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek AKBNK.E, GARAN.E, HALKB.E, ISCTR.E, TSKB.E, VAKBN.E, YKBNK.E payları için depo şartı uygulanmasına,”

Görüldüğü üzere, depo şartı uygulanması sadece söz konusu payların satışa konu edilmesi durumunda geçerli olup, bu paylarda yapılacak alış işlemlerine ilişkin depo şartı getirilmediği açıktır.
Üyelerimiz ve yatırımcılardan gelen sorulardan bu konuda bir tereddüt oluştuğu görüldüğünden açıklama yapma gereği doğmuştur.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)