BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa gözünü ‘Körfez’e dikti----

Borsa gözünü ‘Körfez’e dikti

Borsa gözünü ‘Körfez’e dikti
13 Eylül 2015 - 07:34 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul, İslami kurallara uygun borsa modeli ile gözünü Körfez sermayesine dikti.

Ancak borsa İstanbul’un yüzde 64’ü yabancılarda. Borsanın da yüzde 30’u bankalardan oluşuyor. Yeni pazar, yeni borsa açılımları ilerleyen süreçte gündeme gelebilir.
 
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever’in, ‘İslami Ekonomi ve Finans 2015 Sempozyumu’nda yaptığı konuşma sonrası borsacılar ‘İslami Borsa’ tartışmasına başladı. Ulussever; “Sadece İslami kurallara uygun hisse senetlerinin veya sukukların işlem gördüğü bir borsacılık yerine, tüm borsa faaliyetlerinin İslami kurallara daha uygun bir yapıda yeniden oluşturulacağı bir model geliştirmeliyiz” dedi. 
 
Ciddi bir potansiyel
Körfez sermayesinin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var. Türkiye gibi çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerde değil, Avrupa’da da İslami sermayeyi çekmek için çalışmalar yapılıyor. Özellikle İran pazarı düşünüldüğünde bu konuda Ulussever’in dile getirdiği açılım ciddi bir yönelimi içinde barındırıyor. 
 
Ancak mevcut yapı göz önüne alındığında bunun ciddi bir sıkıntıyı da içinde barındırdığını söylemek yanlış olmaz. Zira borsadaki şirketlerin büyük bölümünü bankalar oluştururken, şirketlerin faiz gelirleri oldukça yüksek. Yabancı yatırımcının yaklaşımını da göz önünde bulundurmak gerek. 
 
Şirketlerin dağılımına ve hisseleri elinde bulunduran kesime bakıldığında piyasanın yüzde 64’ünün yabancılarda bulunduğu gözlenmekte. Hisse senetlerinin Piyasa değerinin yüzde 30’unu bankalar oluşturuyor. Banka hisselerinin endeks üzerindeki ağırlığı ise yüzde 35.
 
Mevcut yapıyla zor
Mevcut yapıda Borsa İstanbul’un İslami kurallara uygun yapıya çevrilmesi zor. Ancak Körfez sermayesini Türkiye’ye getirecek yeni atılımlar görülebilir. 
 
TUYİD ve MKK işbirliği ile hazırlanan Borsa Trendleri Raporu’na göre 1 milyon 53 bin yatırımcının 9.740’ı yabancı. Adet bazında yüzde 1’in altında olan yabancıların işlem hacmindeki payı yüzde 22, piyasa değeri payı yüzde 64. En yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülke ABD, İngiltere ve Lüksemburg. 1.395 ABD’li yatırımcı yabancı yatırımların üçte birini elinde tutarken ilk iki sıradaki ABD ve İngiltere adresli yatırımcılar toplam portföyün yarısına sahip.Yabancıların yüzde 80’i 8 ülkeden geliyor. S. arabistan’ın payı ise yüzde 2.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)