BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBorç çok ama cepte para yok----

Borç çok ama cepte para yok

Borç çok ama cepte para yok
04 Aralık 2013 - 07:56 www.finansgundem.com

Türkiye’de 2007’de 251 milyar TL olan nakdi kredilerin tutarı yüzde 300 artışla 1 trilyon lirayı aştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, aşırı borçlanmaya dikkat çekerek “kredi kartı kullanmayın” uyarısının sonrasında gelen “Bak şu kredi kartlarını alırken lütfen hassas olun. Evinizde ne var ne yok alıp götürürler” sözlerinin altında yatan borç rakamı 1 trilyon lirayı aşmış durumda. Bu borç tutarı bireysel, ticari ve kurumsal tüm kredileri kapsıyor.

TASARRUFLAR DİP YAPTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Kasım sonu yayımladığı verilere göre toplam nakdi kredi miktarı 1 trilyon lirayı tarihinde ilk kez aştı. Bu rakam 2007’de 251 milyar TL olan toplam borç tutarının 6 yıllık dönemde yüzde 300 arttığını ortaya koyuyor.

Milliyet'te yer alan habere görei Türkiye’de vatandaşların ve şirketlerin borçları sürekli artarken, başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olma üzere hükümetin ekonomi kanadından tasarrufların artırılması yönünde sürekli uyarı yapılıyor. Hatta Türkiye için gelecekteki en önemli riskin bu konu olduğu vurgusu yapılıyor. Buna karşılık 2007-2012 döneminde hanehalkı tasarrufların yüzde 12.2 seviyesinden yüzde 7.3’e düştüğü görülüyor. Bu gerileme 2007’den bu yana tasarruflarda yüzde 40’lık düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

İSTANBUL UÇTU GİTTİ

Vatandaşların borçlarında Bayburt’ta bireysel kredi kartlarına olan borç en az miktardayken, en fazla borcu olan vatandaşların yaşadığı il İstanbul oldu. Konut, taşıt, tüketici kredileri ve kredi kartı borçları tarafında Türkiye genelinde İstanbul’un toplam borçların neredeyse yüzde 40’ını (392 milyar TL) taşıdığı görülüyor.

İstanbul’da konut kredisi olarak kullanılan tutar 36.5 milyar TL olurken, Ankara’da bu rakam 13.7 milyar TL, İzmir’de ise 7.8 milyar TL olarak belirlendi.
Bankalardan konut ve taşıt kredisi kullanarak yüksek miktarda borçlanan vatandaşların yaşadığı iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya olarak belirlendi. Öte yandan Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki vatandaşların banka kredilerine olan borçları batıdaki illerden çok daha az. En az nakdi kredi kullanan iller Hakkâri, Tunceli ve Bayburt olarak sıralandı.

İSTANBUL

-   Kullanılan toplam kredi tutarı 392 milyar TL
-   Bunun içinde konut kredileri 36.5 milyar TL
-   Tüketici kredileri 26.7 milyar TL
-   Kredi kart borçları 29.7 milyar TL

ANKARA

-   Toplam kredi tutarı 117 milyar TL
-   Konut kredilerinin rakamı 13.7 milyar TL
-   Tüketici kredileri 11.5 milyar TL
-   Kredi kart borçları 7.5 milyar TL

İZMİR

-   Kullanılan kredilerin toplamı 56.1 milyar TL
-   Bunun 7.8 milyar TL’si konut kredisi
-   Tüketici kredileri 8.8 milyar TL
-   Kredi kart borçları 4.9 milyar TL
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adınız Soyadınız28 Temmuz 2014 05:50

    Ben para yok

  • semih04 Aralık 2013 14:21

    milletiüç kuruşa mecbur eden düzene lanet olsun buna çanak tutanda hükümet bir simit 1.4 tl asgari ücret en az 2000 tl olmalı her kes hakkını arasın aramıyan ezilmeye mahkum.

  • fbli04 Aralık 2013 08:35

    sayın başbakan bu bankalar sizin döneminizde yok muydu.bu bankalara siz mi bu kadar tölerans verdiniz yokasa vatandaş mı.önceden bunlar faiz lobisi degil miydi de yeni kredi kart yasasını düzenledikten sonra mı faiz lobisinin adamları oldu bu bankalar diye sormazlar mı.Havana su dövüyoruz

  • fbli04 Aralık 2013 08:35

    sayın başbakan bu bankalar sizin döneminizde yok muydu.bu bankalara siz mi bu kadar tölerans verdiniz yokasa vatandaş mı.önceden bunlar faiz lobisi degil miydi de yeni kredi kart yasasını düzenledikten sonra mı faiz lobisinin adamları oldu bu bankalar diye sormazlar mı.Havana su dövüyoruz