BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBOE’de güvercin kalmadı----

BOE’de güvercin kalmadı

BOE’de güvercin kalmadı
04 Şubat 2022 - 16:50 www.finansgundem.com

Finans uzmanı Marcus Ashworth İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artışını değerlendirdi. Ashworh BOE yönetiminde güvercinlerin etkinliğinin kalmadığını belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Para Politikası Komitesi (MPC) Perşembe günkü toplantısında üçüncü kez şahin nitelikte sürpriz bir hamle yapma fırsatını kaçırmadı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre BOE faiz oranlarını beklendiği gibi %0,5'e çıkarmakla kalmadı. MPC’nin dokuz üyesinden dördü 50 baz puanlık çifte faiz artışı yapılması yönünde oy kullandı.

Toplantının ardından sterlin başlangıçta euro karşısında yükseldi, ancak daha sonra beklentilere göre daha şahin bir Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrasında daha zayıfladı. İki yıllık yaldızlı tahvil getirileri 16 baz puan sıçrayarak ortalamanın üzerinde getiri sağladı. Bloomberg International yazarı Marcus Ashworth’e göre sterlin para piyasaları ise önümüzdeki iki Faiz toplantısında 25 baz puanlık artışlar yapılacağını ve İngiltere’nin resmi para politikası faizininse yıl sonuna kadar şu anki seviyenin 3 katı olan %1,5’e kadar yükseltileceğini tamamen fiyatlandırmış durumda.

Ashworh’e göre son toplantı dengeleri tamamen değiştiren nitelikteydi. BOE’nin parasal teşvikleri aktif olarak tersine çevirmesi, yükselen enflasyonun ekonominin geneline sızan ikincil etkilerini azaltma konusunda fazla uzun bir süre beklendiği şeklinde yorumlandı. BOE şimdilerde enflasyonun Nisan ayında %7,25 ile zirve yapacağını öngörüyor. Bankanın %2’lik enflasyon oranına dönülmesi için hedeflediği süre ise üç yıl. Ashworth’e göre, BOE tahmin becerileri enflasyonun sürekli olarak yukarı yönlü revize edilmesi sebebiyle ciddi şekilde sorgulanır hale geldi.

BOE, çalışan maaşlarındaki ücret artışlarının da bu yıl %4,75'e doğru yükselmesini bekliyor. Buna karşın bankanın beklentilerinde işsizliğin de şaşırtıcı bir şekilde artması var. Söz konusu senaryo ardı ardına gelen kur artışlarında olası bir el freni etkisi yaratabilir.

Ashworth BOE’nin iki dış üyesi olan Jonathan Haskel ve Catherine Mann’ın geçmişte güvercin politikaların savunucusu olarak tanındığına dikkat çekiyor. Ancak Ashworth, 17 Mart tarihindeki bir sonraki toplantıda veya 5 Mayıs’taki toplantıda bir üyenin daha şahin politikaları benimsemesi halinde üçüncü kez üst üste faiz artışı yapılabileceğini öngörüyor. Finans yazarı faizlerin yaz aylarına kadar %1’e ulaşmasıyla birlikte MPC’de artık güvercin politikalar diye bir şey olmadığını söyledi. Ashworth serbest para politikasının en katı savunucularının dahi faiz artışı yönünde görüş bildirdiğine işaret etti.

BOE olgunlaşan tahvillerin yeniden dağıtılmasına izin vermeyeceğini ve 895 milyar sterlinlik bilançonun kendiliğinden daralmasına izin vereceğini doğruladı. Ashworth 28 milyar sterlinlik yaldızlı tahvil yatırımının yerini alabilecek bir varlık bulunmadığından bunun oldukça ani bir etki oluşturacağına dikkat çekti. Önümüzdeki dört yıl içinde toplanda 220 milyar sterlinden fazla değere sahip yaldızlı tahvil olgunlaşacak. Bu da BOE'nin parasal genişleme sürecinde kullandığı stokun dörtte birinin azaltılması anlamına geliyor.

BOE satın aldığı 20 milyar sterlinlik kurumsal tahviller için de süre belirledi. Bankanın elindeki kurumsal tahviller iki yıl içerisinde tamamen satılacak. Açıklamanın ardından sterlinin yatırım notu kredisi ise tepki olarak 5 ila 10 baz puan aralığında genişledi.

MPC parasal sıkılaştırmaya giderken yükselen faiz oranlarının finansal koşullar üzerindeki etkilerinin ne olduğunu görmek de isteyebilir. Ancak Ashworth’e göre BOE şimdilik para piyasalarındaki agresif hareketlilikten memnun gibi gözüküyor. Finans yazarı enflasyon canavarının öldürülmesinin birincil öncelik haline geldiğini belirtiyor.

BOE Başkanı Andrew Bailey, piyasaların faiz kararını "yukarı doğru uzun soluklu bir yükseliş" olarak yorumlamamaları gerektiğini açıkladı. Bailey söz konusu hamleleri göz ardı edilen yüksek kaldıraçlı spekülasyonları frenleme çabası olarak tanımladı. Nisan ayından itibaren yükselen enerji fiyatlarıyla birlikte 9 milyar sterlinlik hükümet teşviklerinin de etkilerinin yitirilmesi İngiltere yaşam maliyetinin ciddi bir şekilde artmasına sebep oluyor.

BoE Başekonomisti: Faiz artışı devam edebilir

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı’ndan işçilere zam uyarısı

 

Lagarde'ın konuşmaları piyasaları hareketlendirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)