BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBNPL firmaları ile bankalar arasında gerilim artıyor----

BNPL firmaları ile bankalar arasında gerilim artıyor

BNPL firmaları ile bankalar arasında gerilim artıyor
27 Haziran 2022 - 18:15 www.finansgundem.com

BNPL firmaları ile ana akım finans arasındaki tansiyon her geçen gün yükseliyor. İngiliz bankacılık devi Barclays ile BNLP firması Klarna’dan birbirlerini sorumsuzlukla eleştiren karşılıklı açıklamalar geldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geleneksel bankacılık sektörü ile her geçen gün daha popüler hale gelen ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) şirketleri arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Barclays’in yakın zamanlı bir araştırması BNPL servislerini hedef alıyordu. İsveçli BNPL devi Klarna’dan yapılan açıklamada ise Barclays’in araştırması “kabul edilmesi zor” ve “sorumsuzca” olarak tanımlandı.

Finextra’nın haberine göre, Barclays, BNPL kullanımının bir sonucu olarak 876.000 İngiltere vatandaşının finansal zorluğa düşebileceği konusunda uyardı. Barclays anket araştırması için borç yardımı kuruluşu StepChange ile güçlerini birleştirdi.

İngiltere bankası BNPL ekonomisinin perakende mağazaları için rolünün altını çizdi. Barclays firmaların müşterilere sundukları kredi seçeneklerini ve "düzenlenmemiş borç vermenin tuzaklarını" tam olarak anlamadıklarını açıkladı.

Klarna İngiltere Birimi Başkanı Alex Marsh’tan Barclays’in söz konusu araştırmasına cevap geldi. Marsh araştırmayı sert bir dilde eleştirerek, “Bu akıllara durgunluk verici ve açıkçası bir yaşam maliyeti krizi sırasında sorumsuzca yapılan bir açıklama. Barclays, StepChange’i BNPL ürünlerine karşı lobi yapmak yerine %10,9 faiz talep eden yüksek maliyetli taksitli kredi ürünlerini onaylamak için kullanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere anlaşmalı şirketlere sıfır faizli kredi imkanı sağlayan Klarna gibi BNPL hizmetleri bir yandan bireylerin alışverişlerinde ödeme kolaylığı sağlarken bir yandan da anlaşmalı perakende şirketlerini destekliyor. Bununla birlikte şirketlerin düşük faiz imkanı sağlaması bankaların yüksek faizli tüketici kredilerine olan ihtiyacı sınırlarken, BNPL hizmetlerine erişim kolaylığı da finansal sistemin güvenliği için sorun oluşturuyor.

Marsh, Barclays'in vardığı sonuçlarla "İngiltere'deki perakendecilere büyük ölçüde patronluk yaptığını" ve "İngiltere'deki perakendecilerin de tıpkı müşteriler gibi, eski bankaları terk etmelerinin şaşırtıcı olmadığını" da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta, İngiltere hükümeti, BNPL sağlayıcılarının kredi kontrollerini sıkılaştırmasını ve yanıltıcı reklam ve promosyonlardan kaçınmasını sağlamak için uzun zamandır beklenen düzenleme planları açıkladı. İngiltere hükümeti, 2023 ortasına kadar ikincil mevzuatın oluşturulması amacıyla bu yılın sonuna doğru taslak mevzuat hakkında bir istişare yayınlayacak. Ardından İngiltere’nin mali düzenleme kurumu FCA, sektöre yönelik kurallarını danışacak.

İngiltere’de başarısız geri ödemeleri ve zayıf kredi puanları olan milyonlarca insan BNPL kredilerinden faydalanarak kredi satın aldı. Söz konusu riskli krediler BNPL şirketlerinin eleştirilerin odağında olmasına yol açıyor.

Kripto krizi derinleştikçe kullanılan elektrik miktarı düşüyor

 

BNPL borç batağına dönüşüyor

 

Apple’dan ‘Şimdi al, sonra öde’ hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)