BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBNPL borç batağına dönüşüyor----

BNPL borç batağına dönüşüyor

BNPL borç batağına dönüşüyor
18 Mart 2022 - 18:01 www.finansgundem.com

ABD ve Avrupa’da popülerleşen BNPL hizmetleri tüketicilerin aşırı harcamalarını artırıyor. Yayınlanan son bir anket BNPL kullananların ödeyemedikleri borçlarını kredi kartı borcuna dönüştürdüğünü gösterdi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Şimdi al sonra öde’ (BNPL) olarak bilinen yeni nesil alışveriş yöntemi tüketicilerin ABD’li tüketicilerin borçlarında tehlikeli seviyede artışlara sebep oldu.

Bloomberg International’ın haberine göre, yapılan son bir ankette katılımcıların dörtte bire yakınının BNPL hizmetlerini kullandıktan sonra toplam borçlarının arttığı görülüyor. Kredi puanı platformu Credit Karma tarafından yapılan ankete göre tüketiciler BNPL bakiyelerini ödeyebilmek içen kredi kartlarını kullandığından bu fazlasıyla olası bir durum.

Credit Karma’nın yönetim ekibinden Colleen McCreary tüketicilerin BNPL hizmetlerini nasıl kullandığı ilgili açıklamasında, “Ödemeleri gerçekleştiriyorlar çünkü ödemelerini otomatikleştirmek için bir kredi kartı ile bağlantı kuruyorlar. Ancak daha sonrasında ise borç yükleri artıyor” dedi.

Afterpay ve Klarna gibi şirketlerin BNPL mobil uygulamaları son yıllarda perakende dünyasına ciddi bir biçimde yaygınlaştı. Faiz almamaları sebebiyle tüketiciler nezdinde popülerlik kazanan uygulamalar kısa vadede geri ödenebilecek taksitli satışlara izin veriyor. Bu hizmetler, yüksek faiz oranları nedeniyle uzun süredir kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratan kredi kartı şirketleri için potansiyel bir tehdit olarak da görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre BNPL hizmetlerinin kullanılmasındaki asıl amaç sıradan insanların gizli ücretler veya faiz ödemeleriyle karşılaşmadan zaman içerisinde yüksek maliyetli ürünleri satın almayı gerçekleştirebilmesi. Fakat araştırma bunun pek de geçerli bir yöntem olmadığına işaret ediyor.

ABD çapında her kesimden 1028 kişinin katıldığı ankette, katılımcılarının %22’si BNPL ödemelerini karşılamak için kredi kartı kullandıklarını açıkladı. Bankrate verilerine göre, kullanıcılar bu kredi kartı bakiyelerini tam olarak ödeyemezse, ortalama %16,34’lük yüklü bir Faiz oranı ile karşı karşıya kalıyorlar.

BNPL kullanıcılarının borç birikimine sebep olup olmadığı ABD Tüketici Mali Koruma Bürosu'nun da şu anda araştırdığı bir sorudur. Bazı tüketici hakları dernekleri ödeme aracının ortalama Amerikalıların finansal olarak aşırıya kaçan hamleleri gerçekleştirmesini kolaylaştırdığından endişe ediyor.

Araştırmalar aynı zamanda BNPL kullanımının hızla artmakta olduğunu da gösteriyor. Credit Karma’nın Eylül ayında gerçekleştirdiği aynı araştırmada tüketiciler arasında BNPL kullananların payı %44 seviyesinde iken en son ankette ise bu oran %61’e ulaştı. Bu kullanıcıların %51’i ise son altı ay içerisinde BNPL kullanımının artırdıklarını söyledi.

McCreary, bu durumun sebebi olarak ABD’de yıllık bazda neredeyse %8'u ulaşan enflasyon karşısında Amerikan hanehalkının alım gücünün düşmesi olabileceğini söyledi.

Anket katılımcılarının çoğunluğu, tüm BNPL hizmetlerinde şimdiye kadar en fazla 51 ila 500 dolar arasında borçlu olduklarını bildirdi. Ancak yaklaşık %20'lik katılımcı grubu ise şimdiye kadarki en yüksek bakiyelerinin 1.001 doları aştığını söyledi.

Düşük konut kredisi dönemi bitti

 

Bankacılık sektörü kredi hacmi 5 trilyon 359 milyar lira oldu

 

Kredi ödemeleri dijitalleşti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)