BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM raporu: Süveyş Kanalı üzerinde yük taşımacılığını yüzde 45 azaldı!----

BM raporu: Süveyş Kanalı üzerinde yük taşımacılığını yüzde 45 azaldı!

BM raporu: Süveyş Kanalı üzerinde yük taşımacılığını yüzde 45 azaldı!
30 Ocak 2024 - 10:29 www.finansgundem.com

Süveyş Kanalı, Husi isyancıların Kızıldeniz'deki saldırılarının küresel nakliye sektörüne etkisi giderek artıyor. BM'nin son raporuna göre, son iki ay içinde Süveyş Kanalı'ndan geçen navlun, Husi saldırılarının ardından yüzde 45 oranında düşüş gösterdi.


BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) bu haftaki raporuna göre, Husi isyancıların Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarının nakliye şirketlerini sevkiyatları başka yöne çevirmeye zorlamasından bu yana geçen iki ay içinde Süveyş Kanalı'ndan geçen navlun yüzde 45 oranında düştü.

UNCTAD ticaret lojistiği şefi Jan Hoffmann, nakliye maliyetlerinin halihazırda arttığı, enerji ve gıda maliyetlerinin de etkilenerek enflasyon risklerini arttırdığı uyarısında bulundu.

Hoffmann gazetecilere yaptığı açıklamada çok endişeli olduklarını belirterek "Gecikmeler, daha yüksek maliyetler ve daha yüksek sera gazı emisyonları görüyoruz" diye konuştu.

Denizcilik sektöründeki büyük oyuncular, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan kritik bir deniz ticaret yolu ve Asya ile Avrupa arasında enerji ve kargo için hayati bir deniz yolu olan Süveyş Kanalı'nı kullanmayı geçici olarak durdurdu.

Yemen merkezli Husi isyancılar, Ekim ayında İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Kızıldeniz'de onlarca insansız hava aracı ve füze saldırısı gerçekleştirdi.

UNCTAD'a göre Aralık ayının başından bu yana kanaldan yüzde 39 daha az gemi geçti ve bu da yük tonajında yüzde 45'lik bir düşüşe neden oldu. Bu durum zaten gergin olan deniz ticaret yollarını önemli ölçüde sekteye uğrattı.

Hoffmann, sadece Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle değil, aynı zamanda Ukrayna'daki çatışma ve Panama Kanalı'ndaki düşük su seviyeleri nedeniyle de bir dizi önemli küresel ticaret yolunun sorunlarla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Hoffmann, "Deniz taşımacılığı gerçekten de küresel ticaretin can damarıdır. Bu aksaklıklar jeopolitik, gerginlikler ve iklim değişikliklerine karşı kırılganlıklarının altını çiziyor" dedi.

Süveyş Kanalı küresel ticaretin yüzde 15'ini ve konteyner trafiğinin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştirmektedir. Kanaldan konteyner gemisi geçişleri bir yıl öncesine kıyasla yüzde 67 azaldı. UNCTAD'a göre, sıvılaştırılmış doğal gaz üzerindeki etki en büyük oldu ve sevkiyatlar 16 Ocak'tan bu yana kilit ticaret rotası üzerinden tamamen durdu. (CNN Türk)

Mısır, Süveyş Kanalı’ndan geçişlere zam yaptı

 

Süveyş Kanalı'nda gemi geçişi durma noktasında

 

Husiler bu kez de İngiliz petrol gemisini vurdu

 

Husiler, ABD savaş gemisini vurduklarını duyurdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)