BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBlackRock CEO’su: Ukrayna savaşı küreselleşmenin sonunu getirdi----

BlackRock CEO’su: Ukrayna savaşı küreselleşmenin sonunu getirdi

BlackRock CEO’su: Ukrayna savaşı küreselleşmenin sonunu getirdi
24 Mart 2022 - 14:46 www.finansgundem.com

Yönettiği 10 trilyon dolardan fazla varlıkla dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte küreselleşmenin sonunun gelmiş olabileceğine dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük yatırım şirketi BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dünya ekonomisini yeniden şekillendireceği ve şirketleri küresel tedarik zincirlerinden geri çekilmeye teşvik ederek enflasyonu daha da yukarı çekeceği konusunda uyardı.

Financial Times’ın haberine göre 10 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten BlackRock’ın başındaki Fink, hissedarlarına gönderdiği yıllık mektubunda, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali son otuz yıldır tecrübe ettiğimiz küreselleşmenin sonunu getirdi” ifadelerine yer verdi.

İşgalin ani sonuçları Rusya’nın küresel sermaye piyasalarından soyutlanması biçiminde gerçekleşmişti. Fink gelecekte ise “şirketlerin ve hükümetlerin diğer milletlere olan bağımlılıklarını gözden geçireceğini” öngörüyor. Ünlü CEO, “Bu tablo, şirketleri operasyonlarının daha fazlasını kendi kıyılarına veya komşu bölgelerine kıyıya yaklaştırabilir ve bu da bazı ülkelerden daha hızlı geri çekilmelere neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

“Tedarik zincirlerinin büyük ölçekli bir şekilde yeniden yönlendirilmesi doğal olarak enflasyonist olacaktır" diyen Fink, 10 sayfalık mektubunda işgalin enerji dönüşümünden kripto paralara kadar geniş çaptaki etkilerine işaret etti. Fink ayrıca yatırımcılarını BlackRock’ın işletme kolları ve ana ofislerinin yeniden açılması konusunda bilgilendirdi.

Mektupta ekonomideki değişimlerden zarar görebilecek belirli bir ülkeden bahsedilmedi. Ancak Fink açıklamasında, bu süreçten “Meksika, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri veya güneydoğu Asya'daki üretim merkezlerinin fayda sağlayabileceğini” yazdı. Diğer yatırımcılar, Fink’in bahsettiği son grubun BlackRock'un geçen yıl bir dizi perakende yatırım ürünü piyasaya sürdüğü Çin'in yerini alabileceğini savunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre BlackRock uzunca bir süredir iklim değişikliği konusunu merkeze alan bir yatırım politikası sürdürüyor. Daha önce karbon salınımını azaltma planını açıklamayan şirketleri yönetim kurullarında desteklemeyeceğini açıklayan Fink en son açıklamasında ise iklim değişikliği konusunu ele almak için yatırım yaptığı şirketleri savundu. Fink mektubunda Rusya’nın işgalinin temiz enerjiye geçiş sürecini etkileyeceğini öngörüyor.

BlackRock CEO’su Rus petrolüne ve doğalgazına alternatif kaynak arayışlarının, “kaçınılmaz olarak dünyanın net sıfır emisyona ilerleyişini kısa vadede yavaşlatacağını” öngördüğünü yazdı. Fink, “Uzun vadede son olayların yeşil enerji kaynaklarına olan geçişi hızlandıracağını inanıyorum” ifadelerine yer verdi. Ünlü CEO’nun söz konusu beklentilerini fosil yakıtların maliyetlerindeki artışla birlikte yenilenebilir enerjinin finansal anlamda daha rekabetçi hale gelmesiyle açıklıyor.

İklim aktivistleri yatırımcıların fosil yakıtlardan tamamen kaçınmasını istese de Fink, Ocak ayında baş yöneticilere gönderdiği mektupta bu yaklaşımı reddetmişti. CEO, "BlackRock, müşterilerin enerji geçiş sürecinde yardımcı olmaya kararlıdır. Buna hidrokarbon şirketleriyle çalışmaya devam etmek de dahil. Geçiş sırasında uygun enerji fiyatlarının sürekliliğini sağlamak için, doğalgaz gibi fosil yakıtların geçiş yakıtı olarak kullanılması önemli olacaktır" diye yazmıştı.

Fink, kripto para birimleri hakkındaki ise Ukrayna savaşının "dijital para birimlerini hızlandırma üzerindeki potansiyel etkisine” dikkat çekti. BlackRock CEO’su “Özenle tasarlanmış küresel bir dijital ödeme sistemi, kara para aklama ve yolsuzluk riskini azaltırken uluslararası işlemlerin çözümlenmesini artırabilir" ifadelerine yer verdi.

Fink yatırımcı mektubunda, artan müşteri ilgisi nedeniyle BlackRock'un dijital para birimlerini ve ardındaki temel teknolojiyi incelediğini söyledi.

Finans çalışanları güvenilmez mi?

 

Fon yöneticileri doğru zamanı bulamıyor

 

FED gelişen ülke piyasalarını mı vuracak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)