BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBiz yapamazsak başkası yapamaz----

Biz yapamazsak başkası yapamaz

Biz yapamazsak başkası yapamaz
07 Mart 2013 - 12:02 www.finansgundem.com

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 3. havalimanıyla ihalesiyle ilgili iddialı açıklamalarda bulundu

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 3. havalimanı ihalesine ilişkin, Nisan ayı içerisinde ihaleye girip girmeyeceklerine karar vereceklerini belirterek, ''En şanslı bizim olmamız gerekir. Biz yapamıyorsak bir başkasının yapabilme şansının daha az olduğunu düşünüyorum'' dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Akın, 3. havalimanı ihalesine ilişkin, ''Nisan ayı içerisinde ihaleye girip girmeyeceğimize karar vereceğiz'' dedi.
Akın, bu süreçle ilgili 2-3 aydır çok yoğun şekilde çalışıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: ''TAV İnşaatın önemli bir kadrosu bu konuyla ilgileniyor ve saha çalışmaları da yapıyor. Bizim bu konudaki tecrübemiz ve tecrübe sahibi olan çalışanlarımız en doğru fizibiliteye çıkaracaktır. Şu anda 11 havalimanı işletiyoruz ve sadece inşaatını yaptığımız havalimanlarıyla birlikte 20'ye yakın büyük havalimanının inşaatına imza atmış bir firmayız. Yap-işlet-devret uygulamasından dolayı Devlet Hava Meydanları bizim ortağımız sayılır. THY da en büyük müşterimiz olduğu için o da bizim ortağımız sayılır. Bu anlayış içerisinde çalışıyoruz. İhale Mayıs ayında ve ihaleye girip girmeyeceği belli olur.''
Devlet Hava Meydanları ve hükümetin ihalenin bu yıl içerisinde yapılması konusunda kararlı olduğunu anlatan Akın, ''Bu yılın ikinci çeyreğine varmadan durum netleşir. En şanslı bizim olmamız gerekir. Biz yapamıyorsak bir başkasının yapabilme şansının daha az olduğunu düşünüyorum. Bunu sadece kadrolarıma bakarak söylüyorum. Ortağımın tutumu da çok pozitif, hiçbir sıkıntımız yok'' diye konuştu. İstanbul'un 3. havalimanı için belirlenen yerin uygun olup olmadığına ilişkin soru da Akın, ''Bu konuda en son söz söyleyecek insanlardan biriyim. Hakikaten bildiğimiz bir konu değil, yer seçimi konusunda fikir yürütebilecek insanlar değiliz. Ortalıkta konuşulan bir takım serbest atışlar var. Devlet Hava Meydanları'nın derinlemesine bir araştırma yaptığı kanaatindeyim. Gelişi güzel bir şey olamaz'' yanıtını verdi.
Barış sürecinde herkes bir yerine iki yatırabilir
Çözüm sürecine ilişkin bir soruya da Akın, istikrarın ekonominin en önemli dama taşı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Eğer istikrar olmazsa ekonomide ne yaparsanız yapın gerekli ivmeyi sağlayamazsınız. İstikrarın kısa vadeli, gelip geçici de olmaması lazım. İstikrarın uzun vadeli olması son derece önemlidir. Türkiye 10 yıllık istikrarın semeresini almaktadır. Siyasetteki istikrar ekonomiye yatırım yapanlarda hem içeride hem dışarıda rahatlık sağlıyor. İlerisini görebildikleri yerde bilhassa yabancı sermaye yatırım yapmak için müracaat ediyor. Küçülecekseniz bile önünüzü görebilmeniz gerekir. Bu da bir istikrardır. Zaman zaman programın nasıl cereyan edeceğini hükümet yetkililerince, özel sektör, STK'larca açıkça ifade edebiliyor olması da istikrardır. Türkiye'de içeride yatırım yapacak yatırımcıları da rahatlatır. Bu rahatlık içerisinde ekonominin sıhhatli gitmemesi için hiçbir neden yoktur. Sağlanacak bu barış süreci yeni bir istikrar demektir. Herkes bir yatıracağına iki yatırabilir. Ben siyasetten de çok ümitliyim.''
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, çözüm sürecine ilişkin, istikrarın ekonominin en önemli dama taşı olduğunu belirterek, ''Sağlanacak bu barış süreci yeni bir istikrar demektir. Herkes bir yatıracağına iki yatırabilir'' dedi
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 3. havalimanı ihalesine ilişkin, Nisan ayı içinde ihaleye girip girmeyeceklerine karar vereceklerini belirterek, ''Bu konuda en şanslı bizim olmamız gerekir. Biz yapamıyorsak bir başkasının yapabilme şansının daha az olduğunu düşünüyorum'' dedi. Yunanistan'daki özelleştirme programlarına dahil olmayı düşünüyoruz. Yunanistan'daki özelleştirmeleri takip edebiliriz. Orada küçük ya da büyük bir şeyi almamız, oraya dahil olmamız sürpriz sayılmamalı'' dedi.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye'nin bu yılki büyüme rakamlarına ilişkin her ne kadar yüzde 3-3,5 dolaylarında bir rakam ifade edilse de yılın ikinci yarısında ciddi bir sıçrama yaşanacağını ve yüzde 5-5,5 büyüme yakalanacağını düşündüğünü belirtti. Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Hamdi Akın, geçen yılın sadece kendileri için değil, tüm Türkiye için iyi geçtiğini söyledi.
Türkiye'nin ekonomik programını geçen yıl çok dikkatli bir şekilde sürdürdüğünü belirten Akın, ''Hükümetin, Hazine'nin programı, Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar ve iş adamlarının buna uyum göstermesi 2012'nin başarıyla kapatılmasını sağladı. Geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde 2012 yılının özelliği, böylesine bir koordinasyonun hem özel sektör hem de bağımsız bir Merkez Bankası ve hükümete ait bir maliye politikasının birlikte yürütülmesinin en güzel örneklerinden biri olmasıydı. Ufak tefek eleştiriler olsa da hem bizler hem ülke açısından gayet başarılı bir yıl geçirdik. 2013'ün de aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum'' dedi. Bu yılın ilk aylarına bakıldığında ufak tefek küçülme varmış gibi görünse de Mart ayından sonra Türkiye'nin yeniden büyüme rakamını yakalayacağını dile getiren Akın, ''Bu sene her ne kadar yüzde 3-3,5 dolaylarında bir rakam ifade edilmiş olsa da yılın ikinci yarısında ciddi bir sıçrama yaşanacağını ve yüzde 5-5,5 büyüme yakalanacağını düşünüyorum'' diye konuştu.
Arap Baharı
Ortadoğu bölgesindeki yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akın, Arap Baharı sebebiyle Libya'daki havalimanı yatırımlarının yarım kaldığını, Libya hükümetinin şu anda parasal sıkıntıları olduğunu ancak alacaklarının bir gün ödeneceğini söyledi.
Libya ile daha önce de benzer bir durumun yaşandığını hatırlatan Akın, ''Libya, belli ambargolar sonucunda ödeme sıkıntısına düşmüş ve paraların tahsil edilmesi yaklaşık 10 yıl sürmüştü. Eskiden olan ekonomik sıkıntıydı. Bu sefer Libya yeniden şekilleniyor, kurumlarını yeniden kuruyor. Ben böylesine bir süreç almasını anormal karşılamıyorum aslında'' dedi.
Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerdeki yatırımlarının devam edeceğini ifade eden Akın, ''Alabildiğimiz risk miktarı burada son derece önemli. Bunlar iş hayatında alınan risklerdir. Eğer bu riskleri almazsak bizden sonra oralara hiç giden olmaz. Bazı zararlar mutlaka olabilecek. Ama bu pazarlar hep var olacak. Ölçülü riskleri alıp devam edeceksiniz. Aksi takdirde daha sonra ortaya çıkan fırsatlardan istifade edemezsiniz'' diye konuştu.
Enerjide ya kuşsunuz ya deve kuşusunuzdur
''Enerjide ya kuşsunuz ya deve kuşusunuzdur. İkisinin arasında bir yerde olmak çok zor'' diyen Hamdi Akın, enerjinin entegre bir iş olduğunu kaydetti.
Enerjinin şu anda üretim kısmında yer aldıklarını ve bu alandaki varlıklarını sürdürmeyi hedeflediklerini dile getiren Akın, ''Bizim aşağı yukarı 18 tane bitmiş HES'imiz oldu. Bu yıl sonu itibariyle çalıştırdığımız 200 megavatt HES'imiz olacak. Laleli barajımıza başlayacağız. Onun arkasından, 500 megavat başvurusunu yaptığımız lisansımız var. Onu 2 misline çıkarmayı planlıyoruz. Mersin'de doğalgaz santrali kuruyoruz. Sanırım bu senenin içerisinde temellerini atarız onun da... 1.000 megavat civarı olacak. Çıkacak lisansa göre yapacağız onu da...'' ifadelerini kullandı. Akın, Isparta Devlet Hastanesi ihalesini almalarında, projenin değişik bir modelle yapılmış olmasının ilgilerini çektiklerini söyledi.
Bu tür değişik modellerin içerisinde olmayı isteyen bir kuruluş olduklarını belirten Akın, o nedenle ufak model de olsa, nasıl çalıştığını görmek açısından Isparta'yı tercih ettiklerini dile getirdi. Diğer projelerin iddialı ve büyük yatırımlar olduğunu vurgulayan Akın, ''Biz o kadarına cesaret edemedik. Ama ufak bir modelle, Isparta'yla, bu işin içerisinde olmaya çalıştık. Bizim başladığımızdan daha değişik noktalara geldi, kira modeline döndü bu sistem. Bu da sağlığın bir alt yapısıdır. Bu yüzden bu alanda olmamız sürpriz değil'' dedi.
Yapılacak daha bir çok hastane ihalesi olacağını anımsatan Akın, Akfen İnşaat'ın bazılarında görülebileceğini, biraz daha detaylara çalıştıktan sonra bu tür yatırımlara devam edebileceklerini ifade etti. Akın, şu anda faaliyet yürüttükleri alanlara ilişkin yatırımlarını hepsinin içinde yer alabileceklerini ama bunlar dışında bir sektörü düşünmediklerini de sözlerine ekledi.
Fenerbahçe başkanlığı gibi düşüncem yok
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Fenerbahçe'ye Başkanlık gibi bir düşüncesi olmadığını belirterek, ''Ayrıca şuanda zaten Fenerbahçe'nin başkanı da var'' dedi. Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Akın, Fenerbahçe başkanlığını düşünüp düşünmediğine ilişkin soruya karşılık, Fenerbahçe Başkanlığı gibi bir niyeti olmadığını defalarca açıkladığını söyledi.
Başkanlık gibi bir düşüncesi olmadığını vurgulayan Akın, sözlerine şöyle devam etti:''Ayrıca şuanda zaten Fenerbahçe'nin başkanı da var. Ben Fenerbahçe'de çoklu bir değişiklik olması gerektiğine, aslında sadece Fenerbahçe'de değil tüm spor kulüplerinde köklü bir değişikliğin yapılması gerektiği bir dönemden geçtiğimize inanıyorum. Yani bu fırsat ilk defa Fenerbahçe'nin ayağına gelmiştir. Fenerbahçe, bu konuda iyi bir liderlik yapabilir. Bu fırsatı iyi değerlendirebilir. Bu değişikliği kendisi yapıp ondan sonra da diğer kulüplere de örnek teşkil edebilir. Ve bunu da birkaç kez gazetelerde nasıl düşündüğümü anlattım. Tekrar anlatıp tekrar gündeme gelmek de istemiyorum. Bu sebeple köklü bir değişikliğin olması gerektiğine inanıyorum hepsi bu kadar.''Akın, twitter üzerinden gelen Fenerbahçe başarılı yönetiliyor mu sorusu üzerine, ''Yani böyle bir soru olduğuna göre, siz cevap verin'' dedi. Akın, Galatasaraylılar'ın Hamdi Akın'ın başkan olmasını istemediklerinin belirtilmesinin üzerine ise ''Gelen gideni aratır'' ifadelerini kullandı
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)