BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBiden zaferi, anlaşmasız Brexit’i önleme baskısı yarattı----

Biden zaferi, anlaşmasız Brexit’i önleme baskısı yarattı

Biden zaferi, anlaşmasız Brexit’i önleme baskısı yarattı
09 Kasım 2020 - 17:39 www.finansgundem.com

Boris Johnson, Biden zaferiyle baskı altında kaldı. Avrupa Birliği’yle anlaşmaya varılamamasının, ABD ile olan ilişkileri zedeleyeceğinden endişeleniliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, şimdi Avrupa Birliği’yle bir Brexit anlaşmasına varma konusunda daha da baskı altında. AB’yle anlaşmaya varılamamasının, demokrat bir yönetim altındaki ABD ile olan ilişkileri zedelemesinden endişe ediliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Boris Johnson, Biden’ın başkanlığının ABD ve İngiltere arasındaki ilişkiler için anlamını analiz ederek değerlendirme yapıyor. Değerlendirme kapsamındaki konular arasında, Brexit, iklim değişikliği, Ortadoğu, Çin ve NATO bulunuyor.

Ancak Cumartesi günü Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasındaki telefon konuşması, Johnson’ın, “birçok alanda önemli farklılıklar mevcudiyetini koruyor” ifadesiyle sona erdi. Bunun ardından her iki tarafta da, anlaşmasız bir ayrılığa doğru gidildiği yönünde endişeler artış gösterdi. 

Avrupa Birliği taraftarı muhafazakarlar ve diplomatlar, anlaşmasız bir ayrılığın, Londra ve Washington arasında erken ve ciddi bir gerilim yaratabileceğinden ve dolayısıyla iki ülke arasındaki özel ilişkiyi riske atabileceğinden endişeli. Biden, Brexit’e yönelik itirazlarını dile getirmiş, Avrupa’nın entegrasyonu ve Hayırlı Cuma Anlaşması konularında desteğini ifade etmişti.
Aile kökleri İrlanda’ya dayanan Biden, anlaşmasız bir Brexit’in Hayırlı Cuma Anlaşması’nı tehdit altına alması durumunda, Brexit sonrası ABD ve İngiltere arasında bir ticaret anlaşması olmayacağını açıkça belirtti.

 Biden’ın anlaşmayı tehdit eden riske dair duyduğu endişe, Johnson’ın son dönemde iç pazar yasasını ısrarcı bir şekilde çıkarmasıyla yükseliş gösterdi. Birçok kişi, hamleyi Brexit’in İrlanda’daki barışın üzerinde tutulması olarak algıladı.

The Guardian’ın haberine göre, muhafazakar parti Tories üyeleri ve Avrupa Birliği taraftarı diğer üyeler, ABD ve İngiltere arasında, Brexit’in ardından imzalanacak bir ticaret anlaşmasının, Biden yönetiminde, Trump’ın başkanlığına kıyasla daha düşük ihtimal taşıdığını söylüyor.

Üst düzey diplomatlar, Biden’ın İngiltere’den önce, Avrupa Birliği ve ABD arasında yapılacak bir ticaret anlaşmasına öncelik verebileceğini de söylüyor. Bunun nedeni, 27 ülkenin üye olduğu blokla, ABD’nin ilişkilerinin, Donald Trump’ın başkanlığında darbe almış olması.

Cumartesi akşamı, Johnson’ın kabineden eski arkadaşı Baroness Nicky Morgan, Biden’ın İngiltere’nin, NATO, Ortadoğu ve iklim değişikliği gibi dış ilişkileri konusunda, Trump’tan daha iyi bir müttefik olabileceğini söyledi. Ancak Brexit konusunun dikkatle ele alınması gerekiyor.

Biden’ın Kuzey İrlanda’daki barış konusunda yaptığı uyarıları değerlendiren Morgan, “bence Johnson, Biden’la yaptığı ilk konuşmanın Kuzey İrlanda’yla, Brexit’le ve anlaşmasız ayrılıkla ilgili olmasını istemeyecektir. Bir anlaşmaya varmış olmak, bu ilk konuşmayı oldukça kolaylaştıracak” dedi. 

Eski Kabine Bakanı Damian Green, “bir çok nedenle, anlaşma, anlaşmanın yokluğundan daha iyi. Ancak Biden, ABD ve İngiltere anlaşmasına, İngiltere’nin AB’yle bir anlaşması olması halinde daha sıcak bakacaktır” dedi.

Hem Brüksel, hem de İngiltere Başbakanı Johson, Von der Leyen’le yapılan telefon konuşmasının ardından Brexit müzakerelerinin, kararlı bir görüşme haftasının öncesinde durduğunu açıkça belirtti. Telefon konuşmasının öncesinde, balıkçılık haklarıyla ilgili, beş yıllık bir geçiş anlaşmasına yönelik işaretler vardı. Avrupa Komisyonu Başkanı ve İngiltere Başbakanı, telefon konuşması sonrasında, AB’nin İngiliz sularına erişimi ve adil rekabet konularında tartışmalı alanlar olduğunu ifade etti.

Von der Leyen, paylaştığı tweet’te, “bir miktar yol katedildi, ancak büyük farklılıklar mevcudiyetini koruyor” ifadesini kullandı. İngiliz hükümetinden yapılan açıklama, AB’nin Baş Müzakerecisi Michel Barnier ve İngiliz mevkidaşı David Frost arasında görüşmelerin yeniden başlamasıyla, “çabaları ikiye” katlama ihtiyacını vurguladı.

Cumartesi günü yapılan telefon konuşmasının ardından, İngiliz hükümet sözcüsü, “Başbakan son müzakerelerde bazı gelişmeler kaydedilse de, adil rekabet ve balıkçılık gibi birçok alanda önemli farklılıkların mevcudiyetini koruduğunu ifade etti” dedi. Açıklamasının devamında, 

“Başbakan ve Başkan, müzakere ekiplerinin gelecek hafta Londra’da görüşmelere devam edeceği ve anlaşmaya varmak için çabaları ikiye katlayacağı konusunda anlaştı” ifadesini kullandı.

Müzakereler bir karar aşamasına yaklaşıyor. Ancak Barnier, geçtiğimiz hafta müzakerelerin, anlaşma için doğru yolda olmadığını söyledi ve bu haftanın anlaşma için ortak zemin bulunması yönünde son şans olduğunu ifade etti. Ancak, balıkçılık konusunda beş yıllık bir geçiş anlaşmasına yönelik işaretler olduğu anlaşıldı.

Barnier diplomatlara yaptığı açıklamada, balıkçılık konusundaki fikir ayrılığının, kotalar ve erişim alanları konularından kaynaklandığını, Fransa ve İrlanda’nın bu bölgede yüzyıllardır balıkçılık yapıldığına işaret ettiğini söyledi. Bir kaynağa göre, AB, anlaşmaya varabilmek için Johnson’ın İngiltere’deki siyasi sorunlarının üstesinden gelmesine yardım etmeye çalışıyor. Ancak, kota konusundaki şartlar, Brüksel’in anlaşmayı üye ülkelere kabul ettirebilmesi için çok sert kaldı.

Londra finansı bir günde 9 milyar euro kaybedecek

 

Avrupa ABD’yle ilişkilerin geleceği için rahat bir nefes aldı

 

Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)