BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBerat Albayrak'tan Başçı'ya 'Açık Mektup'----

Berat Albayrak'tan Başçı'ya 'Açık Mektup'

Berat Albayrak'tan Başçı'ya 'Açık Mektup'
07 Nisan 2014 - 13:08 www.finansgundem.com

Berat Albayrak Sabah Gazetesi’ndeki ‘köşe’sinde yayınladığı ‘Açık Mektup’la, Merkez Bankası’na sert çıktı

Genel seçim havasında geçen, iptal başvurularıyla tansiyonu yükselen yerel seçim gerginliğini geride bırakan Türkiye’nin yeni gündemi faiz. Faizi ‘gündem’ yapan ise Başbakan Erdoğan. Geçtiğimiz hafta Azerbaycan’a uçarken İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında faizi yükselten Merkez Bankası'na olağanüstü toplanarak faiz indirmesi çağrısında bulunan Başbakan’a ilk tepki bilindiği gibi piyasalardan gelmiş, dolar kuru hızla yükselmişti.

Bugün ise medyanın gündemine iki ilginç çıkış hakim oldu. İlki, Londra zirvesinde yabancılara “Faiz kararında geri adım atmama” sinyali verdiği öne sürülen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın bugün dile getirdiği, “Faiz indirimleri ne zaman başlar bunu PPK belirler ama ileride faiz indirimi yönünde ölçülü adımlar atılabilir" sözleri oldu.

İkincisi ise çok daha ilginç bir ses, çünkü sahibi Başbakan’ın damadı. Berat Albayrak, Sabah Gazetesi’ndeki köşesinde, Başbakan’a destek verirken, Erdem Başçı başkanlığındaki Merkez’in aldığı Faiz kararını ‘çok dramatik’ olarak yorumladı, sordu: “Yoksa eski statükonun son kalesi orası mı?" Ve can alıcı eleştiri okunu fırlattı: “Kurum kendini revize etmedikçe, Türkiye'yi hakiki manada büyüten farklı ölçekteki birçok sanayici esnaf vb. tarafından, 'Bu zevat akademik sığlık ve statükonun dışında olaylara bakamadıklarından, klasik ezberlerden ve rant ekonomisini desteklemekten başka karar alamazlar' türünde eleştiri oklarına hedef olmaktan kurutulamayacağa benziyor.”

İşte ekonomi dünyasının ilgiyle okuduğu Berat Albayrak’ın “Açık Mektup” yazısı…
 
Açık mektup!
 
Müthiş bir direnç süreci başladı tekrar, faiz aşağı faiz yukarı! Bundan yaklaşık 2.5 ay önce Merkez Bankası çok dramatik bir adımla ekonomi tarihimizde unutulmayacak bir karara imza attı. Her ne kadar alınan karara ve gerekçelerine hem inanmayıp hem de katılmasam da, öncesinde atılması gereken adımların hepsinin atılıp atılmadığı hususunda ikna olmasam da, o dönem ülkenin bir şekilde içine sokulmaya çalışıldığı belirsizlik ortamından dolayı birçok kişi gibi sessizce saygı duymak durumunda kalmıştım.

Artık doğru veya değil bu gerekçelerin çoğunun ortadan kalktığı gayet aşikârdır. Seçim sürecinin oluşturduğu belirsizliğin nihayete ermesi, istikrarlı bir sürecin sağlam bir zeminde tekrar eleştirel bir ortama mahal vermeden ortaya çıkmış olması ve daha birçok nedenden ötürü yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açmıştır.

İktidar partisinin yakın dönem siyasi tarihimizin en yüksek yerel seçim oranını yakalamasıyla, Türkiye'de 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşecek iki seçime yönelik risk algısı elimine olmuş, güven ve istikrar ile ilgili endişeler ortadan kalkmıştır. 

Bu resimde 1 puanlık faiz artışının yıllık maliyetinin yaklaşık 4.5 milyar TL olduğunu artık herkes biliyor. Ülkenin tırnaklarıyla kazıyıp biriktirdiklerini kepçeyle sağa sola saçamazsınız. Bu milletin sahip olduğu zenginlikleri hak etmeyenlerin layık olmadıkları şekilde almalarına ortam hazırlayamazsınız.

Para kurulu üyelerine şunu önemle tavsiye ederim; bulundukları kurumdan daha sık dışarıya çıkmalı, daha çok esnaf ve ticarethaneyi ziyaret etmeli, halden anlamalı, klişe ezberlerden sıyrılmalı, ekonomi olmanın temel dinamiklerini kitabın sayfalarından ziyade hayatın global anlamda yaşayan gerçeklerinde daha çok aramalı ve kararlarını bu bağlamda almalıdırlar.

Acaba bu kurumu son yıllarda temelleri teker teker yıkılan statükonun son kalesi olarak mı görmeliyiz? Zira havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez, kapısından dahi geçen aynı makamı okumaya başlamaktadır.

Kurum kendini revize etmedikçe, Türkiye'yi hakiki manada büyüten farklı ölçekteki birçok sanayici esnaf vb. tarafından, "Bu zevat akademik sığlık ve statükonun dışında olaylara bakamadıklarından, klasik ezberlerden ve rant ekonomisini desteklemekten başka karar alamazlar" türünde eleştiri oklarına hedef olmaktan kurutulamayacağa benziyor. 

Lafı eğip bükmeye gerek yok; artık kurumu statükonun son kalesi olarak görmüyorlarsa, kendilerinden beklenen, bu anlatılanlar ışığında tekrar normalleşme için ekonomiyle ilgili gereken adımları atmaları, özellikle piyasa faizlerini mevcut ekonomi stratejisiyle uyumlu bir şekilde hızlıca düşürme yönünde hareket etmeleridir. (BERAT ALBAYRAK-SABAH GAZETESİ)
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Akıllı Yatırımcı07 Nisan 2014 14:29

    TCMB nin bağımsızlığından rahatsızlık duyanlar şunu bilsinler ki bu çok acı tecrübeler sonucunda varılmış bir olgudur..Bunu tarumar ederseniz, siz de aynı akıbeti paylaşırsınız..Yabancı yatırımcı kredibiletinin kalmadığını görürse pılısı pırtsını toplar gider, benden söylemesi..

  • can07 Nisan 2014 14:20

    öütme makinasında ne öğüttün sen damat paşa