BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBeklentileri aşan enflasyon sonrası kur ve faiz ne olur?----

Beklentileri aşan enflasyon sonrası kur ve faiz ne olur?

Beklentileri aşan enflasyon sonrası kur ve faiz ne olur?
05 Temmuz 2021 - 10:56 www.finansgundem.com

İnfo Yatırım tarafında hazırlanan enflasyon değerlendirmesinde beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri sonrasında dolar ve TCMB faiz beklentileri açıklanıyor.

Haziran ayında TÜFE %1,50 olan beklentilerin üstünde %1,94 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Mayıs’taki %16,59 seviyesinden Haziran ayında %17,53’e yükseldi.

ÜFE ise aylık bazda %4,01 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %38,33 seviyesinden Haziran ayında %42,89’a yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında, ev eşyası %4,50, eğlence ve kültür %4,46, lokanta ve oteller %3,82 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren tek grup %0,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %8,84 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %8,12 ile ağaç ve mantar ürünleri ve %7,46 ile elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı gruplarında gerçekleşirken, düşüş gösteren grup olmadı.

İnfo Yatırım analizinde bu veriler ışında şu değerlendirmeleri yaptı:

Dolar/TL’de görünüme baktığımızda Haziran ayında rekor tazeleyen ve ayı %2 yükselişle kapatan Dolar/TL kuru, Temmuz ayına sakin başladı.  Kur 8,70 seviyesinde dengelense de bugün 8,66’ya kadar gerilemişti. Beklentilerden üstte gelen enflasyon verisi sonrası Dolar / TL tekrar 8,70 seviyesine yükseldi. Küresel piyasalarda dolar Cuma günü Tarım Dışı İstihdam verisine odaklanmıştı. Beklentilerden yukarıda gelen Tarım Dışı sonrası piyasalar pozitif etkilendi. ABD Dolar Endeksi 92,30 üzerinde seyrediyor. Bu da gelişmiş ve gelişen ülke paralarının tamamı karşısında baskı yaratıyor.

TCMB’nin 14 Temmuz’da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını, pandemi ile gerçekleşen normalleşme adımları, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. Son TCMB Toplantısında TCMB Faiz Kararını sabit bırakmıştı. Karar metninde ''Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir' ' cümlesi dikkat çekmişti. Bu kapsamda bir sonraki PPK’da faizde değişiklik olacağını düşünmüyor, enflasyonda belirgin bir düşüş görülmekle birlikte son çeyrekte faiz indirimi beklentilerimizi artırmış bulunmaktayız.

Enflasyon rakamları beklentileri aştı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Frida05 Temmuz 2021 12:29

    Enflasyon palavralarıyla halkı kandırmanın hiçbir faydası yok tek yol IMF ile anlaşıp faizleri gerçek enflasyonun üzerinde yüzde altmışlara çıkarmak Türk parasını döviz karşısında değerlendirip yapılacaklar için zaman kazanmaktır yoksa böyle ilimin bilimin aklın dışında arap doğmalarıyla çözüm aramak felakettir tarihteki an itibari ile

  • Bika05 Temmuz 2021 11:09

    İmalat enflasyonu TÜFE'ye daha yansımadı.