BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK tüketiciyi koruyacak----

BDDK tüketiciyi koruyacak

BDDK tüketiciyi koruyacak
04 Ekim 2013 - 07:59 www.finansgundem.com

Gelirine bakmaksızın 'herkese kart herkese kredi' dönemi sona eriyor. BDDK, bankalara yönelik 'radikal' adımlara hazırlanıyor

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, tüketicileri bankalar karşısında korumak için dünya örneklerini incelediklerini, iyi örnekleri Türkiye'ye getirme konusunda kararlı olduklarını söyledi. Öztekin, "Güney Afrika'da yoksul, geliri düşük vatandaşlara kredi kullandıran, kredi kartı veren bankalar, borç ödenmeyince bu kişilere icra gönderemiyor. Bununla bankaların her önüne gelene kredi kullandırması ya da kredi kartı vermesi önleniyor. Biz de dünyadaki iyi örnekleri Türkiye’ye getirme konusunda kararlıyız” dedi.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, bankaların tüketici dostu olmaları için bir dizi adım attıklarını, önümüzdeki süreçte de bunların devamının geleceğini söyledi. Kredili mevduat hesapları, faiz dışı alınan işlem ücretleri gibi konularda tüketicilere ek maliyet bindiren bankaları cezalandırdıklarını anlatan Öztekin, "Öyle 5 lira 10 liralık kart aidatlarıyla değil büyük meblağlar tutan işlerle uğraşıyoruz” dedi. Yoksul vatandaşlara kredi ve kredi kartı veren bankalara da sürpriz hazırladıklarını açıkladı.
Başkan Öztekin, tüketicileri bankalar karşısında korumak için dünyanın çeşitli ülkelerindeki uygulamaları incelediklerini söyledi. Güney Afrika’da tüketiciyi koruma amaçlı uygulanan yöntemi anlatan Öztekin, “Örneğin bu ülkede yoksul, geliri düşük vatandaşlara kredi kartı veren, kredi kullandıran bankalar, borç ödenmeyince bu kişilere icra gönderemiyor. Böylece bankaların her önüne gelene kredi kullandırması ya da kredi kartı vermesi önleniyor. Bankaların daha seçici olmaları sağlanıyor. Biz de dünyadaki iyi örnekleri Türkiye’ye getirme konusunda kararlıyız” dedi. 
BODRUM'DA LAHMACUN YANLIŞ ANLAŞILDI!
Ankara Sanayi Odası ile Ekonomi Bakanlığı'nın başkentteki büyükelçiler onuruna verdiği resepsiyonda bir grup gazeteciyle sohbet eden Mukim Öztekin'e, "BDDK, vatandaş nezdinde biraz bankalardan yana bir kurummuş gibi algılanıyor. 3 liraya lahmacun da var, 50 liraya da. Bodrum'da yerseniz 50 lira' sözleriniz de bu algıyı biraz perçinledi galiba" anımsatması yapıldı.
Kamuoyunda yanlış anlaşıldıklarını oysa göreve geldiği günden itibaren tüketici lehine bir dizi adım attıklarını, BDDK bünyesinde Tüketici Dairesi kurulduğunu söyledi. Bir banka hakkında gelen şikayeti, sadece şikayet sahibiyle sınırlandırmayıp, o konudaki tüm yanlışların düzeltilmesini sağladıklarını anlattı. Örneğin kredili mevduat hesaplarından yapılan haksız kesinti şikayeti geldiğinde, sadece şikayet sahibine değil bu kesintinin yapıldığı tüm hesap sahiplerine iade yaptırdıklarını söyledi.
BANKALARA CEZA YAĞDIRDIK
Başkan Öztekin, kredi kartı aidatları ile işlem ücretleri konusunda alınacak yeni kararlar için Meclis gündemindeki Tüketici Yasa Tasarısı’nın çıkmasını beklediklerini ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz bu arada tüketicileri ve iş dünyasını bankalar karşısında korumak için sessiz sedasız işlemler yapıyoruz. Örneğin vatandaşa haber vermeden kredili mevduat hesabı açan bankaları tespit edip her birine ceza yağdırdık. Üstelik bu mağduriyetleri önlemek için şikayetleri bile beklemedik. Bu hesapları rızasız açan bankaların tümünü cezalandırıp vatandaşın uğradığı zararı telafi etmelerini sağladık. Bu önemli işlerimizden vatandaşın haberi bile olmadı” dedi.
 ZİRAAT ADIYLA FAİZSİZ BANKACILIK OLMAZ!
"Ziraat Bankası ve Halkbank’ın faizsiz bankacılık yapmaya karar vermesi halinde, ismi Ziraat Katılım Bankası mı olur" sorusuna Öztekin, bunun uygun olmayacağını, ayrı bir yapı ve bu isimleri çağrıştırmayacak şekilde ayrı bir isimle sisteme dahil olmalarının daha doğru olacağını belirtti. Ziraat ya da Halkbank'ın katılım bankası kurması durumunda 300 milyon dolarlık ödenmiş sermaye şartını yerine getirmeleri gerektiğini, kamu bankası da olsa hiçbir bankaya ayrıcalık tanınamayacağını söyledi. Faizsiz bankacılığın sadece Körfez parasını Türkiye'ye çekmek açısından düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Öztekin, Türkiye'de de insanların çok büyük bir kısmının 'faiz' gerekçesiyle bankacılık sistemine girmediğine dikkat çekti. Yastık altı tasarrufların da sistemi çekilmesi açısından katılım bankacılığının gelişmesinin önemli olduğunu söyledi.
KURUMDA MAAŞ SORUNU!
BDDK başkanı başta olmak üzere kurum çalışanları arasında yaşanan maaş farklılıkları sorununun devam edip etmediği sorusuna ise Öztekin, devam ettiği yanıtını verdi. Kendisinin kurum içerisinde en düşük maaşı alan çalışanlardan biri olduğunu, ücretlerin yükseltilmesi konusunda bir çalışma olmadığını söyledi. TMSF'den kuruma geçişte maaşının yarı yarıya düştüğünü belirten Öztekin, ancak bu makamların maaş için değil, hizmet için yapılacak yerler olduğunu vurguladı. Mukim Öztekin, “Maaşı yükseltmek mümkün olmayınca yönetim kurulu üyeliği formülü geliştirildi. Bazı kamu kurumlarında yönetim kurulu üyeliğim olacak. Böylece düşük maaş sorunu bir nebze giderilebilecek” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)