BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringBDDK, faktoring ile ilgili neden net değil?----

BDDK, faktoring ile ilgili neden net değil?

BDDK, faktoring ile ilgili neden net değil?
06 Ağustos 2009 - 13:09 www.finansgundem.com

BDDK, faktoring şirketleriyle ilgili bir dizi düzenleme yaptı. Bazı şirketlerin lisansları bile iptal edildi. Ancak BDDK bu konuda kamuoyunu tam olarak aydınlatmıyor. Acaba neden?

Uzunca bir süredir faktoring sektörünün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) bağlancağı söyleniyor. Hatta bu konuda bazı adımlar atıldı bile. Ancak BDDK'nın bu sektöre yönelik gerekli disiplini sağladığı ve bu bu konuda kamuoyunu tam olarak bilgilendirdiğini söylemek mümkün değil. Neden? İşte gerekçeleri... 5411 sayılı bankalar yasası ile yalnız düzenleme ve denetleme yetkisi verilen faktöring şirketlerinin ana yasası hala 90 sayılı ödünç para verme ile ilgili KHK'dir.(kuruluş ve kapatılma koşulları bu khk ye tabidirler) Bu nedenle nisan ayında faktoring şirketleri ile ilgili yasa tasarısı TBMM ne sevk edildi. 5411 sayılı yasaya istinaden yönetmelik çıkaran BDDK, 90 sayılı khk ne göre hazine müsteşarlığından faaliyet izni almış faktoring şirketlerinin yeni yönetmeliğe göre intibak süresini 2 yıl olarak balirledi. Fakat hala intibakını sağlayamadığı halde faaliyetini devam eden faktoring şirketleri bulunduğu iddia edeliyor. 2007 ve 2008 yılında intibaklarının sağlanması için BDDK, bankalar yeminli murakıplarına faktoring şirketlerini denetletti ve bu denetcilerin raporlarına göre bazı faktoring şirketlerinin faaliyet izinlerini iptal ettti. Ancak BDDK nedense bu konuda resmi bir açıklama yapmadığı gibi bddk nın web sayfasını incelediğinizde intibakını sağlayan veya hala intibak işleri bitmediği halde faaliyetini devam ettiren şirketler konusunda bilgilendirme yok. Diğer bir husus ise,denetimden geçen faktoring şirketlerine web sayfası zorunluluğu yanında, web sayfalarında finansal raporlarının yayınlanması mecburiyeti getirilmesi. ancak birçok şirket hala finansal raporlarının yayınlamıyor. Yani bu kurala uymuyor. Örneğin Deniz Faktoring ile Doğan Faktoring gösterilebilir. web sayfasını inlecendiğinde finansal raporları yayınlamadığı gibi Doğan Faktorin'in doğan medya grubunun dışında müşteri kabul etmediği anlaşılıyor. Sonuç olarak BDDK'nın bu sektör ile bilgileri kamuoyunda paylaşması gerekiyor. Finans sektörü ile ilgili herkes bu bilgilere birinci elden ulaşmak istiyor. (Örneğin BDDK halen faaliyette olup, intibak alamamış faktoring şirketlerini açıklayabilir) Diğer önemli bir konu ise ise yeknesaklık sağlanması amacıyla tüm faktoring şirketlerinin finansal raporlarını (faaliyet raporu ve denetim raporu) web sayfalarında yayınlatması uygun olacaktır. BDDK bu konuda neden gerekli özeni göstermiyor acaba? Bilen birleri varsa bizi de bilgilendirebilir mi? Bu konuda Faktoring Derneği de gerekli özeni gösterip kamuoyunu aydınlatabilir mi?
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)